Kultúra, oktatásA természettudomány élménye

2014. február 1., szombat
 

Február elsején szombaton, ünnepség és konferencia keretében avatták fel Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhelyt.

 

 

Fotók: VH

 

 

Magyarország csak a minőségi tudással lehet Európában versenyképes - hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton Hódmezővásárhelyen.

 

A politikus a Németh László Gimnázium, Általános Iskola uniós támogatással kialakított Gyulai József természettudományos műhelyének átadó ünnepségén kiemelte: a kormány intézkedéseivel arra biztatja a diákokat, hogy közülük egyre többen válasszák a műszaki és természettudományos képzést.

Az új laboratórium megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az iskola tanulói elmélyedhessenek a természettudományos tárgyakban - mondta az államtitkár.

Magyarország akkor lehet a termelésben versenyképes, ha megfelelő műszaki értelmiséggel, természettudományos műveltségű fiatalok sokaságával rendelkezik – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: a versenyképesség feltétele az is, hogy a vállalkozások olcsó energiához jussanak.

Az államtitkár szerint egy 15 milliós nemzet 10 milliós országa a minőségi tudás révén érhet el jelentős eredményeket. Példaként említette Neumann János, Teller Ede, vagy Szilárd Leó nevét, akik - mint mondta - átalakították a világot, és akik tudásukat magyarországi gimnáziumban alapozták meg.    

Lázár János azt is kifejtette, a magyar oktatás sikerei összefüggnek a gimnáziumi évekkel, azzal, hogy vannak-e tudós tanárok, aki nemcsak az anyagot adják le, hanem fölkeltik az érdeklődést az általuk tanított tárgy iránt. A kormány az elmúlt három esztendőben arra törekedett az oktatás átalakítása során, hogy a gimnázium az elitnevelés helyszíne legyen. Gimnáziumba olyan gyerek menjen, aki egyetemen akar továbbtanulni, ehhez kvalitás, képesség, elszántság kell – mondta.

 

Gyulai József fizikus akadémikus, a természettudományos műhely névadója, Hódmezővásárhely díszpolgára avatóbeszédében elmondta, a 20. században elmosódtak a határok a fizika és a kémia között. A 21. század várhatóan e határok feloldódását hozza a fizika, a kémia és a biológia között is. A diákoknak azonban el kell sajátítaniuk e tantárgyak és a hozzájuk kapcsolódó gondolkodás alapjait.

 

A gimnáziumban egy Európai Uniós projekt keretében 325 millió forintból kialakított, laboratóriumból és kiszolgálóhelyiségekből álló természettudományos műhelyt a város valamennyi és a környező települések általános iskoláinak diákjai is használni fogják. Itt a kísérletezés, a különböző fizikai, kémiai folyamatok bemutatása, korszerű dokumentálásuk, a természettudományi tantárgyak gyakorlati bemutatásához szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll. A laborórák már a jövő héten elkezdődnek.

 

Olvassa el ezt is!

A szikáncsi aranylelet ismét hazatért

A szikáncsi aranylelet ismét hazatért

Az 1439 darabból álló szikáncsi aranykincs az ország legjelentősebb hunkori pénzlelete. Mától 54 darab látható Vásárhelyen, megtalálásuk és történelmi hátterükkel. Képekkel!
Asztalitenisz Diákolimpia városi döntő

Asztalitenisz Diákolimpia városi döntő

A megyei döntőbe jutás volt tétje a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola tornacsarnokában január 31-én rendezett Városi Asztalitenisz Diákolimpiának. Eredményekkel!
Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megválasztotta az  Év madarát, az Év hüllőjét és az Év lepkéjét .
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.
 
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK A helyi kulturális életet jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetője van január 10-e óta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak.