MozaikLeleplezték a McDonald's-os sült krumplit

2015. január 22., csütörtök
 
Leleplezték a McDonald's-os sült krumplit

A Discovery Chanel nagy sikerű sorozatából, a Mythsbustersből ismert Grant Imahara ezúttal egy népszerű gyorsétel összetételének járt utána.

 

 

 

 

Még mielőtt azt hinné valaki, hogy a sült krumplihoz csak csak sót és burgonyát használnak, az téved. További 12 hozzávalóval készül, amelyek között van egészen meglepő is.

Az Állítólag egykori műsorvezetője a gyorsétteremlánc idahói krumpligyárába látogatott el, hogy megnézze a sült krumpli gyártásának folyamatát. Imahara végül összesen 14 alkotóelemet azonosított a kedvelt ételben.

Miután a megtisztított burgonyát vékony hasábokra szelték, egy speciális keverékbe kerül, ami repceolajból, hidrogénezett és nem hidrogénezett szójaolajból, hidrolizált gabonából, hidrolizált tejből, citromsavból, illetve természetes marhahúsaromából áll – írja a Daily Mail.

Ezután egy kevés dextrózt permeteznek rá, ami segít megőrizni a krumpli szép, aranysárga színét sütés után, ugyancsak erre hivatott a nátrium-piridoxin is. A gyártás során használnak azonban két nem túl barátságos összetevőt is, TBHQ-t és PDMS-t.

 

A terc-butil-hidrokinont (E319) növényi olajok és állati zsírok tartósításánál szoktak alkalmazni, viszont testsúlyonként 0,02 mg-nál többet nem szabad belőle naponta fogyasztani. A dimetil-polisziloxán (E900) ennél is cifrább vegyület, találkozhatunk vele orvosi implantátumok töltőanyagaként, tűzálló anyagok, hőálló paszták alkotóelemeként és szilikonspray-kben. Az élelmiszeriparban csomósodást gátló anyagként és habzásgátlóként, valamint antioxidánsként (zsírok és olajok felületén védelmet képez az oxigénnel szemben) alkalmazzák. Napi maximum beviteli mennyisége 1,5 mg/testsúly kg.

Sütés után következik a só – a gyorsétterem honlapja szerint a 8 dekás kis adag 0,55 grammot, az átlagos napi bevitel 9%-át tartalmazza; a dupla akkora nagy adaggal pedig már 1 grammnyi sómennyiséget viszünk be a szervezetünkbe.

A 44-ben megjelent cikkre reagált a Magyarországi McDonald’s: „az amerikai 14-gyel szemben itthon (és általában Európában) a sült krumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc. A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce- és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük.”

 

Aki pedig jól tud angolul és érdekli, miből is készülnek a McDonald’s ételei, végigböngészheti a McDonald’s kanadai weblapján megjelent terméklistát. Ide kattintson!

 

 
 
VH-Daily Mail- 444.hu
 

Olvassa el ezt is!

Határtalan zöldhatár

Határtalan zöldhatár

Egy komplett koszovói falu próbált átszökni a határon. A közel félszáz fős csapatban ott volt a falu polgármestere, a tanárnő, a postás, de még a tűzoltó is.
Bőrünk ápolása télen

Bőrünk ápolása télen

Téli hidegben mindenki tapasztalhatja, hogy bőre a szokásosnál szárazabb, sok esetben vörös, viszkető ekcémás foltok jelentkeznek kézfejen, arcon, nyak területén.
Iskolakezdéskor is van jó megoldás

Iskolakezdéskor is van jó megoldás

Csaknem 400.000 diák tanul(t) már a Matek Oázis segítségével. A szülők, diákok visszejelzése szerint is megoldást jelentő, könnyen elérhető, és nem kell hozzá különóra.
Már megint... és még meddig?

Már megint... és még meddig?

A kerékpárosok közül sokan még a jobbkéz szabállyal sincsenek tisztában, sőt a zebrán való áthaladás szabályával sem.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 35. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig Huszonkétféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 26-án 18.00 órától a Kutatók Éjszakáján.
 
Egy étvágygerjesztő program szombatra
Egy étvágygerjesztő program szombatra Szeptember 13-án ismét Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. A gasztronómiai esemény a dr. Rapcsák András sétálóutcán, a BFMK előtt és az Almáskertben lesz. Részletes program.
 
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter A hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do csapat vezetője kiválóan szerepelt, bekerült a VB-re induló magyar nemzeti válogatottba.
 
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott: „ezt a küzdelmet nem adjuk föl, nem fogjuk engedni azt, hogy a sok másik ellopott kastély után a szabadkígyósit is ellopják”.
 
Tanévnyitó az MGK-n
Tanévnyitó az MGK-n Általános és pótfelvételi eljárás, valamint a nemzetközi felvételi eljárás végén 253 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.
 
Különleges vendég Vásárhelyen
Különleges vendég Vásárhelyen

Szeptember 3-án délelőtt Márki-Zay Péter polgármester fogadta a Városházán Ukrajna budapesti nagykövetét.