Kultúra, oktatásSzombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

2014. október 17., péntek
 
Szombat esti tánc(ház) a Bessenyeiben

Ismét táncház lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban! Október 18-án, szombaton 17 órától Tápainé Mariann, a művelődési központ szakköre vezetőjének irányításával kicsik és nagyok, kezdők és haladók ismét együtt táncolhatnak az Árendás Néptáncegyüttes táncosainak közreműködésével a BFMK tánctermében.

 


 

Néhány évvel ezelőtt éledt újjá az egykor Hódmezővásárhelyen is nagy hagyományokkal rendelkező táncház mozgalom a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében.

 

Szombaton két időpontban is várják a táncolni (tanulni) vágyókat: 5 és 6 óra között a kicsik az egyszerűbb alaplépéseket leshetik el, valamint gyerekjátékok és népszokások felelevenítése a program része, hat órától a felnőttek már komolyabb lépéseket is elsajátíthatnak Tápainé Mariann néptánc oktató és az Árendás Néptáncegyüttes közreműködésével a BFMK tánctermében.

 

Az UNESCO listáin a mohácsi busójárás hagyománya mellett, 2011. óta a magyar táncház-módszer is szerepel. Ez utóbbi a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került, amelybe az UNESCO azokat a működő programokat és tevékenységeket veszi fel, amelyeket a szellemi kulturális örökség megőrzésének és fenntartásának példa értékű módszereként, nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek talál. A szellemi világörökség részét képező táncházat a leírás szerint remek zene, fergeteges táncba forduló estek és szinte véget nem érő közös népdaléneklés jellemezi.  

 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely érdekes helyezése

Vásárhely érdekes helyezése

A gazdasági, az infrastrukturális, valamint a foglakoztatási szempontok mellett a települések társadalmi és szociális mutatói alapján Vásárhely a 695.
2015-re lesz kész az épület

2015-re lesz kész az épület

A Vásárhelyi Hírekhez érkezett nagy számú hozzászóló aggódik a zeneiskola volt épülete miatt, miután kiderült, hogy Vásárhelyre költözik az MVH megyei központja Szegedről.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma világszerte emelkedik, 2020-ra pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

A cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A gondokat tetézi, hogy az alaptőke leszállításáról nem tudtak dönteni a Zrt. közgyűlésén.
 

És ezt már olvasta?

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.