Kultúra, oktatásNemsokára lehet készülni!

2014. augusztus 22., péntek
 
Nemsokára lehet készülni!

Újabb hódmezővásárhelyi iskolák nyertek a Határtalanul! program pályázatain, a szakképzők és a két ginmnázium.  A Bethlen 5 millió felett.

 

 

 

Az augusztus 19-én született döntés értelmében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Határtalanul! program keretében kiírásra került Együttműködés szakképző iskolák között című pályázaton két szakképző diákjai utazhatnak a határon túlra.

A Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskola ’Szeretem a városom’ (Románia) pályázata

1 778 000 Ft.- ot  nyert,

a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola  ’Határtalan robotprogramozás’ (Szerbia)

1 795 000.-Ft támogatásban részesült.

 

Szintén augusztus 19-én született döntés a Határtalanul! program keretében kiírásra került Együttműködés gimnáziumok között című pályázatról, amelyen mindkét vásárhelyi gimnázium indult.

 

Németh László Gimnázium, Általános Iskola 'A Kárpát-medencei magyarság kultúrértékei' (Románia)

1 499 000 FT.- ot nyert.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium három sikeres pályázaton összesen

5 millió 200 ezer forintot nyert:

'Kálvinista elődeink nyomában' (Románia) 1 707 000 Ft.-ot

'Az erdélyi református oktatás történetének nyomában' (Románia) 1 693 000 Ft.- ot

'Bethlen Gábor udvarában-- testvériskolai kapcsolatok erősítése' (Románia) 1 822 000 Ft.-ot nyert.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium három nyertes pályázatának már a részletei is ismertek, Kádár Péter igazgató tájékoztatása szerint a „Kálvinista elődeink nyomában” című pályázattal a 9/A osztály a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium partnerosztályát keresi meg, látogatásokat téve a Háromszéki medence több nevezetességénél.

Az „Erdélyi református oktatás történetének nyomában” című pályázattal a 10/B osztályosok járhatják be a Kolozsvár-Torockó-Tordai hasadék- Nagyenyed útvonalat.

A „Testvériskolai kapcsolatok bővítése” című pályázattal pedig a 10/C osztályosok gazdagodnak élményekkel és iskolai partnerekkel a nagyenyedi Bethlen Kollégium  hasonló korú diákjaival kapcsolatot teremtve.

A három pályázati program csillagpontszerűen érinti Dél-Erdély és a Székelyföld legfontosabb művelődési, történelmi, egyházi emlékeit.

A három nyertes Határtalanul pályázat együttes támogatási összege 5,2 millió forint, amelyet a gimnáziumnak a tanév végéig kell felhasználnia a határon túli oktatási intézményekkel együttműködve, tájékoztatta a Kádár Péter a Vásárhelyi Híreket.

 

A 2014-15-ben nyertes vásárhelyi általános iskolákról itt olvashat:

 

Ismét lesznek kulturális kalandok és nagy élmények

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Egy kiszivárgott kormányzati értékelés szerint, ellehetetlenül a szakképző iskolák működése, a rendszerben helyrehozhatatlan károk jelentkeznek.
Már látni az alagút végét

Már látni az alagút végét

Az elmúlt három évben háromszor is beharangozták az Aréna megnyitását, aztán továbbra sem történt semmi. Most talán valóban megnyílnak a kapuk.
Ötödik Kosársuli győzelem

Ötödik Kosársuli győzelem

A tabellán 2. Tiszaújváros ellen az utolsó percig nyílt volt a mérkőzés, végül a nagyobb akarat döntött az idegek csatájában.
Idén két újabb név került a dicsőség falra

Idén két újabb név került a dicsőség falra

A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.
 
Veszélyes játéknak tartják
Veszélyes játéknak tartják

Találos kérdés: a 68 betegséget érintő 176 tanulmány, például a víz gyógyító memóriája, hány esetben találta hatásosnak az alkalmazott homeopátiás kezelést.