Kultúra, oktatásTiszta vásárhelyi forrásból

2012. július 18., szerda
 

Általános dicséret által övezett kiállítás zárta kapuit július 15-én Hódmezővásárhelyen. A Nagy Sándor utcai Művészeti, Kutatási és Oktatási Központ kiállítótermeiben, az összefoglaló nevén: a hódmezővásárhelyi kerámiaművészet múltját és jelenét bemutató kiállítás egy komplexebb válogatás volt.

 

Fotók: VH

 

 

Ugyanis az egykori Művészek Agyagipari Telepe, a Majolika gyár, az Alföldi Porcelángyár alkotásokba zárt reminiszcenciáját és nem utolsó sorban a tavalyi hagyományos Vásárhelyi Kerámia Szimpózium anyagának válogatását láthattuk több mint egy hónapig.

 

„Nem bontjuk szét ezt a csodálatos anyagot, hanem napokon belül a nagy része utazik Budapestre” mondta a Vásárhelyi Híreknek Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke.

 

Augusztus másodikától, a hely hiány miatt ugyan valamivel kevesebb alkotással, ezúttal a belvárosi Duna Palota látja vendégül a hódmezővásárhelyi kerámia történetét bemutató gyűjteményt.

 

Pannonhalmi Zsuzsa elmondása szerint 130 műtárgy kerül a tárlókba, amelyek egy fontos üzenetet hordoznak. Hasonlóan ahogy Bartók tiszta forráson az ősi, érintetlen népzenét értette, és ezt tartotta mindenek fölötti értéknek, a vásárhelyi népi kerámia forrásanyagként mutatott utat a későbbi korok számára.”Ezt demonstrálja a budapesti kiállítás is” mondta a művész.

A kérdés az, hogy a 21.században ez az út  merre vezet tovább?      

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

Január 7-én, az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban. Nem publikus, hány vásárhelyi katona teljesít külszolgálatot.

Alkoss, mert tudsz!

Alkoss, mert tudsz!

Hihetetlen, de majdnem mindenkinek vannak a fiókjában versek, forgatókönyvek, rajzocskák, amiket soha senkinek nem mert megmutatni.
Megtartani és megerősíteni

Megtartani és megerősíteni

Jelentős változást hozhat az új esztendő a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola életében.
Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

A Hódmezővásárhelyi Helyőrség is az egyik laktanya, amely a határvédelemben kiemelt feladatokat lát el.
 

És ezt már olvasta?

Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.