MozaikMár be lehet adni a jelentkezést

2014. október 17., péntek
 
Már be lehet adni a jelentkezést

A 2015 februárjában induló felsőoktatási képzésekre október 15-től lehet jelentkezni, ezzel kezdetét veszi az úgynevezett keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás.

 

 

 

 

A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárás tudnivalóit és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan érhető el a www.felvi.hu oldalon.

 

A keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal. A 2015 februárjában induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2015 januárjában szerzik meg azt.

Jelentkezési határidő: 2014. november 15.
Jelentkezni idén is kizárólag csak elektronikusan lehet, a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi keretében. Az E-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon.

A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2014. november 15-ig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2014. november 23-a.


A felvételi eljárás során maximum 5 jelentkezési hely jelölhető meg. A jelentkezés alapdíja 9000 forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. A további legfeljebb 2 jelentkezési helyért 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. (Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít.)

A mesterképzésre jelentkezés alapvető feltétele, hogy a jelentkező legalább alapszakos vagy főiskolai végzettséggel rendelkezzen, és a végzettséget igazoló dokumentumot 2015. január 8-ig csatolni tudja a jelentkezéséhez. Ez a végzettség önmagában azonban nem feltétlenül elegendő arra, hogy egy adott mesterképzési szakra felvételt is nyerjen a jelentkező. Minden mesterképzési szak esetében meghatározták az úgynevezett képzési és kimeneti követelményekben, hogy egy adott mesterképzésbe történő belépéshez mely alapképzési vagy főiskolai végzettség fogadható el előzményként. A teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető végzettségek esetében külön vizsgálat nélkül, az oklevél és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok benyújtásával lehet jelentkezni.

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap-, és osztatlan mesterképzések esetében 260, felsőoktatási szakképzéseknél 220, mesterképzések estében pedig 50 pont.

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon. A ponthatárokat előreláthatólag 2015. január 22-én hirdetik ki.

 
 
VH-felvi
 

Olvassa el ezt is!

Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Szombaton Tápainé Mariann és az Árendás együttes két időpontban várja a táncolni (tanulni) vágyókat: először a kicsiket, majd hat órától a felnőtteket.
A vásárhelyi baseballcsapat bajnoki ezüstérmes

A vásárhelyi baseballcsapat bajnoki ezüstérmes

Izgalmas volt a vásárhelyi Beavers baseballcsapat számára az elmúlt hétvége. Az NB3-as bajnoki címért játszottak hazai pályán. Képekkel!
Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

A modernizmus praktikuma mellé így került oda az anyag szépsége a szépen helyrehozott téglahomlokzatokkal, a vörös fa függönyfallal, a műkő burkolatokkal.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.