Kultúra, oktatásIlyent sem látott még a Libás lány!

2012. április 10., kedd
 

Kisfaludy Strobl Zsigmond híres szobra a Népkertben ma délelőtt, fák tetejére kapaszkodó diákoknak, bekötött szemmel egymás után totyogó gyerekeknek, valamint rezzenéstelen arccal őket néző rendőrőknek volt a szemtanúja.

 

 

Fotók: VH

 

 

Tettes-társtettes, bűntett-vétség. Ezekkel, és még más alapvető büntetőjogi fogalmakkal, valamint gyakorlati megvalósulásukat demonstráló példákkal ismerkedhetett meg néhány, önkéntesen jelentkezett 7-9. osztályos tanuló, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság szervezésében tartott „Diák- Zsaru” kortárssegítő program keretein belül a 2011/2012-es tanév első felében.

Az elméleti alapozást, a gyakorlat követte, április 10-én délelőtt, a Népkertben. 19 diák gyűlt össze a program folytatásaként, néhány szórakoztató, ám igen érdekes feladat elvégzésére.

 

„Vérszomjas krokodilok”, „vakon” menetelés, rémisztő magasság tette próbára a gyerekeket. Fantázia, szórakozás és az egymásba vetett bizalom volt az alappillére minden elvégzendő feladatnak.

Képzeletbeli sziklákon ugrált a diákok egyik csoportja, egymást mentve a rémisztő krokodiloktól, amelynek nehézsége a „sziklák” (szőnyegdarabok) ritkulásában rejlett, s egyik-másikat elérve igen nagyot ugorva bizony segítségre szorult egy–egy diák. Visítva, nevetve játszott ez a csoport. Ez alatt kissé távolabb, két tölgyfa közt „Jákob lajtorjája” várta a másik csoport tagjait, ahol a véget nem érő létrafokok egyre nagyobb távolságban követve egymást, nehezítette meg a feljutást. A földön szurkolók hada, hol izguló tekintetek, hol megkönnyebbült lélegzetvétel jelezte, hogy ki az, aki már túlesett a megmérettetésen, és ki az, aki még nem. A két egymás mellett haladó diák csak egymásra számíthatott, mintha nem is lett volna ott biztosító kötél, mintha a túlélésért küzdve másztak volna egyre feljebb és feljebb…

 

Túlélve az éhes krokodil gyomrokat, egyszer csak egy újabb bizalmi játékba csöppent az egyik csapat. „Vakon”, bekötött szemmel, egymás vállába kapaszkodva vonatoztak a diákok. Bizalmatlan lépések, csak egy – a sorban utolsónak haladó- hang irányított, hogy merre menjenek.

 

A 12 és 15 éves diákok kiválasztása okaként jómagam egy igen fontos szempontot vettem alapul, amelyet Máté Alexandra törzsőrmester, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója meg is erősített, mégpedig, hogy a fiatalok büntethetőségének alsó korhatára a 14 életév elérése, így nekik a bűnmegelőzés fontosságának ismertetése lehetővé teszi, hogy közvetítőként, majd társaiknak tovább adják a tapasztaltakat, meglátásaikat.

 

Sövényházy Edit rendőr őrnagy, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési referense elmondta: a szociális kompetenciafejlesztő feladatok többek közt arra hivatottak, hogy a gyerekek önmagukba és egymásba vetett hite kialakuljon, megerősödjön, valamint a küzdeni akarás, az empátiás készség és az értelmi-érzelmi intelligenciájuk pozitív fejlődésen essen át.

 

A csoportos foglalkozások egyik specifikuma, hogy a résztvevő diákok egymás számára idegenek voltak, így a hat oktató (négy rendőr, egy pedagógus és egy projektvezető) számára az elsődleges kihívást az jelentette, hogy a kezdeti konfliktusokat, nézetkülönbséget elsimítsák, majd egymás iránt simulékonnyá tegyék a fiatalokat.

 

A másik specifikum, hogy Hódmezővásárhely az országban eddig egyetlen ilyen foglalkozást lebonyolító város.

 

A képzés elvégeztével a diákok oklevelet kapnak, amelyet követően későbbi egyeztetés alapján megkezdhetik kortárssegítő tevékenységüket közvetlen környezetükben. Hogy ténylegesen milyen eredménnyel végeztek, azt csak magukban érzik a gyerekek. Saját maguk tudják csak megmondani, valóban több lett-e az önbizalmuk?! Valóban segítenek-e majd társaikon? Meg tudják-e majd védeni magukat a negatív fizikai és lelki befolyásokkal szemben?

 
 
Nagy Renáta
 

Olvassa el ezt is!

Január 6. Vízkereszt

Január 6. Vízkereszt

A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Pedig már a 3. századtól különleges jelentőséggel bír.
Botrányos közjáték a díjátadón

Botrányos közjáték a díjátadón

Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Oroszlán élt Vásárhely környékén

Oroszlán élt Vásárhely környékén

Egy különleges, mondhatni szenzációs bizonyíték került elő éppen két éve. Veszély leselkedhetett a mai Vásárhely területén és környékén élőkre.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.