Kultúra, oktatásSzép magyar beszéd 2014.

2014. február 7., péntek
 

Érezhetők az új kommunikációs trend árnyoldalai, de éppen ezeken a versenyeken résztvevő diákok mutatnak jó példát.

 

 

 

 

Hódmezővásárhely általános iskoláiból 5-6. osztályosok 29 –en valamint  7-8. osztályosok 19-en indultak február 6-án a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában megrendezett „Szép Magyar Beszéd” Kazinczy Szépkiejtési versenyén.

Az országos Kazinczy verseny kiírási feltételeinek megfelelően szövegértés, szövegfonetikai eszközök használata, olvasási készség és ezekkel együttvéve a kifejezésforma színessége alapján lehet helyezést elérni. Az itt tovább jutottak már az országos versenyen vesznek részt.

Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Tagozatának titkára, a  7-8. osztályosok zsűrijének elnöke a Vásárhelyi Híreknek elmondta, minden évben nagyon szép sikereket érnek el a vásárhelyi gyerekek.

Ahogy fogalmazott a résztvevők és továbbjutók egyaránt a szép magyar beszéd megőrzésének letéteményesei. Kérdésünkre, vajon mit lehet tenni az smsezés, a csetelés által egyre jobban lecsupaszított írott és verbális kommunikáció megmentéséért, Fábiánné kijelentette, az iskolákban a magyar tanárokon nagyon sok múlik, hogy ne sekélyesedjen el a nyelvünk. Mint mondta, ő is érzi az új kommunikációs trend árnyoldalait, de éppen ezeken a versenyeken résztvevő diákok mutathatnak jó példát.

Hozzátette, minden évben nehéz feladat előtt állnak a vásárhelyi iskolák pedagógusai, hogy kiválasszák a versenyen indulókat, mert különösen sok a szépen fogalmazó, jó beszédkészséggel megáldott tanuló. És ez azért bíztató a jövőre nézve.

 

Eredmények:

 

5-6. osztály:


   I. helyezett Bán Péter  Kertvárosi Katolikus Ált. Isk.
  II. helyezett Bíró Ivett  Németh László Gimnázium, Ált. Isk.

                      Kudella Panna  Szent István Ált. Isk.
  III. helyezett Becsek Bendegúz  Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.
  IV. helyezett Kovács Petra  Liszt F. Ének-zenei Ált. Isk.
  V. helyezett Banka Virág  Bethlen Gábor Református Gimnázium

7-8. osztály:


   I. helyezett Miskolczi Ramóna  Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.
  II. helyezett Kovács Vivien  Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.
  III. helyezett Juhász Csaba   BGRG
IV. helyezett Szlivka Dóra   Németh László Gimnázium, Ált. Isk.

 V. helyezett Kősasvári Klaudia Liszt F. Ének-zenei Ált Isk.
VI. helyezett Nádra Gergő   Németh László Gimnázium, Ált. Isk.

 

 

Olvassa el ezt is!

Belelendülnek a kézis lányok

Belelendülnek a kézis lányok

Az NBII Dél-kelet csoport tavaszi szezonjára készülő felnőtt csapat részvételével rangos felkészülési tornát rendeznek február 9-én, vasárnap a Hódtói Sportcsarnokban.
A természettudomány élménye

A természettudomány élménye

A Németh László Gimnázium, Általános Iskolában február elsején átadott Természettudományos Műhelyben a kísérletezés szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll. Képekkel!
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban

Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban

A Kecskemét otthonában folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Új vezetőedzője van a csapatnak, Vuk Pavlovics személyében.
Téliesítik a mólókat

Téliesítik a mólókat

A móló téliesítési munkáit november utolsó napjaiban megkezdik.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.