Kultúra, oktatásTengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben

2019. július 31., szerda
 
Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben

Ifjabb Botár Olivér, a kanadai Winnipeg Manitoba Egyetemének művészettörténet professzora kereste fel július végén a Tornyai János Múzeumot.

 

 

 

 

 

 

A Magyarországról 1956-ban emigrált szülők gyermekeként Torontóban született szakember a New York-i székhelyű Salgó Alapítvány (The Salgo Trust for Education) kurátoraként is dolgozik, ahol feladata a gyűjtemény alkotásainak elhelyezése az Egyesült Államok ismert múzeumaiban.

Az üzletember Salgó Miklós a második világháború idején emigrált Európából Észak-Amerikába, ahol gazdasági sikerei mellett a diplomataként is eredményes volt, Ronald Reagan elnök az Egyesült Államok budapesti nagyköveti feladataival bízta meg az 1980-as években. Salgó nagykövet diplomáciai tevékenysége mellett szenvedélyes műgyűjtőként számtalan aukción vett részt, s vásárolta a magyar művészeti élet legkiválóbb alkotóinak műveit. Szolgálata végén a magyar művelődési miniszter csak azzal a feltétellel adott engedélyt a védett műtárgyak kivitelére, hogy a búcsúzó nagykövet gondoskodik azok amerikai megismertetéséről.

Salgó Miklós a feltételnek eleget téve hozta létre alapítványát, amelynek kurátoraként Botár Olivér a New York-i Metropolitan Múzeummal, a Chicagoi Művészeti Múzeummal és Los Angeles múzeumaival folytat tárgyalást a magyar művészet neves alkotásainak méltó elhelyezéséről.

A kurátor a Tornyai János Múzeum művészettörténészével, Képiró Ágnessel 2018 őszén New York-ban találkozott, ahol a szakmai konzultáció folyamán meghívást kapott Hódmezővásárhelyre, s elképzelhetőnek tartja, hogy alapítványa egy-egy műtárgyat kölcsönadjon, vagy adományozzon a vásárhelyi közgyűjteménynek.

– Nem könnyű megismertetni a tengeren túl a magyar művészeket – vallja a kurátor –, azonban napjainkban újfajta érdeklődés mutatkozik meg neoavantgárd női alkotói iránt, nemrégen vásárolt a Metropolitan Múzeum a Vásárhelyi Őszi Tárlat két évvel ezelőtti Tornyai-plakettesétől, Keserü Ilonától festményt, amelynek kapcsán más magyar művészek, így akár a Hódmezővásárhelyhez kötődő alkotók megismertetésére is lehetőség adódhat.

Botár Olivér vásárhelyi tartózkodása során megtekintette az Alföldi Galéria állandó képzőművészeti kiállítását és Bernátsky Ferenc kalauzolásával A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot, valamint a múzeum főépületében az intézmény névadója születésének százötvenedik évfordulójára készült, Gyönyörködő lélekkel festeni című gyűjteményes kiállítást is.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Fotók a Tisza pusztításairól

Fotók a Tisza pusztításairól

A Plohn kiállítás július 31-ig látogatható az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában. Tárlatvezetésen mutatták be a Tisza árvizei idején készült felvételeit is.

Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az elmúlt évtizedek egyik népszerű tévés személyisége.
Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

A Hódmezővásárhelyi Helyőrség is az egyik laktanya, amely a határvédelemben kiemelt feladatokat lát el.
Oroszlán élt Vásárhely környékén

Oroszlán élt Vásárhely környékén

Egy különleges, mondhatni szenzációs bizonyíték került elő éppen két éve. Veszély leselkedhetett a mai Vásárhely területén és környékén élőkre.
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.