Kultúra, oktatásTiszta vásárhelyi forrásból

2012. július 18., szerda
 

Általános dicséret által övezett kiállítás zárta kapuit július 15-én Hódmezővásárhelyen. A Nagy Sándor utcai Művészeti, Kutatási és Oktatási Központ kiállítótermeiben, az összefoglaló nevén: a hódmezővásárhelyi kerámiaművészet múltját és jelenét bemutató kiállítás egy komplexebb válogatás volt.

 

Fotók: VH

 

 

Ugyanis az egykori Művészek Agyagipari Telepe, a Majolika gyár, az Alföldi Porcelángyár alkotásokba zárt reminiszcenciáját és nem utolsó sorban a tavalyi hagyományos Vásárhelyi Kerámia Szimpózium anyagának válogatását láthattuk több mint egy hónapig.

 

„Nem bontjuk szét ezt a csodálatos anyagot, hanem napokon belül a nagy része utazik Budapestre” mondta a Vásárhelyi Híreknek Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke.

 

Augusztus másodikától, a hely hiány miatt ugyan valamivel kevesebb alkotással, ezúttal a belvárosi Duna Palota látja vendégül a hódmezővásárhelyi kerámia történetét bemutató gyűjteményt.

 

Pannonhalmi Zsuzsa elmondása szerint 130 műtárgy kerül a tárlókba, amelyek egy fontos üzenetet hordoznak. Hasonlóan ahogy Bartók tiszta forráson az ősi, érintetlen népzenét értette, és ezt tartotta mindenek fölötti értéknek, a vásárhelyi népi kerámia forrásanyagként mutatott utat a későbbi korok számára.”Ezt demonstrálja a budapesti kiállítás is” mondta a művész.

A kérdés az, hogy a 21.században ez az út  merre vezet tovább?      

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Lázár János újabb háborúba kezdett

Lázár János újabb háborúba kezdett

A napokban törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely megtiltaná az energiacégeknek, hogy kikapcsolják az áramszolgáltatást azoknál a fogyasztóknál, akik nem fizetik a rendszerhasználati díjat.
Négy kórus a Szentháromság Templomban

Négy kórus a Szentháromság Templomban

Pünkösd hétfőn délután Kóruskoncertre várták a zeneszerető vásárhelyieket.
Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Kiállítással, könyv- és filmbemutatóval, rendhagyó történelemórákkal emlékeznek a kommunizmus áldozataira Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban.
Lobogjon még több

Lobogjon még több

Négy év alatt a háztartások 10 százaléka igényelt zászlót a Minden házon lobogjon magyar zászló elnevezésű akció keretében. Most újra lendületben az akció.

 

És ezt már olvasta?

Gyermekrajzokon a család ünnepei
Gyermekrajzokon a család ünnepei Kihirdették a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség által kiírt gyermekrajzpályázat eredményeit a Tornyai János Múzeumban. Képekkel.
 
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban

Az energetikai korszerűsítés után az iskola tetőterében közösségi és oktatási helyiségeket, számítógépes termet alakítottak ki. Vannak további tervek. Képekkel.

 
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén Lelkes hozzállással, remek játékkal tették le a névjegyüket a vásárhelyi diákok a Szegeden rendezett Megyei Asztalitenisz Diákolimpia döntőjén. Képekkel.
 
Lehet élezni a korcsolyát!
Lehet élezni a korcsolyát! Van, aki odavan érte, de van, aki a jeget látva azonnal nagy hasra- és fenékre esésekre asszociál. December 13-tól mindkettőről közvetlen benyomásokat lehet szerezni.
 
És mégis mozog a Föld
És mégis mozog a Föld Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.
 
Programok advent harmadik vasárnapján
Programok advent harmadik vasárnapján Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
 
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.