Kultúra, oktatásIlyent sem látott még a Libás lány!

2012. április 10., kedd
 

Kisfaludy Strobl Zsigmond híres szobra a Népkertben ma délelőtt, fák tetejére kapaszkodó diákoknak, bekötött szemmel egymás után totyogó gyerekeknek, valamint rezzenéstelen arccal őket néző rendőrőknek volt a szemtanúja.

 

 

Fotók: VH

 

 

Tettes-társtettes, bűntett-vétség. Ezekkel, és még más alapvető büntetőjogi fogalmakkal, valamint gyakorlati megvalósulásukat demonstráló példákkal ismerkedhetett meg néhány, önkéntesen jelentkezett 7-9. osztályos tanuló, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság szervezésében tartott „Diák- Zsaru” kortárssegítő program keretein belül a 2011/2012-es tanév első felében.

Az elméleti alapozást, a gyakorlat követte, április 10-én délelőtt, a Népkertben. 19 diák gyűlt össze a program folytatásaként, néhány szórakoztató, ám igen érdekes feladat elvégzésére.

 

„Vérszomjas krokodilok”, „vakon” menetelés, rémisztő magasság tette próbára a gyerekeket. Fantázia, szórakozás és az egymásba vetett bizalom volt az alappillére minden elvégzendő feladatnak.

Képzeletbeli sziklákon ugrált a diákok egyik csoportja, egymást mentve a rémisztő krokodiloktól, amelynek nehézsége a „sziklák” (szőnyegdarabok) ritkulásában rejlett, s egyik-másikat elérve igen nagyot ugorva bizony segítségre szorult egy–egy diák. Visítva, nevetve játszott ez a csoport. Ez alatt kissé távolabb, két tölgyfa közt „Jákob lajtorjája” várta a másik csoport tagjait, ahol a véget nem érő létrafokok egyre nagyobb távolságban követve egymást, nehezítette meg a feljutást. A földön szurkolók hada, hol izguló tekintetek, hol megkönnyebbült lélegzetvétel jelezte, hogy ki az, aki már túlesett a megmérettetésen, és ki az, aki még nem. A két egymás mellett haladó diák csak egymásra számíthatott, mintha nem is lett volna ott biztosító kötél, mintha a túlélésért küzdve másztak volna egyre feljebb és feljebb…

 

Túlélve az éhes krokodil gyomrokat, egyszer csak egy újabb bizalmi játékba csöppent az egyik csapat. „Vakon”, bekötött szemmel, egymás vállába kapaszkodva vonatoztak a diákok. Bizalmatlan lépések, csak egy – a sorban utolsónak haladó- hang irányított, hogy merre menjenek.

 

A 12 és 15 éves diákok kiválasztása okaként jómagam egy igen fontos szempontot vettem alapul, amelyet Máté Alexandra törzsőrmester, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója meg is erősített, mégpedig, hogy a fiatalok büntethetőségének alsó korhatára a 14 életév elérése, így nekik a bűnmegelőzés fontosságának ismertetése lehetővé teszi, hogy közvetítőként, majd társaiknak tovább adják a tapasztaltakat, meglátásaikat.

 

Sövényházy Edit rendőr őrnagy, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési referense elmondta: a szociális kompetenciafejlesztő feladatok többek közt arra hivatottak, hogy a gyerekek önmagukba és egymásba vetett hite kialakuljon, megerősödjön, valamint a küzdeni akarás, az empátiás készség és az értelmi-érzelmi intelligenciájuk pozitív fejlődésen essen át.

 

A csoportos foglalkozások egyik specifikuma, hogy a résztvevő diákok egymás számára idegenek voltak, így a hat oktató (négy rendőr, egy pedagógus és egy projektvezető) számára az elsődleges kihívást az jelentette, hogy a kezdeti konfliktusokat, nézetkülönbséget elsimítsák, majd egymás iránt simulékonnyá tegyék a fiatalokat.

 

A másik specifikum, hogy Hódmezővásárhely az országban eddig egyetlen ilyen foglalkozást lebonyolító város.

 

A képzés elvégeztével a diákok oklevelet kapnak, amelyet követően későbbi egyeztetés alapján megkezdhetik kortárssegítő tevékenységüket közvetlen környezetükben. Hogy ténylegesen milyen eredménnyel végeztek, azt csak magukban érzik a gyerekek. Saját maguk tudják csak megmondani, valóban több lett-e az önbizalmuk?! Valóban segítenek-e majd társaikon? Meg tudják-e majd védeni magukat a negatív fizikai és lelki befolyásokkal szemben?

 
 
Nagy Renáta
 

Olvassa el ezt is!

Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

A makói alkotó színes ceruzával készült művein a hagymaváros egykoron állt és ma is látható épületeit örökítette meg.
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
Botrányos közjáték a díjátadón

Botrányos közjáték a díjátadón

Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
Véget ért a Tornyai-emlékév

Véget ért a Tornyai-emlékév

Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.