KözéletÖrökül hagyott mártélyi hangulatok

2016. január 15., péntek
 

Több mint 100 fotót adományozott a városnak az 1993-ban elhunyt Nagygyörgy Sándor, festő- és fotóművész özvegye. A képek átadási ceremóniájával együtt, 26 alkotásából nyílt kamarakiállítás a Tornyai János Múzeumban január 15-én délelőtt.

 

 

 

 

A leginkább természetfotóiról ismert, Balázs Béla-díjas és Érdemes Művész hagyatékát Ábrahám Mariann zongoraművész, zenetanár, a művész özvegye adta át a közgyűjteménynek. Előtte Almási István polgármester méltatta Nagygyörgy Sándor munkásságát, akinek a leginkább szeretett témája Mártély volt.

A nyíregyházi születésű Nagygyörgy Sándor ezer szállal kötődött Hódmezővásárhelyhez és környékéhez: a dél-alföldi városban nőtt fel, itt végezte középiskolai tanulmányait, természetélményei és alkotásai a Tiszához, a mártélyi és körtvélyesi holtághoz, az ártéri erdőkhöz fűződtek. A festőecsetet is emiatt cserélte le a fényképezőgépre, mondván hitelesen csak a fotó adja vissza egy táj látványát.  

 

A Tornyai-múzeum január végéig látható kamarakiállításán huszonhat fotón és festményen keresztül villan fel Nagygyörgy Sándor hatalmas életműve. Látható a Sörös Károly mártélyi halászt, illetve a szélmolnárt megörökítő ikonikus sorozata, valamint egy-egy fotó a zsámbéki templomról és a chartres-i katedrálisról, na és persze számos mártélyi tájkép.

 

„Ha egy pocsolyán valami tükröződött, az csakis mártélyi pocsolya lehetett” illusztrálta néhai férje viszonyát Mártélyhoz, Ábrahám Mariann. A művész özvegye elmondta, férje bensőséges kapcsolata a természettel, Mártéllyal csúcsosodott ki: „Olyan volt mint egy szerelem”

 

 

 

Nagygyörgy Sándor édesapja id. Nagygyörgy Sándor tabáni református lelkész volt. A család életéről, illetve Nagygyörgy Sándor hatalmas életművéről Szenti Csilla a Hódmezővásárhelyi Levéltár vezetőjének sok fotóval illusztrált tanulmányát olvassa el  ITT! 

 

 

 

 

A Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél osztályában szerzett festőművész diplomát 1959-ben. A hatvanas években "döbbent rá", hogy a természet csodáját nem tudja ecsettel tetten érni, ezért a vizuális kifejezés egy másik eszközéhez, a fotográfiához nyúlt - írta jegyzeteiben. 1976-ig szabadfoglalkozású festő- és fotóművészi tevékenységet folytat, 1977-től haláláig a Nimród vadászati magazin munkatársa. Első egyéni tárlatát 1974-ben rendezte a Műcsarnokban. Ezt követően a világ tucatnyi nagyvárosában volt kiállítása. Számos nemzetközi fotókiállításon nyert díjakat, képeit rendszeresen közölték magyar és külföldi lapok, valamint több kötet társszerzője volt, számos albumot és kiadványt illusztrált felvételeivel. 1981-ben a Nemzetközi Természetfotós Szövetség alelnökévé választották - e tisztséget haláláig töltötte be. A különböző pálya- és nívódíjak mellett több rangos kitüntetést kapott: 1979-ben Balázs Béla-díjjal, Nimród-emlékéremmel, 1989-ben az Érdemes Művész címmel ismerték el munkásságát. Mártélyon a Faluház előtt lánya, Nagygyörgy Ágnes szobra, a Festők Dombján emléktábla őrzi emlékét.

 

Nagygyörgy Sándor életművében jelentősek portréi, riport-, szocio- és épületfotói, de igazi elismerést és nemzetközi hírnevet természetfényképeivel szerzett. Fotóművészi tevékenységének elsődleges célja a természet rejtett szépségeinek feltárása volt. Érdeklődését a múló világ megrendítő jelenetei, a táj, az állatok, a csend, a természetes és az ember által alkotott világ harmonikus kapcsolatának felfedezése és bemutatása vezérelte - olvasható egy róla írt tanulmányban. „Meg akarom ismerni a természet mindennapi titkait, megkeresni a vadon élő állatok életének évezredes rítusait. Mindehhez úgy közelíteni, hogy észrevétlen maradjak, hogy a természet

szigorúan meghatározott rendjét jelenlétemmel lehetőleg ne bolygassam meg. Objektív és igaz képet szeretnék megörökíteni” – vallotta.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bessenyei Díjasok 2016

Bessenyei Díjasok 2016

Január 22-én nyolcadik alkalommal adják át a Bessenyei Díjakat. Idén a vásárhelyi zenei élet egyik meghatározó személyisége és a 60-as, 70-es évek színészlegendája a kiválasztott.
Elment örökre Vásárhely zenei életének doyenje

Elment örökre Vásárhely zenei életének doyenje

Zenetörténelmi jelentőségű munkájával alapjaitól építette fel Hódmezővásárhely hangszeres és ének-zenei oktatását, tanárként több generációt, diákok ezreit vezetett be a zene világába.
Győzött a HLKC Kecskeméten

Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.

 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő