TechTrendÍgy lesz biztonságos a webes vásárlás

2022. február 3., csütörtök
 
Így lesz biztonságos a webes vásárlás

Manapság már alapvető dolog az internetes vásárlás, szinte minden korosztályból találkozhatunk már olyannal, aki vásárolt online.

 

 

 

 

 

 

 

Az internetes vásárlás nem minden esetben jár együtt az online fizetéssel, azonban a világjárvány megjelenésével és az idő előrehaladtával egyre népszerűbbek a készpénzmentes megoldások mind a webshopok, mind az internetes vásárlók körében.

 

Ha vásárlás során mégis az online fizetés lehetősége adott csak, akkor nem árt néhány dolgot figyelembe venni bankkártyánk és adataink biztonsága érdekében. Az alábbi cikkben összeszedtük mi az, amire mindenképp figyelni kell, ha interneten keresztül vásárolunk bankkártyánkkal.

 

Egyre biztonságosabb a webes vásárlás

 

Íme, egy jó hír: az Európai Unió pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelve 2021. január 1-jén módosításon esett át, melynek lényege, hogy a bankoknak a három meglévő, a kártyabirtokosra vonatkozó adatából kettőt kötelezően ellenőrizniük kell egy-egy internetes vásárlásnál. E három adattípus közé tartozik egy olyan információ, amit csak az ügyfél ismerhet, például egy jelszó, vagy PIN kód. Emellett elérhető a bank számára információ a kártyatulajdonos birtokában lévő eszközről, legyen az egy laptop vagy mobiltelefon, illetve rendelkezésre áll a bankoknak a kártyabirtokos valamely biometrikus azonosítója, például az ujjlenyomata vagy online aláírása.

 

Mivel manapság egyre kényelmesebbé és gyorsabbá válnak a készpénzmentes megoldások, így az Európai Unió célja, hogy minél inkább visszaszorítsa az online kereskedelemhez kapcsolódó csalások számát.

 

Fizessünk többlépcsős hitelesítéssel!

 

A biztonságos online vásárlás egyik legjobb módja a többlépcsős fizetés. Az OTP bank ügyfeleivel már tavaly októberben tudatta, mit kell tenni az erős-ügyfél hitelesítés céljából. Először is, ahhoz, hogy webshopon keresztül tudjunk vásárolni a bankkártyánkkal, be kell állítanunk az úgynevezett Internetes biztonsági kód – minden vásárlásnál egyedi SMS-ben érkező számsor – szolgáltatást, az érvényes mobilszám megadásával.

 

Ezután következik a hitelesítés. Itt kétféle megoldás közül választhatunk: vagy a mobiltelefonos applikáción keresztül hagyjuk jóvá az interneten indított tranzakciónkat, vagy az SMS-ben kapott internetes biztonsági kóddal is befejezhető a vásárlás, ám ehhez már szükséges egy úgynevezett telekód. A telekód alapértelmezetten a bankkártyánkhoz tartozó számlaszám utolsó három számjegye, ám fontos, hogy ezt meg kell változtatnunk ahhoz, hogy az interneten keresztül történő vásárlások jóváhagyásához használható legyen.

 

További lépések a biztonságos vásárlás érdekében

 

Habár a kétlépcsős online fizetés még újdonságnak számít a netes vásárlások esetén, néhány dolog betartásával kiszűrhetők az esetleges átverések. Először is, ellenőrizzük a weboldal domain nevét. Általában a név többnyire utal a cégre, vagy arra, amivel foglalkozik a cég. Emellett egy magyar nyelven működő webshop.hu végződésű oldalt fog használni az esetek többségében. Fontos, hogy ellenőrizzük az impresszum, az adatkezelési tájékoztató és ÁSZF meglétét is, de csalásra adhat okot a kapcsolat oldal hiánya is.

 

Az online térben fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy adataink védve vannak, és ha online vásárlásra kerül a sor, mindig ellenőrizzük le az oldalt az esetleges átverések elkerülése érdekében.

 
 
Forrás: Rackhost.hu
VH
 

Olvassa el ezt is!

21 éve hunyt el Dr. Rapcsák András

21 éve hunyt el Dr. Rapcsák András

Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban. Egy szürke településből európai várost csinált.
Előzetesben a kegyetlen nőverő

Előzetesben a kegyetlen nőverő

A nőt a járókelők találták meg magatehetetlen állapotban, a fagypontot néhány fokkal meghaladó hidegben a házhoz közeli vízelvezető árokban.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Végzősök ünnepe

Végzősök ünnepe

Január 28-án tartották a 61. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülést a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.