SportTizedik Kosársuli győzelem

2024. március 15., péntek
 
Tizedik Kosársuli győzelem

Régi idők hangulatát idézte a csütörtök este a Hódtói Sportcsarnokban a Vásárhelyi Kosársuli. A zsúfolásig telt lelátók előtt, remek játékkal legyőzte a közvetlen rivális Veszprémet, így megszerezte sorozatban 10. győzelmét az NB I/B Zöld csoportjában.

 

 

 

 

 

Igazi kosárlabdaünnepre készült a Kosársuli, hiszen az utóbbi hetek fantasztikus eredményei érzékelhetően a közönségre is hatással voltak és vannak. A B-közép jelenléte és zseniális szurkolása mellett teljes telt ház fogadta a csapatokat, így minden adott volt a forduló rangadójához.

 

A játéknap előtt a Kosársuli a 6., az azonos mérleggel (13-10) álló Veszprém az 5. helyen állt a tabellán. A vásárhelyi csapat kilenc mérkőzés óta bizonyult verhetetlennek, a nagykőrösi csodahajrá után így a 10/10-ért lépett pályára, míg a veszprémiek zsinórban három győztes találkozóval a hátuk mögött érkeztek Hódmezővásárhelyre. Alex Geddes együttese ősszel nagyon simán, 109-75-re verte a Kosársulit, de a mostani meccs bizonyította, hogy azóta nagyot fordult a világ.

 

A hazai pályán vezetőedzőként most debütáló Saša Vejinović nem számíthatott a továbbra is sérüléssel bajlódó Pinnyey játékára, rajta kívül viszont mindenki bevethető volt, akárcsak a vendégeknél – így a korábban évekig a Kosársulit erősítő Szabó Péter, valamint az őszi találkozón 46 pontot szóró Madár, illetve a bajnokság egyik legjobb játékosának számító Moore is.

 

Az amerikai meg is mutatta a tudását, rögtön az első percekben az ő vezetésével kezdett 7-2-vel a Veszprém. Nehezebben lendült bele a Kosársuli, Bálint triplájánál, a 3. percben viszont már felrobbant a csarnok, majd Orgona percei következtek a palánk alatt. A 6. perc elejére kis híján eltűnt a teljes különbség (12-13), ám csak a 8. percben, Rosic triplájánál sikerült utolérni a vendégeket (19-19). A legjobbkor, a negyed utolsó percében vette át először a vezetést a Kosársuli, Rosic hármasa után Kelemen fejezett be szépen egy helyzetet a palánk alatt, majd ismét Rosic villant távolról, ráadásul a dudaszó pillanatában tette ezt (29-26).

 

Innen már csak egyszer, a második negyed közvetlen legelején volt visszaút a veszprémiek számára: Popadic triplájánál még egyenlítettek, ám 29-29-et követően egészen a lefújás pillanatáig a Kosársuli vezetett. A győzelemhez vezető utat Orgona és Balogh kosarai kezdték meg, a 6-0-s rohamnál időt is kért a vendégek skót edzője (35-29). Nem sikerült ugyanakkor megállítani a vásárhelyi támadójátékot, ami a negyed közepén Rosic asszisztjaiban és Orgona befejezéseiben csúcsosodott: a páros nagy érezte egymást az egész meccs alatt, a palánk alatti pontos befejezések pedig ekkor már a tízpontos különbséget jelentették (43-33, 15. perc). Innen érdekes percek jöttek: előbb Moore-nak köszönhetően visszajött öt pontra a Veszprém, majd Borbáth kosaraival ismét tízre nőtt a hazai előny, hogy aztán Szabó pontjaival megint ötre csökkenjen (50-45). A félidő legvége Orgona közelijeivel a Kosársulié volt, a Veszprém elszórakozott ziccere után pedig 54-47-tel mentek pihenni a csapatok.

 

A nagyszünet (amely során a vásárhelyi Crystal Dance Club táncosai adtak műsort a közönségnek) után szinte minden ott folytatódott, ahol előtte abbamaradt. Az eladott labdákat a közönség legnagyobb örömére könyörtelenül kihasználta a Kosársuli, így Rosic a 22. perc végén tizenegyre növelte a különbséget (60-49). Ekkor Moore kapta a hátára a csapatát, és hozta vissza megint a meccsbe a Veszprémet, ám a nehéz pillanatokban, a szurkolás erejének is köszönhetően mindig higgadtak maradtak a vásárhelyi kezek. 62-57-ről egy pontatlanabb kétperces periódust Balogh egymaga mozdított el a hat pontjával (68-57), majd Moore zsákolására válaszolt egyből Orgona a másik oldalon. Nem adta fel azonban a Veszprém, 7-0-val ismét visszajött a meccsbe, és hirtelen nyitva hagyta a kérdéseket a hajrára (70-66).

 

Ezt a helyzetet is kontrollálni tudta a Kosársuli, mint ahogy azt is, hogy a 32. perc végén szintén csupán négy pont volt közte (74-70). Remek csapatjátékkal Rosic, Bálint, Orgona és Borbáth is betalált, 80-70-nél ismét tombolt a hangorkán a csarnokban (35. perc). A Veszprém ekkor indította az utolsó rohamot, a Moore, Madár, Szabó trió 8-2-vel 82-78-ra hozta fel a vendégeket, de a Kosársuli okos támadójátéka végleg eldöntötte az érdemi dolgokat. Saša Vejinović ekkor még nem kért időt, hagyta játszani a csapatot, és jól tette, hiszen Orgona, valamint Rosic büntetői ismét hétre állították a különbséget (85-78). 85-80-nál már összehívta egyeztetni a játékosokat a hazai vezetőedző, Bálint pedig pontosan úgy fejezte be az ezt követő akciót, ahogy azt megbeszélték (87-80, 38. perc). A Veszprém ekkor kissé elfogyott fizikálisan, a Moore-ra kihegyezett taktika már nem működött úgy, az újabb Orgona-Rosic összjáték pedig megadta a kegyelemdöfést (39. perc, 91-82). Az utolsó bő egy percben kétszer is időt kért Alex Geddes, de nemhogy nem sikerült közelebb férkőznie a Veszprémnek, még tovább nőtt a különbség: Borbáth büntetője állította be a 94-84-es végeredményt.

 

A sorozatbeli 10. győzelem stílszerűen tízpontos előnnyel lett meg, a Kosársuli ezzel előrelépett az 5. helyre a tabellán, holtversenyben a 4. Győrrel, a Sopron vasárnapi pécsi vendégjátékától függően pedig a 3. hely is abszolút elérhető közelségbe kerülhet a forduló végére. Ami viszont még ennél is fontosabb: A-csoportba illő szurkolással sikerült megidézni a régi idők hangulatát, a csapat pedig méltó játékkal járult hozzá a felejthetetlen meccshez.

 

A két csapat közti különbség az asszisztok (21-9), valamint a lepattanók (37-28) számában is megmutatkozott. A Kosársuli legponterősebbje a 29-ig jutó Rosic, valamint a 28-at dobó Orgona volt, a vendégektől Moore dupla-duplával (37 pont, 14 lepattanó) zárt.

NB I Zöld csoport, 24. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli – Veszprém Kosárlabda Klub 94-84 (29-26, 25-21, 16-19, 24-18)

Hódtói Sportcsarnok, 750 néző. Vezette: Téczely, Farkas, Nagy
 
Kosársuli: Rosic 29/9, Borbáth 10/3, Balogh 8, Bálint 17/3, Orgona 28
Cserék: Kelemen 2, Kass -, Knyur –
Edzőpáros: Saša Vejinović, Utasi Gábor
 
Veszprém: Szabó 11/3, Madár 11/6, Varga 3/3, Prodanovic 2, Moore 37
Cserék: Popadic 13/3, Takács 2, Krkljes 5/3
Vezetőedző: Alex Geddes

Saša Vejinović: „Meg szeretném köszönni a Kosársuli közönségének, hogy mérkőzésről mérkőzésre hatodik emberként vannak velünk. Külön gratulálok minden egyes játékosnak, hibátlanul tartottuk magunkat a taktikához. Megbeszéltük, hogy valamit elveszünk az ellenféltől, és ezt meg is csináltuk. Megint 110 százalékkal végig tudtunk játszani egy mérkőzést, ez elég lenyűgöző dolog.”

 

Alex Geddes: „Remek meccs volt. Szeretném kiemelni a vásárhelyi közönséget, kiváló hangulatot teremtettek. Hol kisebb, hol nagyobb volt a különbség – a legtöbbször kontrollálni tudtuk a hátrányunkat, és remélem, hogy a srácok sokat tanultak ebből. Bár az eredmény nem nekünk kedvez, de ha az ilyen meccsekből előre tudunk lépni, akkor elégedett vagyok. Nagy gratuláció a Vásárhelynek, zsinórban tíz győzelmet egyetlen bajnokságban sem könnyű megszerezni, lenyűgöző ez a sorozat.”


Az U20-as csapat simán, 100-56-ra nyert, úgy, hogy öten (Filak, Karsai, Knyur, Megyesi, Surinya) is tíz pont fölé jutottak, ezzel eldőlt, hogy biztosan a 3. helyen zárják a bajnokságot.

 

Folytatás egy hét múlva, március 23-án, szombaton 17 órakor a Békéscsaba otthonában, az alapszakasz következő, egyben utolsó hazai mérkőzése pedig március 31-én, húsvétvasárnap 18 órakor lesz, méghozzá a Paks ellen.

 

 
 
Forrás: Kosársuli
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tavaszköszöntő Mártélyon

Tavaszköszöntő Mártélyon

Részletes program.
Pro Urbe díj és Signum Orbis Honorantis kitüntetés 2024.

Pro Urbe díj és Signum Orbis Honorantis kitüntetés 2024.

Idén három Pro Urbe és két Signum Orbis Honorantis elismerést adományoztak március 15-én a díszközgyűlésen.
Két bronzérem az Országos Táncversenyen

Két bronzérem az Országos Táncversenyen

Dabason, az Obo Arénában a Ritmuscsapatok Országos Táncversenyén két kategóriában indult a hódmezővásárhelyi Stars Of Hope Táncstúdió.
A paléi szikes földtől és tanyától a miniszteri bársonyszékig

A paléi szikes földtől és tanyától a miniszteri bársonyszékig

Tanulmánykötet jelent meg a napokban Takács Ferenc egykori iparügyi miniszter, földművelésügyi államtitkár, szociáldemokrata politikus életútjáról.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.