Kultúra, oktatásIskolások a Tornyai-múzeumban

2019. október 20., vasárnap
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban

Pályaorientációs foglalkozásokra keresték fel a Tornyai János Múzeumot a Szent József Katolikus Általános Iskola ötödikes és hatodikos tanulói, akik a közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 

 

 

 


A diákokat az állandó helytörténeti kiállításban Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus kalauzolta, aki elmondta, ahhoz, hogy egy-egy tárgy, vagy számítógépes játék bemutatásra kerüljön, számos szakember együttműködésére van szükség. Példaként említette a régészek által Gorzsán feltárt, Árpád-korból származó ház padlójába karcolt malom játékot, amelyet előbb a restaurátorok konzerválták, s hozták szállítható és kiállítható állapotba, míg a tárlaton az érintőképernyőn játszható változat elkészítéséhez pedig programozó szakemberre volt szükség. Bernátsky Ferenc szólt arról is, hogy a restaurátoroknak sokféle anyaggal, textillel, bőrrel, fémekkel, fával, kerámiával vagy épp papírral kell bánnia, hogy a különböző korszakokból származó tárgyakat a megfelelő technikákkal alkalmassá tegyék a kiállításban való bemutatásra.

Lucza-Vígh Erna múzeumpedagógus a Hétköznapok Vénuszai című, állandó régészeti kiállításban a régészek által feltárt, s a restaurátorok által helyreállított, hétezer éves leletek kapcsán elmondta: a kerámia emlékek megmutatják, hogyan is éltek annak idején ezen a területen az emberek, valamint, hogy a termelőgazdálkodás elterjedésével az egykori ember hiedelemvilágának középpontjába a termékenység került.  A fennmaradt tárgyak alkotóinak célja nem a szépség, hanem termékenységi varázslat szolgálata volt. Az kerámiákon látható díszítések rendszerint bekarcolt geometrikus alakzatok, sematikus emberi vonások, vagy domború állatábrázolások voltak. A vizsgálatok során az edény formájú tárgyakban több alkalommal találtak gabonamag-maradványokat, ami arra utal, hogy ezeket áldozati szertartásokon is használták.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Díjazott finom menű félezer forintból

Díjazott finom menű félezer forintból

Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra

Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra

Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

2020-ban csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége a húsvéti időszakra esik majd.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.
 
Hommage á Tornyai János
Hommage á Tornyai János A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.