KözéletKiszűrik a betegségre hajlamos gyerekeket

2013. február 6., szerda
 
Kiszűrik a betegségre hajlamos gyerekeket

Tavaly októberben, a kormányprogramban szereplő mindennapos testnevelés program hatásainak és hatékonyságának mérésére alkalmazható technológia kifejlesztésén kezdett dolgozik a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a Szegedi Tudományegyetem és a Régens Zrt. egy több mint 200 millió forintos uniós támogatású pályázatnak köszönhetően.

 


A kétéves FIT-TEST elnevezésű program alapeleme, hogy a vásárhelyi testnevelési program pozitív hatásait felmérjék. Olyan biológiai és sportélettani vizsgálatokat végeztek majd, melyek semmilyen kellemetlenséggel nem járnak a résztvevő gyermekeknek. Emellett egy speciális EKG-vizsgálattal megpróbáltak arról is informálódni, hogy van-e a résztvevő mintegy hétezer gyermek közt olyan, aki hajlamos lehet például a magas vérnyomásra, vagy a szívritmus-zavarokra.

 

Mint az a mai sajtótájékoztatón elhangzott, az eddig rendelkezésre álló és feldolgozott vizsgálati eredmények, több tucatnyi esetben fokozott figyelmet igényelnek. Dr. Havasi Katalin önkormányzati képviselő elmondta, a szülők beutalót kapnak kézhez, hogy  gyermekeikkel keressék fel az Erzsébet Kórházat.

A sajtótájékoztatón elhangzott a speciális informatikai rendszert fejlesztettek ki, amely a kutatás eredményeinek elemzésére alkalmas, valamint az elemzések alapján személyre szóló tanácsokkal segíthetik a gyermekek egészséges fejlődését.

Dr. Kallai Árpád az Erzsébet Kórház igazgatója hangsúlyozta, a szűrésekkel, jóval korábban felismerhetővé - és ezáltal megelőzhetővé - válhatnak a kialakulóban lévő elváltozások, betegségek és ezek hajlamára utaló jelek miatt szükséges a további vizsgálatok elvégzése.

A Vásárhelyi Hírek kérdésére elmondták, programban eddig elvégzett szűrések nyomán körülbelül 40 gyerek további vizsgálata szükséges.

 

 

Hódmezővásárhely önkormányzata az országban elsőként 2005 szeptemberében vezette be a mindennapos testnevelés programot, amely kiegészült a minden diákra kiterjedő edzettség-méréssel, valamint az ehhez kötött szűrővizsgálatokkal, lehetővé téve a mindennapos testmozgás hatásainak és eredményeinek vizsgálatát. Az Egészséges Vásárhely Program keretein belül működő mindennapos testnevelés mára országos programmá vált, amely - a vásárhelyi mintaprogramhoz hasonlóan - kiegészült a tornaórákhoz kapcsolódó edzettség méréssel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Mert segíteni jó

Mert segíteni jó

Elmozdulni látszik a holtpontról Hódmezővásárhelyen az önkéntes tevékenység népszerűsítése, koordinálása azzal, hogy a Németh László Városi Könyvtár vállalta a további működtetését.
Magas a felvehetők száma a BKF vásárhelyi tagozatára

Magas a felvehetők száma a BKF vásárhelyi tagozatára

A sláger továbbra is a turizmus-vendéglátás, és a kereskedelem és marketing, méghozzá kétharmad-egyharmad arányban. A költségtérítéses képzésben 198 és 170 ezer forintba kerül egy szemeszter.
Nyert a Kosársuli a Békéscsaba ellen - Az edző távozik

Nyert a Kosársuli a Békéscsaba ellen - Az edző távozik

A mérkőzést követően nem várt esemény következett: váratlanul lemondott Vuk Pavlovic, aki épp a Békéscsaba vezetőedzőjeként folytatja.
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.