Kultúra, oktatásMódszertani nap helyettes államtitkárral

2024. május 22., szerda
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral

A népi kultúra nyújtotta lehetőségek kiválóan használhatók a készség- és képességfejlesztés területén is - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára kedden Hódmezővásárhelyen.

 


 

 

Balatoni Katalin a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendezett szakterületi módszertani napon tartott előadásán azt mondta, a gyorsan változó világra az oktatásnak reagálnia kell. Ma már sokkal nagyobb részt tesz ki a fejlesztés a pedagógiai munkából, mint korábban.

 

A népi kultúra erős identitással ajándékozza meg a gyerekeket, amely az egész életük során elkíséri őket. Az erős identitás nem mások ellen szól, hanem kapaszkodót, iránymutatást nyújt a nehéz időszakokban - közölte a helyettes államtitkár. Úgy fogalmazott, amelyik embernek erős identitása van, az nyitottá válik más emberekre és más kultúrákra is.

 

A két évtizeden át néptánc-pedagógusként is dolgozó, az Így tedd rá! programot megalapító politikus kifejtette, a mondókák, a népi játékok és a néptánc a paraszti kultúrában hozzájárult a gyerekek személyiségfejlődéséhez.

 

Az oktatásba bekerülve a szocializmus évtizedeiben a cél az volt, hogy terméket csináljanak a népi kultúrából, melyet igyekeztek megfosztani identitásteremtő erejétől. A produkcióorientált oktatással szemben elvárás volt, hogy folyamatosan fellépésekre készítsék fel a gyerekeket. Holott a cél az lenne, hogy a gyerekek "fülig érő szájjal", boldogan vegyenek részt a játékokban, miközben a pedagógusok tudatosan használják azokat a lehetőségeket, amelyeket ezek kínálnak - hangsúlyozta Balatoni Katalin.

 

A politikus leszögezte, meg kell találni azokat az eszközöket és módszereket, melyekkel meg lehet szólítani a gyerekeket.

 

A játék, a tánc, az ének olyan közösségi élmény, amelyet együtt élnek át a gyerekek, és ez sokat tud adni a valóság érzékeléséhez. Jól használható eszköz a többi közt a verbális és a nonverbális kommunikáció fejlesztésében.

 

Míg tíz évvel ezelőtt a gyermekek mozgáskészségében volt leginkább lemaradás, ma már a beszédkészségben is problémákat tapasztalni. Ez részben a pandémia, részben a digitális "kütyűk" elterjedésének következménye - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

 
 
Forrás: MTI
VH
 

Olvassa el ezt is!

Magyar Péter Vásárhelyen

Magyar Péter Vásárhelyen

Május 20-án országjáró körútja során Hódmezővásárhelyen járt Magyar Péter, aki a Kossuth téren összegyűlt nagyszámú érdeklődő előtt mondott beszédet.
Érmes helyezések a Nemzetek Kupáján

Érmes helyezések a Nemzetek Kupáján

Május 18-án rendezték meg Hatvanban, a XXII. ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját hat ország mintegy 300 versenyzőjének részvételével.
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon

Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon

Május 17-én a ballagási ünnepség után, délután a sárgulási fogatos menet végigvonulva a városon a végzősök jelképesen búcsúztak Vásárhelytől, amely befogadta őket. Képekkel.
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.