GazdaságJön a 001-es

2020. december 28., hétfő
 
Jön a 001-es

Kamionon jön január közepén Szentesig a tram-train prototípusa. Az első érkező szerelvény „kicsomagolását”, üzemszerű állapotba hozását ott végzik, és majd onnan jön át Vásárhelyre.

 

 

 

 

 

 

 


A gyártó Stadler tájékoztatása alapján már csak két hetet kell várni Magyarország első vasút-villamosára. A tervek szerint már jövő ősztől Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő dízel-villamos hibrid akár százzal is zúzhat, jelentősen csökkentve így a menetidőt a két város között. Erre 2021 őszéig várni kell.

A 001-es ügynökről most a MÁV rántotta le a leplet: a 37 méter hosszú, 70 tonnás jármű részletekben érkezik majd kamionokkal Valenciából Szentesre, ahol a végszerelést végzik.

Az első érkező szerelvény „kicsomagolását”, üzemszerű állapotba hozását ott végzik, és majd onnan jön át Vásárhelyre a tram-train vonalra. Ennek oka valószínű, hogy még nem készült el a Szegedre tervezett remíz.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször írtunk,2019 júniusában a Lázár János kormánybiztos által felügyelt építkezés létesítményeinek sorában a nyilvános közlemény szerint a nyertes, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos veje, Homlok Zsolt cége lett.

Az üzletember érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. 3 milliárd 270 millió forintért építi meg a beruházáshoz tartozó járműkarbantartó csarnokot.

(A munkára ajánlatot adott a EB Hungary Invest Kft., a FERROÉP Zrt. és a TTDExpert Zrt. kettőse, valamint a Vitruvius Építő Kft. is.)

 

A közel 3000 négyzetméteres csarnok komplex tervezése, kivitelezése a tendernyertes feladata. Ebbe beletartozik a vágányok kiépítése, a közművek bevezetése, a szerszámozás, a teljes külső-belső világítás, de még az irodabútorok is. A létesítmény átadásának idejéről még nincs információ.

 

A nagyrészt alacsonypadlós és akadálymentes CityLink járművek Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekednek majd a főpályaudvartól Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös Szeged–Békéscsaba vonalon tovább Hódmezővásárhelyre. Itt a Népkert állomásnál térnek le a nagyvasúti vonalról, és villamosüzemre váltva a városon át mennek a helyi vonatállomásig.


Videó a 001-es szerelvényről ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A 2021-es év színei

A 2021-es év színei

A választott színek illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz.
A Holtág szerelmese

A Holtág szerelmese

Varga András vásárhelyi fotós évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait, ezúttal a téli pihenőjében is varázslatos tájat. Képekkel!
Még halálukban is összetartoznak

Még halálukban is összetartoznak

Vajon a sírban miért van egymás felé fordított fejjel a nő és a férfi? Szenzációs és nagyjelentőségű leletek Kopáncsnál. Nézze meg a feltárás képeit!

A tabella harmadik helyén a Kosársuli

A tabella harmadik helyén a Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának 7. fordulóján szoros meccset vívott egymással a két élcsapat, de a nagy csata után tovább él hazai veretlenségük.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.