MozaikMár be lehet adni a jelentkezést

2014. október 17., péntek
 
Már be lehet adni a jelentkezést

A 2015 februárjában induló felsőoktatási képzésekre október 15-től lehet jelentkezni, ezzel kezdetét veszi az úgynevezett keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás.

 

 

 

 

A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárás tudnivalóit és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan érhető el a www.felvi.hu oldalon.

 

A keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal. A 2015 februárjában induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2015 januárjában szerzik meg azt.

Jelentkezési határidő: 2014. november 15.
Jelentkezni idén is kizárólag csak elektronikusan lehet, a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi keretében. Az E-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon.

A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2014. november 15-ig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2014. november 23-a.


A felvételi eljárás során maximum 5 jelentkezési hely jelölhető meg. A jelentkezés alapdíja 9000 forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. A további legfeljebb 2 jelentkezési helyért 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. (Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít.)

A mesterképzésre jelentkezés alapvető feltétele, hogy a jelentkező legalább alapszakos vagy főiskolai végzettséggel rendelkezzen, és a végzettséget igazoló dokumentumot 2015. január 8-ig csatolni tudja a jelentkezéséhez. Ez a végzettség önmagában azonban nem feltétlenül elegendő arra, hogy egy adott mesterképzési szakra felvételt is nyerjen a jelentkező. Minden mesterképzési szak esetében meghatározták az úgynevezett képzési és kimeneti követelményekben, hogy egy adott mesterképzésbe történő belépéshez mely alapképzési vagy főiskolai végzettség fogadható el előzményként. A teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető végzettségek esetében külön vizsgálat nélkül, az oklevél és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok benyújtásával lehet jelentkezni.

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap-, és osztatlan mesterképzések esetében 260, felsőoktatási szakképzéseknél 220, mesterképzések estében pedig 50 pont.

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon. A ponthatárokat előreláthatólag 2015. január 22-én hirdetik ki.

 
 
VH-felvi
 

Olvassa el ezt is!

Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Szombaton Tápainé Mariann és az Árendás együttes két időpontban várja a táncolni (tanulni) vágyókat: először a kicsiket, majd hat órától a felnőtteket.
A vásárhelyi baseballcsapat bajnoki ezüstérmes

A vásárhelyi baseballcsapat bajnoki ezüstérmes

Izgalmas volt a vásárhelyi Beavers baseballcsapat számára az elmúlt hétvége. Az NB3-as bajnoki címért játszottak hazai pályán. Képekkel!
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
Egy színes egyetem színes programsorozata

Egy színes egyetem színes programsorozata

Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.
 
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.