Kultúra, oktatásTollforgatás

2011. január 11., kedd
 
Tollforgatás

Bessenyeiné Dr. Élthes Eszter: „Hiányérzettel megyek Vásárhelyre a Bessenyei Díj idei átadására." Tárgyi tévedések egész sora található Bessenyei Ferenc pályafutásának vásárhelyi időszakából Földvári László színháztörténeti tanulmánykötetében- állítja a Nemzet Színészének özvegye Élthes Eszter.

 

 

 

 

 

 


Véleménye szerint az általa összegyűjtött iratok és saját kutatásai alapján a könyvvel összevetve, évszámokban és színházi szerepek számában vannak eltérések. Hírportálunknak adott interjújában az özvegy azt is nehezményezi, hogy a szerző említést tesz egy 1989-ben Hódmezővásárhelyen rendezett színházi ünnepségen felolvasott levélről, amelyet a könyv Ferrari Violetta színésznőtől eredeztet, de valójában Bessenyei Ferenc írt.

 

Földvári Lászlótól is kértünk nyilatkozatot, aki visszautasítja azokat a vádakat, amelyeket Dr. Élthes Eszter megfogalmaz a könyve kapcsán írt hosszú recenziójában. (A recenzió teljes terjedelmében olvasható a www.hodmezovasarhely.hu oldalon a 2010. december 23.-i hírekben) Elmondta, ’Mikor a színészek beértek a városba, megszólaltak a harangok’ című színháztörténeti könyve tisztelgés a vásárhelyi színjátszás nagyszerű korszaka előtt. Földvári hangsúlyozta, a könyv az 1816 és 1957 közötti időszakot öleli fel. A könyv nem Bessenyei Ferenc pályafutásáról szól. Azt viszont nem vonja kétségbe, hogy Élthes Eszter által is említett Bessenyei Ferenc vásárhelyi színészi időszakára vonatkozó adatok között lehetnek kronológiai, egy-egy színpadi mű bemutatójának idejében, a szereplők összetételében eltérések. Ez, mint mondta, a rendelkezésre állt archív anyagoktól is függött. Viszont határozottan visszautasítja azokat a recenzióban megfogalmazott állításokat, hogy tendenciózus szándék lenne a Bessenyei levéllel kapcsolatban. Földvári szerint, a könyvben ha összefüggésében olvassuk, egyértelműen kiderül, hogy az ünnepségen, mivel Bessenyei nem tudott jelen lenni, az általa írt levelet Ferrari Violetta olvasta fel.

Földvári László annak a véleményének is hangot adott, hogy Bessenyei Ferenc özvegye a színész vásárhelyi vonatkozásiról írottakat kevesli, de mint mondta, nem életrajzi adatokat, hanem a város egy adott időszakának színháztörténetét kívánta az olvasók elé tárni.

Élthes Eszter az interjúban elmondta, minden évben örömmel, de idén bizonyos fokig hiányérzettel jön Vásárhelyre a Bessenyei Díj átadására, mert véleménye szerint a város keveset foglalkozik híres szülöttével.

Ennek orvoslására jó alkalom lehet nyáron, amikor a művelődési központ felveszi Bessenyei Ferenc nevét.          

 

Olvassa el ezt is!

Véget ért a Tornyai-emlékév

Véget ért a Tornyai-emlékév

Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
Megdolgoztak a sikerért

Megdolgoztak a sikerért

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
Hogyan táplálkozzunk télen, hogy elkerüljük a betegségeket?

Hogyan táplálkozzunk télen, hogy elkerüljük a betegségeket?

Megfázás, torokgyulladás, járványok, vírusok, hasmenés, emésztőszervi problémák... Tél szinte nem múlik el anélkül, hogy ezek legalább egyike át ne vonuljon a családon.
 

És ezt már olvasta?

Kettős győzelem a nyugati végeken
Kettős győzelem a nyugati végeken Győzni ment Sopronba a Kosársuli, de ezért kőkeményen meg kellett dolgozniuk. Talán a rutinjuk és a hosszabb kispaduk döntött.
 
Új trend a dupla menetrend
Új trend a dupla menetrend Két hétig mindenki számára ingyenesek az új helyi buszjáratok Hódmezővásárhelyen. A Volánbusz változatlanul üzemelteti a helyi járatait.
 
Könnyes szemmel rabolt
Könnyes szemmel rabolt A vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Kilenc évet kért az ügyész a két fegyveres rablásért.
 
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Ásó kapa és nagyharang
Ásó kapa és nagyharang A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.