Kultúra, oktatásFotók a Tisza pusztításairól

2019. július 30., kedd
 
Fotók a Tisza pusztításairól

Ploh Illés, az árvizek fotósa címmel tartott tárlatvezetést a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria a Plohn műterem 75 éve című kiállításában a tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc.

 

 

 

 

 

 

A Tornyai János Múzeum helytörténész-muzeológusa szólt a vásárhelyi műtermet megalapító fotográfus díjnyertes fényképeiről és bemutatta a Tisza árvizei idején készült felvételeit is.

Az 1833-ban Aradon született Plohn Illés a vásárhelyi műterme megnyitása előtt Makón dolgozott és Vásárhelyre költözve az ő teremtette meg a városban a családi fényképek készítésének hagyományát, azonban fényképezőgépével a közösség értékeit is igyekezett megörökíteni. A legnagyobb elismerést az a tanyai munkákat bemutató fotósorozata nyerte el, amelyet az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításra készített, s ez hozott első díjat és nagyérmet a Plohn műteremnek, azonban a sorozat egyetlen képét sem őrizte meg számunkra az idő.

Viszont több felvétel megmaradt azok közül, amelyet az 1879-es szegedi nagyárvíz során készített Plohn Illés a víz alatt álló városról. Vélhetőleg nem egyetlen nap készültek a fényképek, mivel a belvárosi házakon az áradás különböző magasságban megjelent nyomait is fedezhetjük fel. A sorozat értékét növeli, hogy megmutatja Szeged régi utcaszerkezetének részleteit, s több, az áradást követően lebontott ház is látható a képeken.

 

Nyolc évvel később, 1887. június 1-jén omlott össze a kis-tiszai zsilip Batida és Nagyfa között. Az összeomlás következtében a töltést egy 36 méteres szakaszon alig egy óra alatt elmosta a Tisza, és víz alá került Vásárhely és Tápé határából 17 ezer hektár kiváló termőföld. Bár itt a folyó vízszintje másfél méterrel volt alacsonyabb, mint amit a szegedi nagyárvíz idején mértek, hidraulikus talajtörés és a zsilip alapozásakor, a kivitelező által elkövetett hibák miatt mégis megtörtént a katasztrófa.

 

Plohn Illés felvételein látható a kialakult drámai helyzet és a védekezésben résztvevők, s a fotók lehetőséget nyújtottak a szakembereknek, hogy segítségükkel megállapíthassák a zsilip összeomlásának okait.

 

A Plohn-műterem 75 éve című kiállítás július 31-ig látogatható az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Antal Imre 84 éves lenne

Antal Imre 84 éves lenne

Július 31-én lenne nyolcvannégy éves Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, műsorvezető, showman, az elmúlt évtizedek egyik népszerű tévés személyisége.
Ingyenes képzések - bővülő lehetőségek

Ingyenes képzések - bővülő lehetőségek

Az érdeklődők tanulhatnak angolul, németül vagy akár oroszul, részt vehetnek informatikai, kiskereskedelmi, logisztikai, gépipari, stb. kompetenciafejlesztő képzéseken.
Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

A Hódmezővásárhelyi Helyőrség is az egyik laktanya, amely a határvédelemben kiemelt feladatokat lát el.
A Holtág szerelmese

A Holtág szerelmese

Varga András vásárhelyi fotós évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait, ezúttal a téli pihenőjében is varázslatos tájat. Képekkel!
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.