Kultúra, oktatásSzabadkai alkotók az Alföldi Galériában

2019. december 9., hétfő
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában

December 10-én, kedden délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában az Átívelés című kiállítás.

 

 

 

 

 

 

 

Arany Tóth Attila, a múzeum közönségkapcsolati munkatársa tájékoztatása szerint, kiállításon az 1886 és 1966 között élt szabadkai festőművész Oláh Sándor és a kortárs, a szintén szabadkai keramikusművész Nemes Fekete Edit alkotásait láthatjuk.

 

A vajdasági festőhöz a kerámia útja azon a vásáron át vezethetett, amelyet Szabadkán a vásárhelyi majolikatelep termékeiből rendeztek 1913-ban, s a szakemberhez eljutott az a levelezés is, amelyet Oláh Sándor Tornyai Jánossal folytatott.

Nemes Fekete Edit gazdag alkotói életútja folyamán többször is részt vett a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon, de a Makói Művésztelepen is dolgozott.

 

A két közgyűjtemény együttműködése folytatódik, a most nyíló kiállításról katalógus lát napvilágot, s a két város művészetéről január második felében Hódmezővásárhelyen szervez konferenciát a két múzeum – tájékoztatott Arany Tóth Attila.

 

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk, a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, amelynek köszönhetően a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket a két pályázó, akik számára infrastrukturális fejlődést is hoz az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló, Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázat.

 

A nyáron indult Interreg pályázat jelentős összegű, majdnem 587 ezer euros támogatásából - a közös projekt részeként - workshopok és kulturális programok szervezése mellett látogatóközpontot alakítanak ki a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomban, annak részleges felújítására 101 millió forintot költöttek, valamint liftet építenek a Szabadkai Városi Múzeum épületébe. A programba bekapcsolódott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, ahol programsorozatokat indítottak és bonyolítanak folyamatosan valamint kiállítást rendeznek.

 

A keddi kiállításmegnyitón 17 órától az Alföldi Galériában köszöntőt mond MG. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a tárlatot Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hajdú Kitti három érmes helyezése

Hajdú Kitti három érmes helyezése

A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.
A Mikulás-kívánság fele valósult meg

A Mikulás-kívánság fele valósult meg

U20-as és felnőttcsapatunk is pályára lépett december 6-án az NB I/B Zöld csoportjában. Azt reméltük, hogy a Mikulás két győzelemmel ajándékozza meg a Kosársulit.

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
Süti, gyümölcs, csokimikulás

Süti, gyümölcs, csokimikulás

A város vállalkozói évek óta jelentősen hozzájárulnak az ajándékozáshoz, idén is több millió forint gyűlt össze. Rengeteg változatos játék várta a gyerekeket. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.