GazdaságIsmét lesz bölcsőde a Teleki utcában

2019. szeptember 20., péntek
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában

230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól a Teleki utcai bölcsőde felújítására és újranyitására.

 

 

 

 

 

 

 

Több éve bezárták a bölcsödét. Ám mostanában  felgyorsultak az események az évekig raktárnak használt épülettel kapcsolatban. Idén július 18-án átadták a Csomorkányi Szolgáltató és Foglalkoztató Szociális Szövetkezet telephelyét, a Szent Bernadett Rehabilitációs Foglalkoztatót. Az önkormányzat ingyen biztosította, a szövetkezet felújította az ingatlant, amelyben összesen 12 csökkent munkaképességű embert foglalkoztathattak. Információink szerint, ők hamarosan új telephelyre költöznek.

 

A felújításhoz most rendelkezésre bocsátott 230 millió forint, valószínű része annak az elképzelésnek, amelyet februárban a kormányfő évértékelőjében mondott, miszerint 2022-re minden gyerek számára lesz bölcsődei férőhely Magyarországon, ehhez pedig az elkövetkező 3 évben 21 ezer férőhelyet adnak át. Igaz a kormány még 2015-16-ban például azt ígérte, 2018-ra 60 ezer bölcsődei férőhely lesz az országban. Ehhez képest 2019 elején 47 ezer bölcsődei férőhely volt Magyarországon. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hamar korrigálta az évértékelőn elhangzottakat, mondván „2020-ig terveztük elérni a 60 ezer bölcsődei férőhelyet.”

 

A CSOK és a babváró hitel mindenképpen ösztönzőleg hathat a bölcsődei férőhelyek létesítésére, illetve – mint most Hódmezővásárhelyen – a bezárt intézmények újranyitására.

 

Egyébként az épületből 2012-be költöztek ki a gyerekek. Néhány hónappal később ismét írtunk a Vásárhelyi Hírekben az egykori bölcsődéről, mert betörő tett látogatást az elhagyatott épületben. A kérdés vajon mire számított a 34 éves büntetlen előéletű betörő? A gyerekek ugyanis már hónapokkal előtte kiköltöztek, és iskolapadoknak raktárként szolgált az épület. Valószínű a betörés után szembesülhetett ezzel a ténnyel, mert zsákmánya egy gyermek testmagasságmérő lett, igaz annak is csak percekig örülhetett, mert – egy bejelentést követően - még a helyszínen tetten érték.

 

Az épület hamarosan ismét gyerekzsivajtól lesz hangos, mert elkészültek a tervek, amelyeket a legutóbbi közgyűlésen jóváhagyott a testület, illetve a kistérségi társulás is, így minden feltétel teljesült a pályázathoz.

 

A Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a bölcsőde nyitását a városi konzultációs kérdőíven 2033 válaszadó támogatta, ezt a várólisták csökkentése és az utóbbi időben emelkedő születésszám is indokolja.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

 Újra életre kelnek a magazinok oldalai

Újra életre kelnek a magazinok oldalai

140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy lélegzetelállító kiállítás egyenesen a Milánói Design Hétről.
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
Látszatválasztás a Nyugdíjas Szövetségben?

Látszatválasztás a Nyugdíjas Szövetségben?

Idős vásárhelyiek megkeresése után, Bálint Gabriella kétségesnek tartja a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség elnökválasztásának tisztaságát.
Gyurgyalagtól az arckrém összetevőjéig

Gyurgyalagtól az arckrém összetevőjéig

Idén különösen változatos témák közül lehetett választani a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola természettudományi diákkonferenciájára.
 

És ezt már olvasta?

Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.
 
Advent második vasárnapja
Advent második vasárnapja Ismét nagyszámű érdeklődővel december 8-án, advent második vasárnapján meggyújtották a sétálóutcán felállított adventi koszorú második gyertyáját.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
90 éves Asztalos Zsuzsanna
90 éves Asztalos Zsuzsanna Gyermekük házasságukból nem született, elő rokona nincs, ezért is kérte az otthonba történő felvételt.
 
A Mikulás-kívánság fele valósult meg
A Mikulás-kívánság fele valósult meg

U20-as és felnőttcsapatunk is pályára lépett december 6-án az NB I/B Zöld csoportjában. Azt reméltük, hogy a Mikulás két győzelemmel ajándékozza meg a Kosársulit.