Kultúra, oktatásIndul a szakmát tanulók nagy versenye

2020. január 2., csütörtök
 
Indul a szakmát tanulók nagy versenye

Január 6-án hétfőn Szegeden is megkezdődnek a szakmai tanulmányi versenyek megyei elődöntői.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első napon összesen 57 versenyzőt vár székházába a területi versenyeket lebonyolító Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ahol az első versenynapon a legnagyobb létszámban az asztalos, az automatikai technikus, a gépgyártástechnológiai technikus és a mechatronikai technikus szakképesítésekben mérik össze tudásukat a fiatalok.

A Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői 3 héten keresztül zajlanak, 41 szakmában összesen 398 tanuló versenyez. köztük a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum diákjai is - tájékoztatta a Vásárhelyi Híreket Martonosi János a CSMKIK kommunikációs vezetője.

 

Tavaly egyébként ismét sikerrel szerepeltek a Csongrád megyei fiatalok a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny fővárosi fináléjában. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által lebonyolított megyei elődöntőkből a középdöntőbe kvalifikáló, majd onnan továbblépő 11 döntős közül kilencen végeztek a dobogón. 2 első hely mellett 3 második és 4 harmadik hellyel öregbítették iskolájuk és gyakorlati képzőhelyeik hírnevét. Igaz, egyikük sem volt a 3 vásárhelyi intézmény valamelyikének a tanulója

 

Az elmúlt időszakban a vásárhelyi szakképzésben megtörni látszik az évtizedes lendület, mert például tavaly a 37 induló közül csak egy tanuló jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén.

Tegyük hozzá, hogy amíg a vásárhelyi ipari és kereskedelmi jellegű szakképzés országos sikerek terén gyengélkedik, addig az agrárképzésben (Gregus Máté szakképző) 2019-ben is országos első és második helyezés született.

Emlékeztetőül – a teljesség igénye nélkül - érdemes felidézni, hogy néhány éve sorozatban születtek dobogós helyezések a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek döntőin. Például a Gregus Máté szakképzőben oktatott mechatronikai műszerész szakmában évekig volt vagy első, vagy második helyezett.

Vagy, a régi nevén HISZK Corvin Mátyás Tagintézményből a versenyen indult cukrászok közül is állt tanuló többször is a dobogón. Volt a döntőn bolti eladó szakmát, kőműves és hidegburkoló szakmát, festő-mázoló szakmát tanuló diák is.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

A modernizmus praktikuma mellé így került oda az anyag szépsége a szépen helyrehozott téglahomlokzatokkal, a vörös fa függönyfallal, a műkő burkolatokkal.
Hahó én is itt vagyok!

Hahó én is itt vagyok!

Jó volt a Vásárhelyi Hírek jóslata, arról, hogy lesz január elsején Vásárhelynek újszülött babája. A polgármester már fel is köszöntötte az édesanyát.
Drágult a tram-train járműtelep

Drágult a tram-train járműtelep

A járműtelep építési tenderének nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos veje, Homlok Zsolt cége, jelentős költségkiegészítést kapott a kormánytól..
2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.