Az igazi ősz sokakat csábíthat természetjárásra, közben azonban veszélyek is leselkedhetnek ránk. A kisgyerekekre különösen oda kell figyelni, nehogy megkóstolják az erdőben fellelhető növények levelét, termését. Sőt több piacon például ismét megjelent a "hamis" áfonya.
A kerti ebszőlőként vagy csucsorként ismert - fekete héjú, de zöld húsú – inváziós növény (Solanum melanocerasum) termése könnyen összetéveszthető a fekete áfonyáéval, de azzal ellentétben fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat. Nyersen fogyasztva a bogyókban levő szolanin kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő.
A kerti ebszőlő a kutyabogyóként is ismert fekete csucsor gyomnövény faj közeli rokona. A termés ínyencségnek számító lekváralapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni dzsemnek, lekvárnak megfőzve
Hasonló, bár valamennyire eltérő külsejű a galagonya illetve a pirítógyökér. Az éretten piros színű, ehető erdei gyümölcsök között említhetjük a húsos som vagy a galagonyák terméseit. Mérgező piros terméssel rendelkezik viszont a pirítógyökér, amely ráadásul gyakran fordul elő a húsos sommal együtt különböző erdőkben. Az eltérés annyi, hogy míg a mérgező pirítógyökér termése 10-12 mm átmérőjű, kerekded, puha bogyó, addig a húsos som termése 15-20 mm hosszú, csüngő, hengeres, hosszúkás, keményebb állagú. Termésérés idején a kúszó szárú pirítógyökér szív alakú levelei rendszerint már sárgulnak, fonnyadtak, ezzel szemben a húsos som tojásdad levelei még zöld színűek.