Kultúra, oktatásSzombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

2014. október 17., péntek
 
Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Ismét táncház lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban! Október 18-án, szombaton 17 órától Tápainé Mariann, a művelődési központ szakköre vezetőjének irányításával kicsik és nagyok, kezdők és haladók ismét együtt táncolhatnak az Árendás Néptáncegyüttes táncosainak közreműködésével a BFMK tánctermében.

 


 

Néhány évvel ezelőtt éledt újjá az egykor Hódmezővásárhelyen is nagy hagyományokkal rendelkező táncház mozgalom a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében.

 

Szombaton két időpontban is várják a táncolni (tanulni) vágyókat: 5 és 6 óra között a kicsik az egyszerűbb alaplépéseket leshetik el, valamint gyerekjátékok és népszokások felelevenítése a program része, hat órától a felnőttek már komolyabb lépéseket is elsajátíthatnak Tápainé Mariann néptánc oktató és az Árendás Néptáncegyüttes közreműködésével a BFMK tánctermében.

 

Az UNESCO listáin a mohácsi busójárás hagyománya mellett, 2011. óta a magyar táncház-módszer is szerepel. Ez utóbbi a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került, amelybe az UNESCO azokat a működő programokat és tevékenységeket veszi fel, amelyeket a szellemi kulturális örökség megőrzésének és fenntartásának példa értékű módszereként, nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek talál. A szellemi világörökség részét képező táncházat a leírás szerint remek zene, fergeteges táncba forduló estek és szinte véget nem érő közös népdaléneklés jellemezi.  

 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely érdekes helyezése

Vásárhely érdekes helyezése

A gazdasági, az infrastrukturális, valamint a foglakoztatási szempontok mellett a települések társadalmi és szociális mutatói alapján Vásárhely a 695.
2015-re lesz kész az épület

2015-re lesz kész az épület

A Vásárhelyi Hírekhez érkezett nagy számú hozzászóló aggódik a zeneiskola volt épülete miatt, miután kiderült, hogy Vásárhelyre költözik az MVH megyei központja Szegedről.
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat

A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat

Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodást kötött a Tornyai-múzeum és a MANK. Az  eddig is jó kapcsolat tovább erősödik, például nagyszabású közös kiállítással.

 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.