
Sokan tévesen értelmezik a Citta Slow mozgalmat. Ennek egyik oka, hogy talán egy kicsit zavaró, a szó szerinti „lassú város” fordítás, illetve a vásárhelyiek még nem annyira ismerik a közösség célját, mondta Varga Anikó projektmenedzser.
Tavaly november 27-től Magyarországon egyedüliként Hódmezővásárhely is tagja a nyugodt, élhető városok közösségének, amelyhez eddig 23 ország 141 városa csatlakozott, természetesen csak azután, hogy a szövetség valamennyi kritériumának megfelelt.
Azóta a Citta Slow életformáról sokszor sok helyen volt szó, nagy részük szakmai konferencia formájában. Március 8-án déltől a Ginkgo Sas Hotelbe szervezett rendezvényen viszont a város lakosságának is módja lesz megismerni a mozgalom szerepét és céljait. Amint azt a Vásárhelyi Híreknek Varga Anikó elmondta programokban gazdag délután során szeretnék a Citta Slow mozgalom keretén belül, a hozzá szervesen kacsolódó egészségtudatos magatartás és nevelés fontosságát is hangsúlyozni. Ezért kérték fel előadás tartására Somhegyi Annamáriát, az országos egészségnevelési program kidolgozóját, valamint Gyurisné Pethő Zsuzsannát, az Egészséges Vásárhely Program igazgatóját. Varga Anikó azt is elmondta, Hódmezővásárhely hamarosan szeretne csatlakozni a Slow Food mozgalomhoz, ezért meghívták a mozgalom egyik legaktívabb hazai képviselőjét, a Kiskunsági Hagyományok Baráti Körét. Rendek Lászlóné a kiskunságiak vezetője a Vásárhelyi Híreknek leszögezte, Slow Food alapgondolata szerint jogunk van az ízekhez, a nyugodt étkezéshez, mint a rohanó élettel szembeni első lépéshez. Azt is elmondta, a közel tíz éve működő egyesületük a mozgalom többi tagjához hasonlóan, az egészséges életmódot, a biológiai sokféleséget, a helyi, kis közösségek által megtermelt termények és termékek megóvását, a gasztronómiai és más kulturális értékek védelmét tűzte ki célul. Örömmel jönnek Hódmezővásárhelyre, ahol előadást tartanak a Slow Food mozgalomról, célkitűzéseiről, valamint a helyi kistermelők, biogazdák termékeinek kiállításához ők is csatlakoznak. A mangalica finomságok mellett az előállított bio-zöldségkrémek, bio-italok, gyógynövények, bioborok, biomézek kóstolását tervezik, ahogy a vezetőnő fogalmazott: a vásárhelyiekkel megízleltetik a Kiskunságot.