KözéletKözgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

2019. december 13., péntek
 
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

Folyószámlahitel, túlmunka meszüntetése, Szikáncson voksolhatnak, hivatalossá vált a pihenőpark elnevezése, új tagjai vannak a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Több határozat született, amelyek közül az egyik a folyószámlahitel felvétele. Mint ismeretes a likviditási gondok áthidalására szolgál, az átmeneti forráshiányt lehet pótolni.

A folyószámlahitelről a közgyűlésen elmondták, a város költségvetését maga az összeg, de kamatok sem terhelik, ugyanakkor a bankkal kötött szerződés lehetőséget biztosít a likviditás kezelésére. Elhangzott, a város kiadási, mint például a bérek rendszeresek, addig a bevételek, azaz a helyiadók 80 százaléka mindössze két hónapban folyik be. Márciusban és szeptemberben hozzávetőleg 1,5 milliárd forint helyiadó-bevételünk van, a többi hónapban 20-60 millió forint közötti összeggel számolnak. Ez behatárolja a mozgásteret, ennek áthidalására jelent megoldást a likvidhitel.

 

A város közgyűlése határozatban mondta ki, hogy a saját cégek vezetői nem végeztethetnek a dolgozóikkal évi 250 órát meghaladó túlmunkát.
A döntés előzménye, hogy a közgyűlés január 16-i rendkívüli ülésén tárgyalta a Munka Törvénykönyvének „rabszolgatörvényként” elhíresült módosítását. A polgármester javasolta a közgyűlésnek, hogy a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cégek számára tiltsa meg az évi 250 órát meghaladó túlóra alkalmazását, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeret bevezetését. A közgyűlés akkor úgy döntött, hogy meg kell kérdezni az érintett cégek munkavállalóit a döntés meghozatala előtt. A tájékoztatón megjelent dolgozók szinte egyöntetűen nemet mondtak. A határozatot most hozták meg.

 

Szó volt arról, hogyan válasszák ki Szikáncs részönkormányzatának tagjait. Az elnök csak települési képviselő lehet, ez a személy a polgármester javaslata alapján Gyöngyösi Ferenc, egyik tagja Benkő Zsolt lesz. Benkő Zsolt emlékeztette a jelenlévőket: 2005-ben a szikáncsiak népszavazáson amellett álltak ki, hogy nem válnak le Hódmezővásárhelyről, de szeretnének némi önállóságot. A közeljövőben a helyiek szavazhatnak majd a részönkormányzat összetételéről.

 

A Hódtói Pihenőpark nevet viselheti az egykori Kossuth középiskola helyén létesült park. Augusztusban kérdőíven szavazhattak a lakosok. A válaszadó helyi polgárok 53 százaléka Hódtói Pihenőparknak nevezné el a parkot. A hely népszerű lett a helyiek körében, nyár végére a büfé üzemeltetésére is sikerült vállalkozót találni.

 

Márki-Zay Péter polgármester elmondta, az iskola tiszteletére egy emlékhelyet szeretne az önkormányzat létrehozni a parkban.

 

Visszahívták a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának tagjait, egyúttal új tagok személyéről szavaztak. Ez társadalmi munka, a tagok javadalmazás nélkül végzik a feladatot. Eddig Horváth Zoltán, Antal István, Ormos Ferenc, Áncsán István, Soós Gábor, Vinnai István, Hegedűs Zoltán, Elek András. A tagság összetétele a tegnapi javaslat szerint ettől kezdve Horváth Zoltán, Elek András, Baranyai Antal, Mucsi Tamás, Kecskés Ákos, Petróczki Ádám, Otlokán Mihály, Szőllősi Gábor.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Legendák és hiedelmek

Legendák és hiedelmek

December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
Itt a nagyszülői GYED

Itt a nagyszülői GYED

A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
A családfakutatás rejtelmei

A családfakutatás rejtelmei

A vásárhelyi Levéltárban maximális létszámmal december 4-én elindult az első családfakutató kurzus, amely a Magyar Nemzeti Levéltár HETEDÍZIGLEN programjának része.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.