GazdaságMegépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

2015. szeptember 9., szerda
 
Megépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

A szeptember 8-án megjelent Magyar Közlöny szerint Orbán Viktor felhatalmazást adott a  nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben a Kínai Népköztársasággal megkössék azt a nemzetközi szerződést, ami szerint a kínaiak finanszírozzák majd a Budapest-Belgrád közötti vonal felújítását

 

 

 

 

A terv nem új, már februárban szó volt róla, hogy kínai pénzből felújítanánk ezt a vasútvonalat, hogy ezzel 2,5-3 órára csökkenjen a két főváros közötti távolság. A 166 kilométer hosszú magyar szakaszt 475 milliárd forintból lehetne felújítani.

A beruházás keretében kétvágányúvá teszik és villamosítják a vasútvonalat, és a projekt megvalósításával a legnagyobb tengelynyomású tehervonatok is közlekedhetnek majd az új pályán, a személyforgalomban pedig a vonatok a 160 kilométer/órás sebességet is elérhetik. A kivitelezési idő becslések szerint két-két és fél év lesz

A kínaiak azért hajlandóak erre pénzt és energiát áldozni, mert így a szintén kínai tulajdonban lévő görög kikötőkbe érkező áru még gyorsabban elér majd az EU-s piacokra.

A vasúti felújítás két-két s fél év múlva lehet kész.

 

Olvassa el ezt is!

Profi módon végrehajtott szökés

Profi módon végrehajtott szökés

Igazi hollywoodi stílusú akcióval szökött meg két kisfiú az óvodából. Az ok egyszerű: egy Jaguart akartak venni a közeli autókereskedésben.
Minden sors egy megírandó regény

Minden sors egy megírandó regény

A vártnál jóval többen voltak kíváncsiak Csorbáné Tóth Marianna és Nagy Gyöngyi beszélgetésére szeptember 8-án az Emlékpontban. Képekkel!
Két újabb név a dicsőségtáblán

Két újabb név a dicsőségtáblán

A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Igazi rangadónak adott otthont a hétvégén a Balogh Imsi Sportaréna, A HLKC NB II-es felnőtt csapata a címvédő Gyulát fogadta.
 

És ezt már olvasta?

Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.