Kultúra, oktatásTanodásnak lenni - továbbra is - jó

2020. december 30., szerda
 
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó

Az ország 183 tanodája közül a Vásárhelyen működő  Gastro-Ker Tanoda a napokban 13,5 milliós, a Hajnal utcai Ötletfa Tanoda pedig 12 milliós forráshoz jutott.

 

 

 

 

 

 


A Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának pályázatán 2020 nyarán már nyertek 1 millió 900 ezret, de főigazgatóság 2020 júliusában kiírt pályázatán nyert 13 és félmillió pedig sokat javít a vásárhelyi tanoda jövő évi működtetésén.

 

Érdemes megjegyezni, hogy évekig bizonytalanság közepette működtek a tanodák az országban, beleértve a a kér vásárhelyi tanodát, de végül 2019 tavaszán részben külső körülmények hatására, eldőlt, hogy a jövőben a szociális ágazathoz kapcsolódik a tanoda, illetve nem normatíva, hanem állami finanszírozású pályázat biztosítja a forrást a tanodák számára.

Hozzá kell tenni, hogy ezzel a tanodák távolodtak a köznevelési rendszertől, az iskolai tanév és a támogatás alapját képező költségvetési év eltéréséből fakadó nehézségek pedig egyértelműek.

 

2012 tavaszán a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület, az „Ötletfa – összefogás a telepen élő fiatalok aktivizálásáért” projektje keretében ifjúsági információs és tanácsadó irodát hozott létre a Hajnal utcában.  A vásárhelyi Ötletfa Irodában dolgozók a fiatalok támogatása, informálása mellett nagy figyelmet fordítottak a különböző önsegítő módszerek megismertetésére, valamint a hátrányos helyzetűek társadalmi aktivizálására.

Az Ötletfa 2019 óta tanodaként üzemel. Céljuk, hogy elérjék és aktivizáljék a hátrányos helyzetű fiatalokat, elősegítsék a társadalmi részvételüket az oktatás, a szociális hátránykompenzálás, valamint a kompetenciafejlesztés által. A tanoda most 12 milliós támogatásban részesült

 

Hódmezővásárhelyen a Gastro-Ker Tanoda 2013 júniusban a ’Tanodásnak lenni jó’ elnevezésű EU-s projektben 30 millió forint kapott, hogy a többségében hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű vásárhelyi középiskolások részére olyan szolgáltatást nyújtson, amely segíti a tanulókat a sikeres iskolai előrehaladásában, továbbá lehetőséget teremtett arra, hogy kulturált környezetben tanulhassanak, beszélgessenek, vagy számítógépezzenek. Ezért az Andrássy utca 1. számú ház második emeletén, a célnak megfelelően átalakítottak egy 60 négyzetméteres bérleményt, ahol az iskola után tanárok, korrepetítorok segítségével készülhettek a diákok a másnapi órákra. Később elköltöztek az Andrássy út 39. szám alá, ahol még nagyobb alapterületen, még otthonosabban működhetnek. Rendzeresek a remek programok, kirándulások, sőt jótékonysági akciók, amelyek erősítik a közösségi szellemet és ösztönzik a diákokat a nyitottabb gondolkodásra, igényességre.

 

Farkas Zsuzsanna a projekt szakmai vezetője a tanoda 2013-as indulásakor a Vásárhelyi Híreknek elmondta, céljuk, hogy a 30 idejáró diák otthonosan érezze magát. A hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma gyermekek felzárkózási esélyeit szeretnék növelni, az oktatási esélykülönbségeket és az iskolai lemorzsolódást csökkenteni, és olyan körülményeket teremteni, amellyel mindez teljesíthető.

 

Hogy ez később hogyan konvertálódik, az az idejáró diákokon múlik. Illetve lemérhető az év végi bizonyítványukon, a továbbtanulási hajlandóságukon.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jön a 001-es

Jön a 001-es

Kamionon jön január közepén Szentesig a tram-train prototípusa. Az első érkező szerelvény „kicsomagolását”, üzemszerű állapotba hozását ott végzik. Videóval!

A 2021-es év színei

A 2021-es év színei

A választott színek illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz.
A Holtág szerelmese

A Holtág szerelmese

Varga András vásárhelyi fotós évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait, ezúttal a téli pihenőjében is varázslatos tájat. Képekkel!
Bessenyei az örök szerelem

Bessenyei az örök szerelem

Éppen 16 éve hunyt el. Özvegye vehemensen védi és ápolja emlékét. Idén még a nevét viselő díj névhasználatát is visszavonta. Házasságai felemásan sikerültek.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.