MozaikMár be lehet adni a jelentkezést

2014. október 17., péntek
 
Már be lehet adni a jelentkezést

A 2015 februárjában induló felsőoktatási képzésekre október 15-től lehet jelentkezni, ezzel kezdetét veszi az úgynevezett keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás.

 

 

 

 

A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárás tudnivalóit és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan érhető el a www.felvi.hu oldalon.

 

A keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal. A 2015 februárjában induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2015 januárjában szerzik meg azt.

Jelentkezési határidő: 2014. november 15.
Jelentkezni idén is kizárólag csak elektronikusan lehet, a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi keretében. Az E-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon.

A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2014. november 15-ig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2014. november 23-a.


A felvételi eljárás során maximum 5 jelentkezési hely jelölhető meg. A jelentkezés alapdíja 9000 forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. A további legfeljebb 2 jelentkezési helyért 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. (Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít.)

A mesterképzésre jelentkezés alapvető feltétele, hogy a jelentkező legalább alapszakos vagy főiskolai végzettséggel rendelkezzen, és a végzettséget igazoló dokumentumot 2015. január 8-ig csatolni tudja a jelentkezéséhez. Ez a végzettség önmagában azonban nem feltétlenül elegendő arra, hogy egy adott mesterképzési szakra felvételt is nyerjen a jelentkező. Minden mesterképzési szak esetében meghatározták az úgynevezett képzési és kimeneti követelményekben, hogy egy adott mesterképzésbe történő belépéshez mely alapképzési vagy főiskolai végzettség fogadható el előzményként. A teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető végzettségek esetében külön vizsgálat nélkül, az oklevél és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok benyújtásával lehet jelentkezni.

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap-, és osztatlan mesterképzések esetében 260, felsőoktatási szakképzéseknél 220, mesterképzések estében pedig 50 pont.

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon. A ponthatárokat előreláthatólag 2015. január 22-én hirdetik ki.

 
 
VH-felvi
 

Olvassa el ezt is!

Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Szombaton Tápainé Mariann és az Árendás együttes két időpontban várja a táncolni (tanulni) vágyókat: először a kicsiket, majd hat órától a felnőtteket.
A vásárhelyi baseballcsapat bajnoki ezüstérmes

A vásárhelyi baseballcsapat bajnoki ezüstérmes

Izgalmas volt a vásárhelyi Beavers baseballcsapat számára az elmúlt hétvége. Az NB3-as bajnoki címért játszottak hazai pályán. Képekkel!
Vádemelés többmilliárdos ÁFA csalás miatt

Vádemelés többmilliárdos ÁFA csalás miatt

Öt éve több elektronikai webáruház, köztük egy Hódmezővásárhelyen is üzletet működtető cég került a NAV látókörébe. Videó a házkutatásokról.

Iskolások udvariasság és jogszabályok közt szlalomozva

Iskolások udvariasság és jogszabályok közt szlalomozva

Hódmezővásárhelyen - több év óta visszatérően – továbbra is aktuális néhány iskola előtt és környékén a reggeli közlekedési anomália.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.