BulvárKuszkus vs disznósajt

2016. május 7., szombat
 

Mérföldkőnek számított a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara életében, hogy külföldi diákok részvételével angol nyelvű mezőgazdasági mérnökképzés indult tavaly szeptembertől.

 

 

 

 

 


Talán kevésnek tűnik a 6 külföldi hallgató, aki 2015 őszén elkezdte tanulmányait a vásárhelyi karon, azonban – mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk - az agrárképzésre jelentős az érdeklődés Délkelet Ázsiából és Afrika több országából, például Kamerunból és Nigériából.

Tehát a most Vásárhelyen tanuló kínai két lány és két fiú hallgató előőrsnek számít. Egy-egy lányhallgató jött Mongóliából és Tunéziából.

Az eltelt közel kilenc hónap alatt az Ázsiából, illetve Észak Afrikából érkezett hallgatók érezhetően átvették a magyarországi „fílinget” és a számukra részben igen „távoli” kulináris jellegzetességeinket.

Hogy ők is előrukkoljanak hazájuk jellemző ételeivel, egy - képes bemutatóval - könnyű nemzetközi reggelire hívták meg a Mezőgazdasági Kar tanárait, munkatársait.

 

Május 6-án reggel, kínai és tunéziai finomságokat kóstolhattak a résztvevők.  A külföldi hallgatóik sütöttek, főztek és tálaltak, és a tradicionális reggeli ételeiket, étkezési kultúrájukat  be is mutatták. Volt tunéziai saksuka, ami leginkább a lecsóra emlékeztet, pörkölt árpából készült puding és természetesen kuszkusz is.
A Magyarországon igen népszerűvé vált kínai éttermek miatt, a kínai ételek  jórészt ismertek, azonban így is sikerült meglepetést szerezni egy-két specialitással: a szósszal bőségesen meglocsolt főtt és sült házi kínai galuskával, vagy a fekete szezámból készült reggeli itallal.

 

A tucatnyi egzotikus fogás mellett, természetesen a Mezőgazdasági Kar is kitett magáért, hiszen ők is készültek egy sor valódi jellegzetes magyaros reggelinek valóval. Nem nehéz kitalálni, hogy kolbásztól a házi sajtig, a paprikában töltött körözöttől a tepertőig, sok minden és persze zöldségek vártak a reggelizőkre.

 

„A hódmezővásárhelyi agrárképzés 120 éves jubileumi alkalmából a múlt és a jelen találkozott. A hagyományos magyaros ételekkel elevenítettük fel a kezdeteket, az új irányt jelentő idegen nyelvű képzéssel pedig bepillantást nyertünk más nemzetek konyhaművészetébe. Nemcsak új ízeket kóstolhattunk, hanem közelebb kerültünk egymás kultúrájához is” - mondta a nemzetközi reggelit követően Dr. Horváth József dékán.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi érmesek a Diákolimpián

Vásárhelyi érmesek a Diákolimpián

Négy lány és három fiú került be a Diákolimpia döntőjébe. Erős mezőny gyűlt össze a ranglista élmezőnyébe tartozó vívók részvételével. Eredmények és képek!
Eladják a vásárhelyi távhőszolgáltatót

Eladják a vásárhelyi távhőszolgáltatót

Jelentős bevételt eredményezhet a vásárhelyi Önkormányzatnak, azonban nagy kiadása is lesz, hiszen több mint 5 milliárd forintot kell kifizetni az Erste Banknak.  
Újabb Lynx harcjármű érkezett Vásárhelyre

Újabb Lynx harcjármű érkezett Vásárhelyre

Az eszközbeszerzések azt a célt szolgálják, hogy az MH modern, ütőképes erőt képviseljen, felkészült legyen minden kihívásra - mondta a honvédelmi miniszter.
Keleti Éva

Keleti Éva

Szubjektív címmel nyílt kiállítás Keleti Éva fotóművész közelmúltban készített színészportréiból az Alföldi Galériában.
 

És ezt már olvasta?

Vereség a rájátszás első meccsén
Vereség a rájátszás első meccsén Az alapszakaszban 2. Tiszaújváros vendégeként kikapott ugyan a vásárhelyi csapat, de kiválóan tartotta magát. A második találkozón  kiharcolhatja az egyenlítést a párharcban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 12. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Melyik volt előbb: a nyúl vagy a tojás?
Melyik volt előbb: a nyúl vagy a tojás? A locsolkodás idején, amikor a piros tojás is gazdát cserélt, érdemes megtudnia honnan is ered ez a szokás? Na és a nyuszi mit keres itt?
 
A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj
A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj Itt a húsvét, és itt a sonkaszezon is. Most megmutatjuk a legfontosabb vásárlási tudnivalókat. Öt perc olvasást megér, hogy nyugodt, "jóízű" legyen a Húsvét!
 
Munkalehetőség a BYD szegedi gyárában
Munkalehetőség a BYD szegedi gyárában A HSZC Corvin Mátyás Technikum és Kollégium, valamint a HSZC Eötvös József Technikum több mint kétszáz tanulója ismerkedett meg a kínai autógyárral.
 
Pert nyert a város a Volánnal szemben
Pert nyert a város a Volánnal szemben A Volánbusz felperesi minőségében közel 400 millió Ft-ot követelt, amit jogerős ítéletében a Szegedi Ítélőtábla elutasított.
 
Keleti Éva szubjektív fotótárlata
Keleti Éva szubjektív fotótárlata

Keleti Éva világ életében színházi fotós volt, dokumentálta a próbák folyamatait, a bemutatók sikereit, benézett a kulisszák mögé, az öltözőkbe.