Kultúra, oktatásTornyai művészetével ismerkedtek

2019. augusztus 1., csütörtök
 
Tornyai művészetével ismerkedtek

Július 27-én kezdődött idén a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor, amelynek résztvevői közösen keresték fel a Tornyai János Múzeum Gyönyörködő lélekkel festeni című, a közgyűjtemény százötven éve született névadójának közel háromszáz alkotását bemutató tárlatát.

 

 

 

 

 

 

A tábort vezető Mucsi Zoltán festőművész elmondta, hogy az augusztus 6-ig tartó táborban a tervek szerint száznál is többen töltenek el hosszabb-rövidebb időszakot. A táborozók életkora a gyerekektől a nyugdíjasokig terjed, vannak közöttük hivatásos művészek és kezdő amatőr alkotók is. Az idei tábor augusztus 6-án, a mártélyi Faluházban megrendezésre kerülő kiállítással ér majd véget.

 

A vásárhelyi kiállításon a múzeum gyakornoka, Gál Petra kalauzolta a részvevőket, aki Tornyai életének állomásai mellett szólt az alkotó témaválasztásairól is. Tornyai művei bepillantást engednek az 1869 és 1936 között élt művész korának viseletébe és környezetébe is.

 

Tornyai fő művének, a Juss-nak az 1904-ben készült változata látható a kiállításban, amely kapcsán elhangzott: a művész mintegy harminc éven át fókuszált műveiben a paraszti élet mindennapjaira. Az örökségen veszekedő családot ábrázoló alkotásának számos variációját készítette el, s Tornyai ez idő alatt több tanulmányképet is készített festménye egy-egy alakjáról.

 

A Tornyai János születésének százötvenedik évfordulója alkalmából megvalósult kiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum időszaki kiállítótermeiben.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hol sírjaik domborulnak

Hol sírjaik domborulnak

A Történelmi Vitézi Rend tagjai a centenáriumi emlékezéséket követően felkeresték az áldozatoknak a város temetőiben még fellelhető sírjait, hogy néma főhajtással róják le tiszteletüket.
Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az elmúlt évtizedek egyik népszerű tévés személyisége.
Megtartani és megerősíteni

Megtartani és megerősíteni

Jelentős változást hozhat az új esztendő a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola életében.
Halálos baleset Szikáncs és Földeák között

Halálos baleset Szikáncs és Földeák között

Földeáki férfi a december 29-én valamivel 3 óra után történt baleset áldozata. Személygépkocsijával lesodródott az útról és felborult.

 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.