Kultúra, oktatásKészség a szép beszédre

2013. február 8., péntek
 

Február 7-én ismét a Németh László Gimnázium és Általános Iskola rendezte a hagyományos kistérségi Kazinczy Szép magyar beszéd versenyt.

 

 

 

 

 

 

„A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes miénk” Ez a Kazinczy Ferenc idézet fogadta a szép beszédért versenybe induló diákokat.

Hódmezővásárhely és a kistérségi általános iskoláinak 5-6. osztályaiból tizenhárom diák, a  7-8. osztályosok közül pedig tíz diák  indult a felső tagozatosoknak megrendezett „Szép Magyar Beszéd” Kazinczy Szépkiejtési versenyén.

 

 

Az országos Kazinczy verseny kiírási feltételeinek megfelelően szövegértés, szövegfonetikai eszközök használata, olvasási készség és ezekkel együttvéve a kifejezésforma színessége alapján lehetett helyezést elérni. Az itt tovább jutottak már az országos versenyen vesznek részt.

 

Az 5-6. osztályosok versenyét Szuromi Pálné elnök, Dr. Lázárné Megyeri Zita és Túriné Gál Anikó, míg  a 7-8. osztályosokat Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya elnök, Rákosné Horváth Erzsébet és Hajdúné Csakajda Ildikó bírálta.

Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Tagozatának titkára, a Vásárhelyi Híreknek elmondta, minden évben nagyon szép sikereket érnek el a vásárhelyi gyerekek. Ahogy fogalmazott a résztvevők és továbbjutók egyaránt a szép magyar beszéd megőrzésének letéteményesei. Azt is hozzátette, minden évben nehéz feladat előtt állnak a vásárhelyi iskolák pedagógusai, hogy kiválasszák a versenyen indulókat, mert különösen sok a szépen fogalmazó, jó beszédkészséggel megáldott tanuló. És ez azért bíztató a jövőre nézve.

 

Az idei versenyen egy szabadon választott szöveget és egy kötelező szöveget kellett felolvasniuk a tanulóknak. Az 5-6. évfolyamon egy Wass Albert, a 7-8. évfolyamon egy Wacha Imre által írt esszé volt a kötelező műEredmények:5-6. évfolyam: 

                      I. Visky Molli, Németh László Gimn. és Ált Isk. felkészítő tanár: Dr. Borbáth Árpádné

                    II. Kudella Panna, Szt. István Ált. Isk. felk. tanár: Katona Imréné

                   III. Balka Virág, Bethlen Gábor Református Gimnázium felk. tanár:Kissné Kun Márta

                   IV. Vas Benedek, Kertvárosi Katolikus Ált. Isk. felk. tanár: Kendiné Kiss Ilona

                    V. Vékony Viktor, Kertvárosi Katolikus Ált. Isk. felk. tanár: Daridáné Papp Erika


7-8. évfolyam:

                      I. Faragó Virág, BGRG  felk. tanár: Csipakné Nagy Bertilla

                    II. Vojnics Fanni, NLG  felk. tanár: Arnóczky Mária

                   III. Várkonyi Kamilla, BGRG  felk. tanár: Siposné Kristó Mária

                  IV. Tóth Emese, Klauzál Gábor Ált. Isk.  felk. tanár:Gabnai Jánosné

                   V. Jankó Leila,  Liszt Ferenc Ének-zenei Ált. Isk.  felk. tanár: Zsarkó JuditA verseny szervezője Arnoczky Mária és Verseginé Hillay Erika volt

 

Olvassa el ezt is!

Értékes győzelem a Baja ellen

Értékes győzelem a Baja ellen

A Kosársuli végig hajtós, izgalmas mérkőzést játszott a tavalyi bajnokság ezüstérmese ellen, és mindent elsöprő harmadik negyedbeli játékával legyőzte a bajnoki tabella 4. helyén álló vendégcsapatot.
Kiszűrik a betegségre hajlamos gyerekeket

Kiszűrik a betegségre hajlamos gyerekeket

Beutalót kapnak a szülők! A résztvevő mintegy hétezer vásárhelyi gyermek közt van olyan, aki hajlamos lehet például a magas vérnyomásra, vagy a szívritmus-zavarokra.
Beindult a Deja Vu

Beindult a Deja Vu

Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
Módszertani nap helyettes államtitkárral

Módszertani nap helyettes államtitkárral

A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.