









Mérföldkőnek számított a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara életében, hogy külföldi diákok részvételével angol nyelvű mezőgazdasági mérnökképzés indult tavaly szeptembertől.
Talán kevésnek tűnik a 6 külföldi hallgató, aki 2015 őszén elkezdte tanulmányait a vásárhelyi karon, azonban – mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk - az agrárképzésre jelentős az érdeklődés Délkelet Ázsiából és Afrika több országából, például Kamerunból és Nigériából.
Tehát a most Vásárhelyen tanuló kínai két lány és két fiú hallgató előőrsnek számít. Egy-egy lányhallgató jött Mongóliából és Tunéziából.
Az eltelt közel kilenc hónap alatt az Ázsiából, illetve Észak Afrikából érkezett hallgatók érezhetően átvették a magyarországi „fílinget” és a számukra részben igen „távoli” kulináris jellegzetességeinket.
Hogy ők is előrukkoljanak hazájuk jellemző ételeivel, egy - képes bemutatóval - könnyű nemzetközi reggelire hívták meg a Mezőgazdasági Kar tanárait, munkatársait.
Május 6-án reggel, kínai és tunéziai finomságokat kóstolhattak a résztvevők. A külföldi hallgatóik sütöttek, főztek és tálaltak, és a tradicionális reggeli ételeiket, étkezési kultúrájukat be is mutatták. Volt tunéziai saksuka, ami leginkább a lecsóra emlékeztet, pörkölt árpából készült puding és természetesen kuszkusz is.
A Magyarországon igen népszerűvé vált kínai éttermek miatt, a kínai ételek jórészt ismertek, azonban így is sikerült meglepetést szerezni egy-két specialitással: a szósszal bőségesen meglocsolt főtt és sült házi kínai galuskával, vagy a fekete szezámból készült reggeli itallal.
A tucatnyi egzotikus fogás mellett, természetesen a Mezőgazdasági Kar is kitett magáért, hiszen ők is készültek egy sor valódi jellegzetes magyaros reggelinek valóval. Nem nehéz kitalálni, hogy kolbásztól a házi sajtig, a paprikában töltött körözöttől a tepertőig, sok minden és persze zöldségek vártak a reggelizőkre.
„A hódmezővásárhelyi agrárképzés 120 éves jubileumi alkalmából a múlt és a jelen találkozott. A hagyományos magyaros ételekkel elevenítettük fel a kezdeteket, az új irányt jelentő idegen nyelvű képzéssel pedig bepillantást nyertünk más nemzetek konyhaművészetébe. Nemcsak új ízeket kóstolhattunk, hanem közelebb kerültünk egymás kultúrájához is” - mondta a nemzetközi reggelit követően Dr. Horváth József dékán.