Kultúra, oktatásMerre tovább? - Pályaorientációs Nap a Varga Tamásban

2019. november 30., szombat
 
Merre tovább? - Pályaorientációs Nap a Varga Tamásban

A tendencia szerint a nyolc általánost elvégzőket igyekeznek a szakmai képzés felé terelgetni. Ennek egyik lehetősége az iskolai pályaorientációs nap.

 

 

 

 

 

 

 


Az idei tanévben harmadszor kaptak lehetőséget az általános iskolák, hogy egy tanítási napot kizárólag pályaorientációs célra használjanak fel. Élve ezzel a lehetőséggel a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola november 29-én a diákok különböző formában, más-más helyszínen, életkoruknak megfelelően ismerkedhettek az egyes szakmákkal.

 

A tanulóknak jellemzően csupán elképzelésük van arról, hogy mivel is foglalkoznak a mindennapokban a különböző szakterületen dolgozók. Ahhoz pedig, hogy a valóságról teljes képet kapjanak, valódi szakemberekre van szükség. A hódmezővásárhelyi középiskolák interaktív szakmabemutatót tartottak az intézményben, ahol az oktatók mellett diákok is tartottak bemutatókat.

 

A pályaorientációs napon olyan szülőket is meghívtak, akik meséltek munkájukról, hivatásukról.

 

Az Európai Mézes Reggeli programnak köszönhetően, méhészek segítségével kóstolhatták meg a finomságokat, illetve a méhészet rejtelmeit kicsik és nagyok egyaránt. (Talán kevésbé ismert, hogy Magyarországon 2014. november 21-én volt az első hasonló program az ország 19 megyéjében és Budapesten, összesen 67 iskolában, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.)

 

A Varga Tamás iskolában a nap megszervezését a szülők is segítették, hiszen a számos önkéntes ajánlotta fel: természetes környezetben mutatja be foglalkozását illetve munkahelyét. A teljesség igénye nélkül jártak kozmetikában, autószerelő műhelyben, virágüzletben, cukrászdában, mérlegeket gyártó cégnél, varrodában és a postán is a tanulók.

 

A pályaorientációs tevékenység az intézményben folyamatos, a kitekintő programok a decemberi Platán héten folytatódnak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kemény csatát vívtak a matekosok idén is

Kemény csatát vívtak a matekosok idén is

Két évtizedes múltja van a Németh László Gimnázium, Általános Iskola felsős matekversenyének, amelyet idén is megrendeztek. Eredmények.
Időszerű lenne az egyeztetés

Időszerű lenne az egyeztetés

Folyamatosan akadályba ütközik a város és a kórház közötti egyeztetés, késik a milliárdos fejlesztés, közben indul a katonai középiskola kialakítása, bővül a Helyőrség. 
Vasárnap gyújtják meg az első gyertyát

Vasárnap gyújtják meg az első gyertyát

Elkészült Hódmezővásárhely adventi koszorúja, a város karácsonyfája is hamarosan teljes díszbe öltözik. Adventi programok.
Varázslatos Szegedi Advent

Varázslatos Szegedi Advent

November 29-én az adventi fények ünnepélyes felkapcsolásával és a tűzzsonglőrök produkciójával veszi kezdetét a Szegedi Karácsonyi Hetek.
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.