Kultúra, oktatásIlyent sem látott még a Libás lány!

2012. április 10., kedd
 

Kisfaludy Strobl Zsigmond híres szobra a Népkertben ma délelőtt, fák tetejére kapaszkodó diákoknak, bekötött szemmel egymás után totyogó gyerekeknek, valamint rezzenéstelen arccal őket néző rendőrőknek volt a szemtanúja.

 

 

Fotók: VH

 

 

Tettes-társtettes, bűntett-vétség. Ezekkel, és még más alapvető büntetőjogi fogalmakkal, valamint gyakorlati megvalósulásukat demonstráló példákkal ismerkedhetett meg néhány, önkéntesen jelentkezett 7-9. osztályos tanuló, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság szervezésében tartott „Diák- Zsaru” kortárssegítő program keretein belül a 2011/2012-es tanév első felében.

Az elméleti alapozást, a gyakorlat követte, április 10-én délelőtt, a Népkertben. 19 diák gyűlt össze a program folytatásaként, néhány szórakoztató, ám igen érdekes feladat elvégzésére.

 

„Vérszomjas krokodilok”, „vakon” menetelés, rémisztő magasság tette próbára a gyerekeket. Fantázia, szórakozás és az egymásba vetett bizalom volt az alappillére minden elvégzendő feladatnak.

Képzeletbeli sziklákon ugrált a diákok egyik csoportja, egymást mentve a rémisztő krokodiloktól, amelynek nehézsége a „sziklák” (szőnyegdarabok) ritkulásában rejlett, s egyik-másikat elérve igen nagyot ugorva bizony segítségre szorult egy–egy diák. Visítva, nevetve játszott ez a csoport. Ez alatt kissé távolabb, két tölgyfa közt „Jákob lajtorjája” várta a másik csoport tagjait, ahol a véget nem érő létrafokok egyre nagyobb távolságban követve egymást, nehezítette meg a feljutást. A földön szurkolók hada, hol izguló tekintetek, hol megkönnyebbült lélegzetvétel jelezte, hogy ki az, aki már túlesett a megmérettetésen, és ki az, aki még nem. A két egymás mellett haladó diák csak egymásra számíthatott, mintha nem is lett volna ott biztosító kötél, mintha a túlélésért küzdve másztak volna egyre feljebb és feljebb…

 

Túlélve az éhes krokodil gyomrokat, egyszer csak egy újabb bizalmi játékba csöppent az egyik csapat. „Vakon”, bekötött szemmel, egymás vállába kapaszkodva vonatoztak a diákok. Bizalmatlan lépések, csak egy – a sorban utolsónak haladó- hang irányított, hogy merre menjenek.

 

A 12 és 15 éves diákok kiválasztása okaként jómagam egy igen fontos szempontot vettem alapul, amelyet Máté Alexandra törzsőrmester, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója meg is erősített, mégpedig, hogy a fiatalok büntethetőségének alsó korhatára a 14 életév elérése, így nekik a bűnmegelőzés fontosságának ismertetése lehetővé teszi, hogy közvetítőként, majd társaiknak tovább adják a tapasztaltakat, meglátásaikat.

 

Sövényházy Edit rendőr őrnagy, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési referense elmondta: a szociális kompetenciafejlesztő feladatok többek közt arra hivatottak, hogy a gyerekek önmagukba és egymásba vetett hite kialakuljon, megerősödjön, valamint a küzdeni akarás, az empátiás készség és az értelmi-érzelmi intelligenciájuk pozitív fejlődésen essen át.

 

A csoportos foglalkozások egyik specifikuma, hogy a résztvevő diákok egymás számára idegenek voltak, így a hat oktató (négy rendőr, egy pedagógus és egy projektvezető) számára az elsődleges kihívást az jelentette, hogy a kezdeti konfliktusokat, nézetkülönbséget elsimítsák, majd egymás iránt simulékonnyá tegyék a fiatalokat.

 

A másik specifikum, hogy Hódmezővásárhely az országban eddig egyetlen ilyen foglalkozást lebonyolító város.

 

A képzés elvégeztével a diákok oklevelet kapnak, amelyet követően későbbi egyeztetés alapján megkezdhetik kortárssegítő tevékenységüket közvetlen környezetükben. Hogy ténylegesen milyen eredménnyel végeztek, azt csak magukban érzik a gyerekek. Saját maguk tudják csak megmondani, valóban több lett-e az önbizalmuk?! Valóban segítenek-e majd társaikon? Meg tudják-e majd védeni magukat a negatív fizikai és lelki befolyásokkal szemben?

 
 
Nagy Renáta
 

Olvassa el ezt is!

A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Bemutatták Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötetét.
Parlagfűmentesítés röptében

Parlagfűmentesítés röptében

Csongrád-Csanád Megyében ismét keresték a levegőből a parlagfűvel fertőzött területeket. A mentesítésről azonban évek óta nincs statisztika.

Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.