Kultúra, oktatásOrszágos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

2014. november 11., kedd
 
Országos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola az ország 20 legeredményesebb magyarországi két tanítási nyelvű középiskoláinak rangsorában a 8. helyet foglalja el. A sorrend alapja a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelvi érettségi vizsgák eredménye.

 

 


Ennél nagyobb elismerés, hogy a rangsorban a diákok eredményesen letett nyelvi érettségije alapján, egy budapesti és egy kőszegi gimnázium után a rangos harmadik helyen áll a Németh László Gimnázium.

Ezek az adatok a HVG által a napokban megjelent kiadványban olvashatók. Ebben, a 2013-as év tanulmányi eredmények, valamint egyéb körülmények figyelembe vételével állítottak össze többféle intézményi listákat, összesített rangsorokat.

A Németh László Gimnázium országos elismertsége a városban és a Hódmezővásárhely vonzáskörzetében jól ismert, de nem újdonság a szakmai körökben sem.

Árva László igazgató, a Vásárhelyi Hírek megkeresésére elmondta, bár a meglévőkön kívül jövő szeptemberben nem indul két tanítási nyelvű osztály, viszont nyelvi előkészítő évfolyam lesz, amely után a diákok olyan nyelvtudás birtokába jutnak, melynek hiányosságai nem akadályozzák őket az ismeretszerzésben, amely képessé teszi őket a nyelvvizsga megszerzésére, az egyetemi tanulmányok folytatására.

 

Tegyük hozzá, a gimnáziumoknak elsősorban éppen a továbbtanulásra való felkészítés a feladatuk. A nyelvi előkészítő évfolyam pedig kiváló lehetőség arra, hogy egy nyelvet akár kezdő szintről indulva is egy év alatt akár középfokú szintig sajátítson el a diák. Éppen ezért sokan, már a gimnáziumi éveikben leteszik a C típusú nyelvvizsgát, amely egyébként is a diploma kézhez vételének a feltétele. (A tapasztalatok szerint egyébként a főiskolára, egyetemre járók „áldják az eszüket” hogy letették a vizsgát, és nem kell tanulmányaik közben, pluszban a nyelvtanulással foglalkozniuk.)

 

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a nemrég nyilvánosságra került Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia szerint, 2020-tól legalább egy nyelv középfokú ismeretét is előírná felvételi követelményként a diákoknak.

 

A Németh László Gimnázium országos harmadik helyezése, amit az elmúlt évben az eredményesen letett nyelvi érettségizők száma alapján érdemelt ki, azt jelzi, hogy erős és a gyakorlatban hasznosítható nyelvi tudáshoz segíti hozzá a diákokat.

 

A november 17-én kezdődő Nyitott Iskola Hetén a szülők és az iskolába felvételizni szándékozó általános iskolások erről közvetlen tapasztalatokat is szerezhetnek. Egész héten délelőttönként be lehet ülni a tanórákra, illetve a Németh László Gimnáziumban folyó nyelvi képzésre koncentráló angol, német és francia nyelvi délutánok lesznek november 17-18-19-én.

Angol- és német verseny a Németh Lászlóban (Fotó: VH archív)

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Három helyet előre léptek a tabellán

Három helyet előre léptek a tabellán

A vásárhelyi kézis lányok szombati ellenfele tavaly még az NBI/B-ben szerepelt, ebben a szezonban megfiatalított kerettel vágtak neki a küzdelmeknek.
Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

A tavaly december óta zajló Országos Diák Fotópályázaton a vásárhelyi szakkör az országos második lett, de egyéniben is eredményesek voltak.
Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megválasztotta az  Év madarát, az Év hüllőjét és az Év lepkéjét .
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.
 
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK A helyi kulturális életet jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetője van január 10-e óta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak.