Kultúra, oktatásTerítéken az új könyvtár lehetséges helyszínei

2019. augusztus 1., csütörtök
 
Terítéken az új könyvtár lehetséges helyszínei

Tíz lehetséges helyszín van versenyben. A lehetőségekről a közeljövőben egy konzultációs íven kéri ki az önkormányzat a vásárhelyi polgárok véleményét.

 

 

 

Egy a 34 tev közül (Fotó: VH archív)

 

 

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata néhány éve úgy határozott, hogy egy, a régióban kiemelkedő, a város életében meghatározó multifunkcionális kulturális központot létesít, amely könyvtár és tudásközpont, kiállítótér és előadótér, egyben közösségi térként, találkozóhelyként is funkcionál majd, ez az épület lesz az otthona a Németh László Városi Könyvtárnak és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárnak, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának.

 

Az új intézménynek az önkormányzat központi, emblematikus szerepet szánt, ezért – a 2017-es pályázati kiírás szerint - építészetileg is nagyszabású, ikonikus, jelszerű épület megalkotása volt a cél, emellett a pályázóknak teljes alkotói szabadságot kívánt biztosítani a koncepciók kialakításában.

A beérkezett jelentős mennyiségű pályamű látványterveit, koncepcióit tavaly áprilistól három hétig az Alföldi Galériában lehetett megtekinteni 

 

Valamennyi  tervet, látványtervet megtekinteheti  ITT!

 

Július 30-án a díszteremben tartottak fórumot a könyvtár helyszíneivel kapcsolatban. Elhangzott, tíz lehetséges helyszín van versenyben, építészeti szempontból ezek mindegyike alkalmas arra, hogy felépüljön az új vásárhelyi könyvtár és tudásközpont. A korábbi, nagy ellenállást kiváltott Kossuth térit (a Sarokház előtti területre) is bent hagyták a listán. Minderről egy lakossági fórumon beszélt Sebestyén Tibor főépítész.

 

A lehetőségekről a közeljövőben egy konzultációs íven kéri ki az önkormányzat a vásárhelyi polgárok véleményét.

Fontos tudni: ha zöldterületet építenének be, cserébe máshol egy ugyanakkora parkot létesítenek. Ha pedig meglévő ingatlant kellene bontani a cél érdekében, ez csak akkor lehetséges, ha a tulajdonos eladja azt az önkormányzatnak – olvasható az önkormányzat összefoglalójában.

 

Nézze meg a lehetséges helyszíneket ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tornyai művészetével ismerkedtek

Tornyai művészetével ismerkedtek

A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor résztvevői keresték fel a Tornyai János Múzeum Gyönyörködő lélekkel festeni című kiállítrást Vásárhelyen.
Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az elmúlt évtizedek egyik népszerű tévés személyisége.
Oroszlán élt Vásárhely környékén

Oroszlán élt Vásárhely környékén

Egy különleges, mondhatni szenzációs bizonyíték került elő éppen két éve. Veszély leselkedhetett a mai Vásárhely területén és környékén élőkre.
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Hat éve, 2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.
 

És ezt már olvasta?

Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.