GazdaságMég tizenkét év adósság

2017. november 8., szerda
 
Még tizenkét év adósság

Az önkormányzatok eladósításában a korábbi szocialista kormánynak döntő szerepe volt – fogalmazott a napokban, válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Horváth Imre MSZP-s politikus parlamenti felszólalására válaszként.

 

 

 

 

 

„A szocialista kormány tette lehetővé jogszabályokkal, hogy eladósodjanak az önkormányzatok. Ennek lett a következménye, hogy az önkormányzatok kockáztatták a vagyonukat, akár kerületeknek is a vagyonát, kockáztatták a pénzügyi biztonságukat is. 2010 után a kormány módosította azokat a jogszabályokat, amelyek az önkormányzatok eladósodásával, pénzügyi kötelezettségvállalásával, tranzakcióival kapcsolatosak. Ami a szocialista kormányzás alatt előfordulhatott, az ma lényegében kizárt. Ma ilyen tranzakciókat az önkormányzatok nem folytathatnak le. Adósságot csak abban az esetben keletkeztethetnek, ha a Gazdasági Minisztérium és a Kormány ehhez hozzájárul” – mondta Lázár János.

 

Akkoriban abban a jogszabályi környezet által lehetővé tett pénzügyi megoldásokban Hódmezővásárhely is kivette a részét.

Mint azt a Vásárhelyi Hírekben többször is írtunk, 2013-ban felszámolás alá került Hódmezővásárhely víziközműcége, a Zsigmondy Béla Zrt. A felszámolást a NAV kezdeményezte. Lázár János polgármester irányítású vásárhelyi önkormányzat a tulajdonában álló vízműre 2006-ban több mint hárommilliárd forint értékben bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt a Raiffeisen Banknál, amit az Erste Bank később megvásárolt. A konstrukció 20 éves futamidőre szólt, az első öt esztendőben csak a kamatokat kellett fizetni. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság viszont teljesen átírta a kibocsátáskor érvényes feltételeket.

Két jogszabályváltozás szerint 2013. január 1-jétől a helyi víziközművagyonnal akkora cégeket kell létrehozni, hogy egyenként legalább 150 ezer lakos ellátását biztosítani tudják.

Mivel Hódmezővásárhelyen csak 46 ezren élnek, a Zsigmondynak is társulnia kellett volna valakivel. Ezt a kötvényeket jegyző Erste Bank is támogatta, de kikötötte: csak olyan változást fogad el, amelyben a létrejövő jogutód cég a Zsigmondy Béla Zrt. összes adósságát átvállalja. Mint ismeretes végül némi huzavona után az Alföldvíz Zrt.-be társult Vásárhely.

 

A pert az Erste Bank indította. Eredetileg a korábbi ivóvíz- és csatornaszolgáltató Zsigmondy Béla Zrt.-től szerette volna megkapni a pénzét, amely kötvénytartozás volt. Mivel a vállalattal szemben felszámolási eljárás indult, a víziközműtörvény értelmében vagyona az önkormányzatokra szállt. A pénzintézet ezért náluk nyújtotta be a számlát, amelynek jogosságát Szegedi Törvényszék elismerte.

2016. április 14-én peren kívül, éppen a bírósági tárgyalás előtt egyezett meg az Erste és a három település.(Mindszent 278 millió, Székkutas 55 millió forint értékű svájci frankkal tartozott a pénzintézetnek) Azonban üzleti titokra hivatkozva nem derült ki hogyan törlesztenek.

 

2016. áprilisban született megállapodást - illetve a peren kívüli megegyezést - egy rövid ideig üzleti titokként kezelték. 2016. június elején, a Hódmezővásárhely Önkormányzat 2016. évi költségvetés módosítása fejezetében található táblázatban szerepelt egy 230 millió 369 ezer forintos tétel magyarázata: „részletfizetési megállapodás alapján követelés megfizetése". Ez arra utal, hogy az április 8-i zárt ülésen született határozatot hajtják végre azzal, hogy ezt a pénzt kifizetik. A beterjesztett anyagban a 37. oldalon nevesítve is olvasható az ERSTE törlesztés. 2029. december 31-ig kell megfizetni a több mint 4 milliárdot, beleértve az évente több tízmilliós kamatot. (2016-ban például 80 milliót fizettek.)

Vagyis Mindszenttel és Székkutassal közösen 2029-ig éves bontásban Hódmezővásárhelynek törleszteni kell a több mint 4 milliárd forintot és kamatait. 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Mindenki jól jár?

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ki lesz a következő?

Ki lesz a következő?

Újabb rádióadó esett el a kaszinómogul, a Vajna-féle országos terjeszkedés csatájában. Szegeden egy egyházi fenntartású adót szerzett. A Rádió88 ellenállt.
Újabb fejlesztések a Bodrogi Baunál

Újabb fejlesztések a Bodrogi Baunál

Új üzemcsarnokot avatott a Bodrogi Bau Kft. Az egymilliárdos fejlesztés révén nyílászáró- és hőszigetelőanyagok készülnek a fejlesztés eredményeként.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
Újabb 4 tram-train szerelvény készül

Újabb 4 tram-train szerelvény készül

A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
 

És ezt már olvasta?

Nyár Mártélyon fotókba örökítve
Nyár Mártélyon fotókba örökítve Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
 
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre 100 éves a világhírű Eötvös Cirkusz! Magyarország legrégebbi utazó cirkusza Centenáriumi Gálaműsorral érkezik Hódmezővásárhelyre.
 
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
 
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ne várjuk a repülőt
Ne várjuk a repülőt Az Európai Unió, hasonlóan a beszüntetett kullancsirtáshoz, a környezetre károsnak ítéli a légi irtást. A szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt.
 
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról Július 1-től augusztus 31-ig legalább 800 nappali tagozatos Csongrád-Csanád megyei tanuló vállalhat munkát a Nyári diákmunka 2020 program keretében.