Kultúra, oktatásKészség a szép beszédre

2013. február 8., péntek
 

Február 7-én ismét a Németh László Gimnázium és Általános Iskola rendezte a hagyományos kistérségi Kazinczy Szép magyar beszéd versenyt.

 

 

 

 

 

 

„A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes miénk” Ez a Kazinczy Ferenc idézet fogadta a szép beszédért versenybe induló diákokat.

Hódmezővásárhely és a kistérségi általános iskoláinak 5-6. osztályaiból tizenhárom diák, a  7-8. osztályosok közül pedig tíz diák  indult a felső tagozatosoknak megrendezett „Szép Magyar Beszéd” Kazinczy Szépkiejtési versenyén.

 

 

Az országos Kazinczy verseny kiírási feltételeinek megfelelően szövegértés, szövegfonetikai eszközök használata, olvasási készség és ezekkel együttvéve a kifejezésforma színessége alapján lehetett helyezést elérni. Az itt tovább jutottak már az országos versenyen vesznek részt.

 

Az 5-6. osztályosok versenyét Szuromi Pálné elnök, Dr. Lázárné Megyeri Zita és Túriné Gál Anikó, míg  a 7-8. osztályosokat Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya elnök, Rákosné Horváth Erzsébet és Hajdúné Csakajda Ildikó bírálta.

Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Tagozatának titkára, a Vásárhelyi Híreknek elmondta, minden évben nagyon szép sikereket érnek el a vásárhelyi gyerekek. Ahogy fogalmazott a résztvevők és továbbjutók egyaránt a szép magyar beszéd megőrzésének letéteményesei. Azt is hozzátette, minden évben nehéz feladat előtt állnak a vásárhelyi iskolák pedagógusai, hogy kiválasszák a versenyen indulókat, mert különösen sok a szépen fogalmazó, jó beszédkészséggel megáldott tanuló. És ez azért bíztató a jövőre nézve.

 

Az idei versenyen egy szabadon választott szöveget és egy kötelező szöveget kellett felolvasniuk a tanulóknak. Az 5-6. évfolyamon egy Wass Albert, a 7-8. évfolyamon egy Wacha Imre által írt esszé volt a kötelező műEredmények:5-6. évfolyam: 

                      I. Visky Molli, Németh László Gimn. és Ált Isk. felkészítő tanár: Dr. Borbáth Árpádné

                    II. Kudella Panna, Szt. István Ált. Isk. felk. tanár: Katona Imréné

                   III. Balka Virág, Bethlen Gábor Református Gimnázium felk. tanár:Kissné Kun Márta

                   IV. Vas Benedek, Kertvárosi Katolikus Ált. Isk. felk. tanár: Kendiné Kiss Ilona

                    V. Vékony Viktor, Kertvárosi Katolikus Ált. Isk. felk. tanár: Daridáné Papp Erika


7-8. évfolyam:

                      I. Faragó Virág, BGRG  felk. tanár: Csipakné Nagy Bertilla

                    II. Vojnics Fanni, NLG  felk. tanár: Arnóczky Mária

                   III. Várkonyi Kamilla, BGRG  felk. tanár: Siposné Kristó Mária

                  IV. Tóth Emese, Klauzál Gábor Ált. Isk.  felk. tanár:Gabnai Jánosné

                   V. Jankó Leila,  Liszt Ferenc Ének-zenei Ált. Isk.  felk. tanár: Zsarkó JuditA verseny szervezője Arnoczky Mária és Verseginé Hillay Erika volt

 

Olvassa el ezt is!

Értékes győzelem a Baja ellen

Értékes győzelem a Baja ellen

A Kosársuli végig hajtós, izgalmas mérkőzést játszott a tavalyi bajnokság ezüstérmese ellen, és mindent elsöprő harmadik negyedbeli játékával legyőzte a bajnoki tabella 4. helyén álló vendégcsapatot.
Kiszűrik a betegségre hajlamos gyerekeket

Kiszűrik a betegségre hajlamos gyerekeket

Beutalót kapnak a szülők! A résztvevő mintegy hétezer vásárhelyi gyermek közt van olyan, aki hajlamos lehet például a magas vérnyomásra, vagy a szívritmus-zavarokra.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Elindult az egyetemi tanév is

Elindult az egyetemi tanév is

Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.