Kultúra, oktatásSzabadkai alkotók az Alföldi Galériában

2019. december 9., hétfő
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában

December 10-én, kedden délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában az Átívelés című kiállítás.

 

 

 

 

 

 

 

Arany Tóth Attila, a múzeum közönségkapcsolati munkatársa tájékoztatása szerint, kiállításon az 1886 és 1966 között élt szabadkai festőművész Oláh Sándor és a kortárs, a szintén szabadkai keramikusművész Nemes Fekete Edit alkotásait láthatjuk.

 

A vajdasági festőhöz a kerámia útja azon a vásáron át vezethetett, amelyet Szabadkán a vásárhelyi majolikatelep termékeiből rendeztek 1913-ban, s a szakemberhez eljutott az a levelezés is, amelyet Oláh Sándor Tornyai Jánossal folytatott.

Nemes Fekete Edit gazdag alkotói életútja folyamán többször is részt vett a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon, de a Makói Művésztelepen is dolgozott.

 

A két közgyűjtemény együttműködése folytatódik, a most nyíló kiállításról katalógus lát napvilágot, s a két város művészetéről január második felében Hódmezővásárhelyen szervez konferenciát a két múzeum – tájékoztatott Arany Tóth Attila.

 

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk, a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, amelynek köszönhetően a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket a két pályázó, akik számára infrastrukturális fejlődést is hoz az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló, Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázat.

 

A nyáron indult Interreg pályázat jelentős összegű, majdnem 587 ezer euros támogatásából - a közös projekt részeként - workshopok és kulturális programok szervezése mellett látogatóközpontot alakítanak ki a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomban, annak részleges felújítására 101 millió forintot költöttek, valamint liftet építenek a Szabadkai Városi Múzeum épületébe. A programba bekapcsolódott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, ahol programsorozatokat indítottak és bonyolítanak folyamatosan valamint kiállítást rendeznek.

 

A keddi kiállításmegnyitón 17 órától az Alföldi Galériában köszöntőt mond MG. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a tárlatot Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hajdú Kitti három érmes helyezése

Hajdú Kitti három érmes helyezése

A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.
A Mikulás-kívánság fele valósult meg

A Mikulás-kívánság fele valósult meg

U20-as és felnőttcsapatunk is pályára lépett december 6-án az NB I/B Zöld csoportjában. Azt reméltük, hogy a Mikulás két győzelemmel ajándékozza meg a Kosársulit.

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
Süti, gyümölcs, csokimikulás

Süti, gyümölcs, csokimikulás

A város vállalkozói évek óta jelentősen hozzájárulnak az ajándékozáshoz, idén is több millió forint gyűlt össze. Rengeteg változatos játék várta a gyerekeket. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.