Kultúra, oktatásAz agrárium változását követi a Mezőgazdasági Kar

2019. augusztus 1., csütörtök
 
Az agrárium változását követi a Mezőgazdasági Kar

Az agrár-digitalizáció megállíthatatlanul terjed. A szakemberek szerint tíz éven belül a piaci viszonyok között működő mezőgazdasági vállalkozások többségében adat-alapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást folytatnak, mert ezt a gazdasági környezet kikényszeríti.

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara azoknak kíván segíteni, akik kezdetektől tudatos alakítói akarnak lenni e folyamatnak. Képzésükben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt áll a precíziós mezőgazdaságon belül.

 

A laikusok számára is érthető, hogy ha a precíziós gazdálkodásról beszélünk, sokaknak a tíz és százmilliós gépek jutnak eszükbe, amelyek centiméteres pontossággal mozognak a táblán. Való igaz, ez is a precíziós mezőgazdaság része, de nem itt kezdődik az egész, hanem a gazda fejében. Érdekel-e engem, mint gazdálkodót, milyen terméskülönbségek vannak a tábláimon belül? Ha már érdekel, hogyan tudhatnám meg az okát?

 

Erre többféle módszer létezik. Az egyik ilyen módszer a drónos felmérés, ami robbanásszerű fejlődés előtt áll.

Mint azt megtudtuk, a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon azért fordítják a figyelmüket a drónokra, mert egyre több gazda ismeri fel ennek a jelentőségét, de nem tudják, hogyan kellene nekifogni. Nekik kíván segíteni. A tendencia azt mutatja, hogy tíz éven belül minden gazdaságban lesz egy vagy több drón, és a gazdák folyamatosan figyelemmel kísérik a területük minden négyzetméterét, hogy időben be tudjanak avatkozni, ha szükséges. A drónos felvételezéshez is tudás kell, de az adatok értékeléshez még több. A Karon drónpilóta képzést és alapos mérnöki tudást kapnak a hallgatók, hogy az adatokat értelmezni tudják. Ennek érdekében mind a három félévben van drónokkal foglalkozó tantárgyuk.

 

A levelező rendszerű képzésre az agrártudományok, a műszaki tudományok és a természettudományok területén szerzett BSc, MSc, vagy régebbi egyetemi vagy főiskolai diplomával lehet jelentkezni augusztus 23-ig

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Terítéken az új könyvtár lehetséges helyszínei

Terítéken az új könyvtár lehetséges helyszínei

Tíz lehetséges helyszín van versenyben. A lehetőségekről a közeljövőben egy konzultációs íven kéri ki az önkormányzat a vásárhelyi polgárok véleményét.
Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanács

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanács

Hamarosan elkezdődődik a diákok albérletkeresésének időszaka, amikor felbolydul a főváros és az egyetemi városok bérlakás piaca és szinte alig marad kiadandó lakás.
Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Bessenyei Ferenc: Nagyon akartam tudni ezt a világot. Mert ahonnan jöttem, ott nem lehetett a világot megismerni. Ahova pedig bementem, a színházba, ott ki volt tárva a világ.
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 

És ezt már olvasta?

Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.