
Az őszi betakarítási szezonnal párhuzamosan megemelkedett Csongrád megyében a mezőgazdasági tüzek száma is.
Október 8-án délután 4 órakor Kútvölgytől nem messze egy tanya udvarán a kukoricaszárítóban tárolt termény izzott fel, majd lángolni kezdett. A helyszínre a hódmezővásárhelyi tűzoltók mentek ki, akik kiürítették a terményszárítót, majd egy vízsugárral visszahűtötték a kukoricaszemeket.
Tűz volt Szentesen is. Éppen befejeztek egy oltást egy tanyán, amikor egy tanyaépület udvarán egy 150 bálából álló szénakazal gyulladt meg. A helyszínre a szentesi és a csongrádi egységek érkeztek. Egy munkagép folyamatosan hordta szét az izzó bálákat. A tűzben személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős. Aznap Fábiánsebestyén területén is volt egy szénakazal tűz. Az esetnél a szentesi egységeken kívül a fábiánsebestyéni önkéntesek is részt vettek. A tűzoltók kézi erővel bontották szét a bálákat. Az oltás közel három órát vett igénybe.
Ezeknek a tüzeknek a gyakoribbá válása óva kell hogy intse a gazdálkodókat. A kigyulladó kazlak, vagy a betárolt gabona környékén általában nincs oltáshoz szükséges víz. A szakemberek szerint a száradó termény hőmérsékletét folyamatos kontroll alatt kell tartani, hogy megelőzhessék az öngyulladást.
A leginkább öngyulladás-veszélyes a széna, a szalma, a fűrészpor, a maláta, a komló, a szárított répaszelet. Ezek is halmokba rakva hajlamosak az öngyulladásra. A növényi anyagok öngyulladásának alapvető feltétele a legalább 15-20 % nedvességtartalom és a megfelelő aprítottság.