





A március 8-i rendezvénnyel nemcsak a Citta Slow mozgalmat mutatták be, hanem a Slow Food életformát is, amelyhez Hódmezővásárhely hamarosan szintén szeretne csatlakozni.
A megjelentek számából ítélve is sikeresnek könyvelhető el, a Citta Slow és ezen belül Slow Food mozgalom népszerűsítését szolgáló, a nagyközönség részére a Ginkgo Sas halljában rendezett délután. Mint arról a Vásárhelyi Hírekben több alkalommal is írtunk, a Citta Slow szövetség városainak sorába tavaly óta Hódmezővásárhely is beletartozik, most pedig a mozgalom égisze alatt szerveződő Slow Food életformát is szeretnék meghonosítani. Nem lesz nehéz, fogalmazott Varga Anikó a projekt felelőse, hiszen a vásárhelyi lakosok nagy része a hagyományos ételeket, ízeket pártolja jobban. Hogy ennek „nyomatékot adjanak,” Varga Anikó elmondása szerint, Bónus István vállalkozóval közösen összeválogatott hagyományos- és egészséges ételek egész sorát kínálták a rendezvényre érkezőknek.
Ginkgo Sasban meghívott tíz őstermelő, vállalkozó által bemutatott termékeiből szintén volt kóstoló. A méztől a gyógyteáig, a sütőipari termékektől a sajt- és túrókészítményig, beleértve a Sóshalmi borkínálatot, a térségre jellemző termékek egy részét reprezentálta. És éppen ez a Slow Food mozgalom lényege: a biológiai sokféleség, a helyi kis közösségek által megtermelt termények és termékek megóvása, a régiók étkezési hagyományainak, a helyi gasztrokulturális sokrétűségnek a megőrzése, védelme. Mint azt a projekt vezetője elmondta, összegyűjtik mindazokat a tapasztalatokat, amelyekkel a rohanó világ ellenében alternatívát lehet mutatni.
A fiatalokat is be kívánják vonni a Citta Slow és a Slow Food mozgalmába.
Kérdésünkre, hogy miképpen, annyit válaszolt, a most formálódó terveik között szerepel a vásárhelyi iskolákban főzőtanfolyamok indítása. Vagy akár egy-egy iskola adottságaihoz mérten minikertek kialakításával zöldségtermesztésbe vonnák be a fiatalabb generációt.