GazdaságLégitámadás a parlagfű ellen

2019. augusztus 2., péntek
 
Légitámadás a parlagfű ellen

Légi parlagfű-felderítést is végeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai, helikopterrel ugyanis a nehezen hozzáférhető helyek szemléje jóval hatékonyabb.

 

 

 

 

 

 


Idén a sok eső miatt a parlagfű gyorsabban fejlődik, erősebb a fertőzöttség, mint aszályos időben – mondta Tóth Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal hatósági főosztályának vezetője. Hozzátette: a növény jobbára száras, leveles, de virágbimbós állapotban napról napra nagyobb számban fordul elő. Ezért a levegőből és a földön is ellenőrzik a kormányhivatal munkatársai a megyében a parlagfüves területeket. Legutóbb helikopterrel 4 órás légi felderítést végeztek.

Már az első 2 órában akkora területet ellenőriztek, mint gépjárművel 2 hét alatt. Emellett a nehezebben megközelíthető helyeket is hatékonyabban szemlézhették. Szezononként gépjárművel egyébként naponta, levegőből pedig egy-két alkalommal derítik fel a megye járásainak területeit.

 

Helikopterrel eddig 98 db fertőzött területet sikerült beazonosítani, ahová gépjárművel is kimennek a kormányhivatal munkatársai, így ez a szám valószínűleg még 10-20 százalékkal magasabb is lehet.  A legtöbbet, 55 darabot a szegedi járásban, a mórahalmiban harmincat, a csongrádiban hatot, a szentesiben ötöt, a hódmezővásárhelyiben kettőt, a makóiban viszont egyet sem találtak.

 

Csongrád megyében az elmúlt hónap földi ellenőrzéseinek eredményeként 35 alkalommal szabtak ki növényvédelmi bírságot, összességében 1 millió forint értékben, ez a szám előző évekhez képest jelentős növekedést mutat. Tóth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdának az első fagyok megjelenéséig, általában október második hetéig kell gondoskodnia a parlagfű mentesítéséről. Addig pedig megyeszerte naponta szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

 

Két éve még csak másfél millió hektár parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel és 1500 hektáron kellett hatósági eljárást indítani, a kiszabott bírság összege mintegy 4 millió forint volt. Tavaly 412 esetben bírságolt a hivatal parlagfű miatt, több mint 8 millió forint büntetést szabtak ki. Általánosságban elmondható, hogy 95-98% a fizetési hajlandóság.

 

Olvassa el ezt is!

Tornyai művészetével ismerkedtek

Tornyai művészetével ismerkedtek

A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor résztvevői keresték fel a Tornyai János Múzeum Gyönyörködő lélekkel festeni című kiállítrást Vásárhelyen.
Az agrárium változását követi a Mezőgazdasági Kar

Az agrárium változását követi a Mezőgazdasági Kar

Képzésükben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt áll a precíziós mezőgazdaságon belül.
Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Hét új ingatlant vett az egykori miniszter. Csongrád megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, kormánybiztos Makón bérel irodát.
Helyzetkomikumok sora a színpadon

Helyzetkomikumok sora a színpadon

Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 

És ezt már olvasta?

Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén.