MozaikMiért késlekedik a nemzetközi közösség?

2011. augusztus 13., szombat
 
Miért késlekedik a nemzetközi közösség?

Míg bizonyos körökben továbbra is vita tárgyát képezi, hogy valós fenyegetettséget jelent-e a klímaváltozás, addig az ENSZ már hosszú ideje a következő évtizedek egyik legjelentősebb kihívásaként tekint a jelenségre. A napokban tárgyalta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a klímaváltozás okozta biztonsági kockázatok kérdését.

 

 

 

 

Achim Steiner, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetője néhány napja egyenesen azt állította: amennyiben nem történik jelentős előrelépés a klímaváltozás elleni küzdelemben, a jelenség rövidesen a nemzetközi békét és biztonságot is veszélyeztetheti.

Steiner nyilatkozata egy politikai szempontból különösen érzékeny pillanatban született: a hét során az ENSZ hivatalos bejelentésben erősítette meg a tényt, miszerint a szokatlan aszály következtében Szomália bizonyos részein éhínség alakult ki, miközben a Biztonsági Tanácsban a klímaváltozás által okozott biztonsági fenyegetések ügyében egyeztettek.

 


Miért késlekedik a nemzetközi közösség?

 

A szomáliai fejlemények tulajdonképpen nem érték váratlanul a nemzetközi közösséget, az ENSZ szárazság-előrejelző programja világosan mutatta a pusztító aszály lehetőségét. Egy hasonló katasztrófa még egy békés, jól működő társadalmat is komoly nehézségek elé állított volna, nem beszélve a polgárháború sújtotta Szomáliáról, ahol korábban is komoly problémát jelentett a lakosság élelemmel való ellátása. A kérdés tehát inkább az, miért reagált ilyen későn a szervezet, és miért nem született már korábban válságterv a szomáliai helyzettel kapcsolatban.

Ezzel szemben a Biztonsági Tanács egyeztetései klímaügyben történelmi jelentőségűek – a BT-ben korábban csak egyszer, 2007-ben került terítékre a klímaváltozás kérdése. Ennek oka, hogy a Tanács elsősorban a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető kérdések ügyében hivatott ülésezni, márpedig a klímaváltozást eddig nem tartották ilyen jelentőségű fenyegetésnek. A mostani tárgyalások azonban irányváltást jelezhetnek. A Biztonsági Tanács munkáját ebben a hónapban vezető Németország által kezdeményezett klímatanácskozás középpontjában ugyanis éppen a jelenség által okozott biztonsági fenyegetések álltak.

 


A terrorizmusnál is durvább

 

Szakértők és több nyugati ország is már évek óta figyelmeztet arra, hogy a klímaváltozás következtében kialakuló katasztrófák komoly biztonsági kockázatot is jelentenek, ennek ellenére nemzetközi szinten eddig háttérbe szorult a problémának ez az aspektusa. Nem így az egyes országokban: az Egyesült Államokban már évek óta hallani lehet a klímaváltozás okozta biztonsági fenyegetésről, a kisebb óceáni szigetországok, melyeknek puszta létezését fenyegeti a globális felmelegedés, pedig a kezdetektől fogva igyekezték a kérdésre irányítani a figyelmet. Komolyabb előrelépés ennek ellenére eddig mégsem történt.

A mostani tárgyalások eredménye egy BT-nyilatkozat lett – aminek nagy politikai súlya ugyan nincs, de azért jelzésértékű lehet, és megnyithatja az utat a további egyeztetések előtt. Örömujjongásra azonban azért nincs ok, mert a Tanács tagjai között nincs egyetértés a klímaváltozás okozta problémák súlyosságát illetően. Ezt jól mutatja, hogy a mostani egyeztetések során szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy az állandó BT-tag Oroszország nem torpedózza-e majd meg a nyilatkozat elfogadását. Hiába küzd Oroszország maga is súlyos, az éghajlatváltozásnak betudható környezeti katasztrófákkal, az orosz diplomaták egyértelműen elzárkóztak egy határozottabb hangvételű nyilatkozat elfogadásától. A nemzetközi közösség szempontjából a Kínai Népköztársaság álláspontja sem túl konstruktív a klímaváltozás kérdésében – a pekingi vezetés az országok belügyének tekinti a problémát és nem sürget komolyabb nemzetközi összefogást.

Túlzott optimizmus lenne tehát azt gondolni, hogy rövid időn belül a kéksisakos békefenntartók mintájára „zöldsisakosokat” vetne be az ENSZ a klímaváltozás nyomán kialakult válságok kezelésére – ugyan léteznek ilyen elképzelések, de ezek realitása még a bizakodó németek szerint is igencsak csekély. „Túl korai lenne még bármilyen BT-akcióról beszélni a klímaváltozás kapcsán” – mondta Peter Wittig német ENSZ-nagykövet, hozzátéve, hogy a probléma felismerése és a Biztonsági Tanács előtti tárgyalása fontos lépés a megfelelő irányba.

Eközben a csendes-óceáni szigetországok egyre inkább elvesztik türelmüket és sokkal határozottabb lépéseket várnak a Biztonsági Tanácstól. Többek között egy ENSZ-különmegbízott kinevezését, aki kifejezetten a klímaváltozás biztonsági összefüggéseivel foglalkozna – írta a mikronéziai Nauru elnöke, Macus Stephen a New York Times-ban. Az óceáni szigetországok régóta sérelmezik, hogy az ENSZ nem fordít kellő figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire, és úgy érzik, nem tudják a megfelelő szinten érvényesíteni érdekeiket – ezek az államok ugyanis szinte soha nincsenek közvetlenül képviselve az Biztonsági Tanácsban.

 

 
 
Thurányi Kata (NuovaEnergia)
 

Olvassa el ezt is!

Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Kedves ötletnek tűnik, és inkább a figyelem felkeltését szolgálta a plasztik csónak avatása és vízrebocsátása, amit a Mártélyi Holtág strandján rendeztek július 15-én.
77 éve született Rapcsák András

77 éve született Rapcsák András

Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak

Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.
 
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen 50 év körüli férfi vezette azt a személyautót, amely kisodródott, majd felborult Vásárhely határában a motocross pályához vezető bekötőút közelében.