Kultúra, oktatásOrszágos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

2014. november 11., kedd
 
Országos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola az ország 20 legeredményesebb magyarországi két tanítási nyelvű középiskoláinak rangsorában a 8. helyet foglalja el. A sorrend alapja a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelvi érettségi vizsgák eredménye.

 

 


Ennél nagyobb elismerés, hogy a rangsorban a diákok eredményesen letett nyelvi érettségije alapján, egy budapesti és egy kőszegi gimnázium után a rangos harmadik helyen áll a Németh László Gimnázium.

Ezek az adatok a HVG által a napokban megjelent kiadványban olvashatók. Ebben, a 2013-as év tanulmányi eredmények, valamint egyéb körülmények figyelembe vételével állítottak össze többféle intézményi listákat, összesített rangsorokat.

A Németh László Gimnázium országos elismertsége a városban és a Hódmezővásárhely vonzáskörzetében jól ismert, de nem újdonság a szakmai körökben sem.

Árva László igazgató, a Vásárhelyi Hírek megkeresésére elmondta, bár a meglévőkön kívül jövő szeptemberben nem indul két tanítási nyelvű osztály, viszont nyelvi előkészítő évfolyam lesz, amely után a diákok olyan nyelvtudás birtokába jutnak, melynek hiányosságai nem akadályozzák őket az ismeretszerzésben, amely képessé teszi őket a nyelvvizsga megszerzésére, az egyetemi tanulmányok folytatására.

 

Tegyük hozzá, a gimnáziumoknak elsősorban éppen a továbbtanulásra való felkészítés a feladatuk. A nyelvi előkészítő évfolyam pedig kiváló lehetőség arra, hogy egy nyelvet akár kezdő szintről indulva is egy év alatt akár középfokú szintig sajátítson el a diák. Éppen ezért sokan, már a gimnáziumi éveikben leteszik a C típusú nyelvvizsgát, amely egyébként is a diploma kézhez vételének a feltétele. (A tapasztalatok szerint egyébként a főiskolára, egyetemre járók „áldják az eszüket” hogy letették a vizsgát, és nem kell tanulmányaik közben, pluszban a nyelvtanulással foglalkozniuk.)

 

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a nemrég nyilvánosságra került Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia szerint, 2020-tól legalább egy nyelv középfokú ismeretét is előírná felvételi követelményként a diákoknak.

 

A Németh László Gimnázium országos harmadik helyezése, amit az elmúlt évben az eredményesen letett nyelvi érettségizők száma alapján érdemelt ki, azt jelzi, hogy erős és a gyakorlatban hasznosítható nyelvi tudáshoz segíti hozzá a diákokat.

 

A november 17-én kezdődő Nyitott Iskola Hetén a szülők és az iskolába felvételizni szándékozó általános iskolások erről közvetlen tapasztalatokat is szerezhetnek. Egész héten délelőttönként be lehet ülni a tanórákra, illetve a Németh László Gimnáziumban folyó nyelvi képzésre koncentráló angol, német és francia nyelvi délutánok lesznek november 17-18-19-én.

Angol- és német verseny a Németh Lászlóban (Fotó: VH archív)

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Három helyet előre léptek a tabellán

Három helyet előre léptek a tabellán

A vásárhelyi kézis lányok szombati ellenfele tavaly még az NBI/B-ben szerepelt, ebben a szezonban megfiatalított kerettel vágtak neki a küzdelmeknek.
Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

A tavaly december óta zajló Országos Diák Fotópályázaton a vásárhelyi szakkör az országos második lett, de egyéniben is eredményesek voltak.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Suli buli

Suli buli

Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.