Kultúra, oktatásKutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

2019. szeptember 24., kedd
 
Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

A Szegedi Tudományegyetem minden eddiginél több oktatója, kutatója és hallgatója várja minden eddiginél több programmal az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 

 

Az érdeklődőket – az óvódástól a felnőtt korosztályig – 2019. szeptember 27-én, pénteken kora délután és éjfél között várják 376 ingyenes programmal több tucat helyszínen.

 

A szegedi programok és a hódmezővásárhelyi kínálat egyaránt megtalálható a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által fejlesztett ingyenes mobilapplikációban, amely az SZTE Kutatók Éjszakája digitális programfüzete. A mobil alkalmazás az alapvető tájékoztatás mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció az 5.0-nál magasabb verziószámú Android, illetve iOS 11 és 12 rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play és App Store áruházakból ingyenesen letölthető.

 

A Mezőgazdasági Kar részletes programja:

 

Csináld magad dísznövény-szaporítás in vitro

Az érdeklődők könnyen szaporítható dísznövényekből maguk indíthatnak steril tenyészeteket. Az elkészített munkát mindenki hazaviheti. Az üvegedényben, táptalajon lévő növénykéket mindenki hazaviheti és otthon tovább nevelheti.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, Növényi szövettenyésztési laboratórium

Időpont: 18:00 - 20:00

 

Honnan jön, hová tart a pollen?

A parlagfű és pollenje; a szervezet fokozott érzékenysége, a felső légutak betegségei; allergia, asztma, rhinitis; a parlagfű-pollen koncentráció előrejelzése, konkrét példákkal, saját előrejelző program segítségével. A parlagfű és pollenje; parlagfű-pollen statisztikák; a szervezet fokozott érzékenysége, a felső légutak betegségei; allergia, asztma, rhinitis; a parlagfű-pollen nagytávolságú szállítása a légáramlások által; a parlagfű-pollen koncentráció előrejelzése, konkrét példákkal, saját előrejelző program segítségével; dokumentáció a parlagfű-pollen koncentráció előrejelző programhoz; milyen környezeti tényezők súlyosbítják a parlagfű-pollen okozta légúti megbetegedéseket? Személyes védekezés a parlagfű-pollen egészségi hatásaival szemben, egyéb lehetőségek.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet (109. terem)

Időpont: 18:30 - 19:00

 

Talaj a precíziós gazdálkodásban

Elsősorban a talajok fizikai tulajdonságainak a jelentőségét demonstrálnánk. A talajok fizikai tulajdonságai is nagyon erős különbségeket mutatnak rövid távolságon belül is. Különböző sűrűségű szivacs téglatestekkel be lehet mutatni a talajok porozitásának a jelentőségét és érzékeltetni lehet a talajok rétegzettségének a hatását a vízgazdálkodásra. Más módon (űrfelvételek, talajprofil fotók) érzékeltetni lehet a talajok változatosságát, és ezekkel a módszerekkel fel lehet hívni a figyelmet a precíziós gazdálkodás jelentőségére.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 109. terem

Időpont: 19:00 19:30

 

Tejút – a tehéntől az asztalig

A tej minőségi paramétereinek vizsgálata. Sajtkóstoló. Tejtermék-ismereti kvíz. A tejtermelés anatómiájának és élettanának bemutatása előadásban, a gépi és kézi fejés bemutatása videón. A tejtermelés anatómiájának és élettanának bemutatása előadásban, a gépi és kézi fejés bemutatása videón (TAURINA-AGROHÓD Kft. szakmai bemutatói). A tej minőségi paramétereinek vizsgálata. Sajtkóstoló. Tejtermék-ismereti kvíz.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 223. terem

Időpont: 19:00 - 20:00

 

Bevezetés a postagalamb-versenyzésbe

Postgalamb-versenyzés bemutatása. A postagalamb-versenyzés bemutatása, versenyeredmények számítógépes rögzítése. A galambok értékmérő tulajdonságainak ismertetése, galambok kézben történő küllemi bírálata.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 108. teremIdőpont: 19:00 - 19:30

 

Állatpreparálás

Valamilyen kistestű emlős vagy madártest preparálása, az egyes munkafázisok „testközeli” bemutatása. Valamilyen kistestű emlős vagy madártest preparálása, az egyes munkafázisok „testközeli” bemutatása. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az állatpreparálás teljes folyamatába a zsigereléstől és nyúzástól a teljes preparált test elkészítéséig.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 114. terem

Időpont: 19:00 - 21:00

 

Növény- és rovarismereti teszt

Szántóföldi növények, gyógy- és füszernövények valamint rovarok felismerése. Szántóföldi, gyógy- és fűszernövények felismerési tesztje kivetített diák és magok-termések alapján. A növények mellett a rovarok és mezőgazdasági kártételeik ismeretéből is megmérethetik tudásukat a résztvevők.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 106. terem

Időpont: 19:00 - 21:00

 

Növényfelismerés

Élő gyógynövények felismerése szemrevételezés, tapintás, szaglás és ízlelés lehetőségével. Kiállításra kerül tíz cserepezett gyógynövény, melyek számozva vannak. Egy feladatlapot kell kitölteni, melyen szerepel a kiállított gyógynövények neve. A növény felismerése után be kell írni a feladatlapra a kiállított növény számát.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 106. terem

Időpont: 19:00 21:00

 

Gyógytea kóstolás

Kétféle vágott gyógynövényekből összeállított teakeverék kóstolása. A gyógytea keverékek kóstolása közben ismertetjük az érdeklődőnek a tea összetételét, azok hatásait, az elkészítés módját és válaszolunk kérdéseikre.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 106. teremIdőpont: 19:00 - 21:00

 

Zöldségkülönlegességek tesztelése

Különleges zöldségnövények felismerése. Zöldségkülönlegességek felismerési tesztje kivetített diák és magok vagy termések alapján. Milyen étel készíthető belőlük?

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 106. teremIdőpont: 19:00 - 21:00

 

Trófeabírálat

Az érdeklődők megismerhetik a gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó trófeák méretfelvételét és számítógépes értékelését. Az érdeklődők megismerhetik a gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó trófeák méretfelvételét és számítógépes értékelését.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 112. terem
Időpont: 19:00 - 21:00

 

Dönts helyesen! - Szelektálj!

Kiállítás és kreatív workshop a háztartásokban keletkező hulladékok újrahasznosítása témakörében. A programon résztvevők megtekinthetik a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás témakörében diákok által készített plakátokat, illetve háztartásban keletkező hulladékokból (papír, műanyag, üveg, textil) hulladékokból készített tárgyakat, valamint a helyszínen maguk is készíthetnek hasonlókat.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet (128. terem)

Időpont: 19.00 - 21.00

 

Ki tud többet az állatokról?

Érdekes információk haszon- és egyéb állatokról, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó hagyományos mesterségekről. Érdekes információk megosztása haszon- és egyéb állatokról játékos feladatok keretén belül. Tesztkérdések a mezőgazdasághoz kapcsolódó hagyományos mesterségekről, azok minél jobb megismerése érdekében.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 108. teremIdőpont: 19:30 - 21:00

 

Az egzotikus állatbetegségek hazai aktualitásai

Az előadás az utóbbi időkben hazánkban is megjelent egzotikus állatbetegségek jellegzetességeibe, az ellenük való védelem és prevenció lehetőségeibe nyújt betekintést. Több olyan, súlyos következményekkel járó kór jelent meg az utóbbi időben Magyarországon, amit addig távoli vidékekre jellemző betegségként tartottunk számon. A lehető legtöbb információt kell megtudnunk és megtanulnunk ezekről a betegségekről, hogy hatékonyan tudjuk megvédeni állatainkat.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 109. terem
Időpont: 19.30 - 20.30

 

Hüllők és társaik a ház körül

Az interaktív előadás élő állatok bemutatása mellett bevezetést nyújt a terráriumi hüllőtartás rejtelmeibe, valamint ismerteti a lakott területen előforduló kétéltű és hüllő fajokat. Az interaktív előadás élő állatok bemutatása mellett bevezetést nyújt a terrarisztika rejtelmeibe, részletesen ismertetve néhány, viszonylag egyszerűen tartható faj biológiáját, tartásának és szaporításának tudnivalóit. Az előadás röviden ismerteti a hazánkban őshonos kétéltűeket és hüllőket is, előtérbe helyezve a lakott területen előforduló fajokat.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 109. terem
Időpont: 21:00 - 22:00

 

Alkalmazott kórbonctan

A kórbonctan gyakorlatát mutatjuk be elhullott háziállatokon a Kar laboratóriumában. A háziállatok betegségeinek diagnosztizálásában nélkülözhetetlen segítséget nyújt a kórbonctan. Az elhullott állatok vizsgálata lehetőséget teremt arra, hogy élő társaikat megvédjük a különböző bántalmaktól.

Helyszín: SZTE Mezőgazdasági Kar, 114. terem
Időpont: 21:00 - 22:00
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kiss Pál újabb aranyérme

Kiss Pál újabb aranyérme

Olaszországban 43 ország részvételével rendezték meg a XXI. Európai Szenior Atlétikai Versenyt. A magyar válogatott tagja volt a vásárhelyi Kiss Pál is.
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában

Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában

230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól az ingatlan teljes felújítására és újranyitására.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 

És ezt már olvasta?

Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.