Kultúra, oktatásKönyvtári Napok Vásárhelyen - Földünk védelme jegyében

2019. szeptember 25., szerda
 
Könyvtári Napok Vásárhelyen - Földünk védelme jegyében

Idén az Országos Könyvtári Napok eseményeit szeptember 30-tól október 6-ig rendezik a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

 

 

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

 

A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül igyekeznek könyvtári környezetben, sajátos eszközeikkel alaposabban körüljárni néhányat, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetnek a megoldás felé.

Nagyjából erre a tematikára épül a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár programsorozata is.

 

Programok:

 

Szeptember 30. 17 óra

Hunya Anna kerámia kiállítását megnyitja Ormos Zsuzsanna ny. középiskolai tanár.

 

Október 1. 10 óra

Babázó klub - Zsemberyné Mucs Katalin: „Zöld pelus” – Minden, amit a modern, mosható pelenkákról tudni kell.

 

Október 2. 12 óra

A XXI. század ökológiai kihívásai - Dr. Molnár Gyula c. egyetemi docens előadása

Október 3. 10 óra 30 perc

A neten élő természet – természetvédelem az interneten – Daru Éva könyvtáros ismertetője. (Előzetes regisztrációhoz kötött a 62/246-811 telefonszámon.)

 

Október 3. 17 óra

Fehér József A tündérek kelyhe című meseregényének bemutatója. A szerzővel beszélget Benkő Brigitta drámapedagógus. Közreműködnek: Dani Imre (gitár), valamint a Bessenyei Színkör tagjai.

 

Október 4. 10 óra

Gyógyító állatok - terápiás kutyás bemutató az állatok világnapján

Tartják: Szokolné Igaz Enikő kutyafelvezető, habilitas kiképző, az "ÚJ VILÁG" Alapítvány szakmai igazgatója, Azure nevű angol cocker spániel kutyájával és Scheinpflug Mészáros Tímea kutyafelvezető, az "ÚJ VILÁG" Alapítvány önkéntese, Brunó nevű labrador kutyájával.

 

Október 5. 10 óra 30 perc

Búzás József: A vegetáriánus konyhakultúra helye a modern világban; gyökerei és eredete a védikus hagyományok szerint (ételkóstolóval - melyre regisztrálni a Facebook eseménynél lehet).

 

Október 6. 9-13 óra

Könyves vasárnap

Ingyenes beiratkozás, kedvezményes tagsághosszabbítás

Amnesztia: régi könyvtartozások díjának elengedése a könyvek visszajuttatása esetében

Könyvvásár - árusítás kiselejtezett könyveinkből. Minden könyv 10,- Ft

Barangolás a könyvtárban: könyvtárbemutató séta (raktárak, emelet) 9 óra Kézműves foglalkozás újrahasznosított anyagokból Gyulafalviné Vereczkei Györgyi könyvtáros vezetésével

 

10 óra 30 perc Pömpike - Diószegi Ágnes meseelőadása

 

Könyvvásár is lesz a könyvtár nyitvatartási idejében szeptember 30. és október 6. között.

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Időmorzsák

Időmorzsák

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből szemezgetünk. Lesz ki rácsodálkozik, lesz aki emlékszik szűkebb pátriája régi híreire.
Kávé Világnapja a BFMK-ban kiállítással, kóstolóval

Kávé Világnapja a BFMK-ban kiállítással, kóstolóval

Kávé és a művészet találkozik egymással. A vásárhelyi Prém Szabolcs kávéval készült képei mellett, Molnár Bence barista jóvoltából kávékülönlegességek kóstolhatók. 
Halálos baleset Szikáncs és Földeák között

Halálos baleset Szikáncs és Földeák között

Földeáki férfi a december 29-én valamivel 3 óra után történt baleset áldozata. Személygépkocsijával lesodródott az útról és felborult.

Hahó én is itt vagyok!

Hahó én is itt vagyok!

Jó volt a Vásárhelyi Hírek jóslata, arról, hogy lesz január elsején Vásárhelynek újszülött babája. A polgármester már fel is köszöntötte az édesanyát.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.