Kultúra, oktatásIdén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

2019. április 15., hétfő
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén immár 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 

 

 

 

 

 

A fesztivál szervezője a Szent-Györgyi Albert Agóra. A fesztiválon gyermek és ifjúsági néptánccsoportok mutatkoztak be, összesen közel ezer fiatal lépett színpadra.

Számos helyi és Csongrád megyei csoport mellett az ország legtávolabbi szegletéből és a határokon túlról is érkeztek a fesztiválprogramban bemutatkozó táncosok. A Vajdaságból magyarkanizsai, szabadkai, tornyosi és óbecsei csoportok mutatták be produkcióikat.

A bemutatókat péntek és vasárnap között, hat előadáscsokorba bontva a Szent-Györgyi Albert Agórában láthatta a közönség. Vasárnap 17 órától és 18.30-tól gálaelőadásokat rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az utóbbi évtizedben, szinte nem volt év, hogy hódmezővásárhelyi néptánccsoport ne kapott volna valamilyen rangos minősítést.

A Bálint Aliz és Gazsi László által vezetett hódmezővásárhelyi Classic AMI-Árendás Kiscsillag néptánccsoportja két koreográfiával indult a versenyen.

Idén is sikerrel szerepeltek a vásárhelyi csoportok. A Mesebeli Dél-Alföld című koreográfiájuk arany, a bajai Danubia AMI Sedergő néptánccsoporttal közös Györgyfalvi táncok című koreográfiájuk kiemelt arany minősítést kapott.

Mindkét produkcióval bekerültek a vasárnapi gálaműsorba, amit a Szegedi Nemzeti Színházban rendeztek. Az együttes művészeti vezetői különdíjban részesültek.

Szintén bekerült a gálaműsorba a BFMK ugyancsak arany minősítést szerzett Bóbita néptánccsoportja somogyi táncukkal. A Bóbita táncosait Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel készítette fel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Emlék-képek 4.

Emlék-képek 4.

Emlékek a város kulturális életéből. A Vásárhelyi Hírek fotóarchívumából ezúttal egy 2012 márciusi eseményt varázsoltunk elő. Húsvét a Tájházban.
Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az Alföldi Galériában

Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az Alföldi Galériában

A sajtó munkatársai megismerkedhettek a fotóművész félszáz alkotását bemutató - most még rendezés alatt álló - kiállításával.
Szentivánéj lázában - Háromnapos fesztivál kezdődik Hódmezővásárhelyen

Szentivánéj lázában - Háromnapos fesztivál kezdődik Hódmezővásárhelyen

Igazi kultur-boom avagy zene, színház, tánc és múzeumi kalandok várják az érdeklődőket Hódmezővásárhelyen, ahol első alkalommal rendezik meg a Szent Iván Napi Mulatságokat. Részletes műsorral!
Ívhúzás okozott balesetet

Ívhúzás okozott balesetet

Két hódmezővásárhelyi sérültje van, egy belvárosi trafóházban ma délelőtt történt ívhúzásos robbanásnak. A bűncselekmény gyanúját a rendőrség kizárta.
 

És ezt már olvasta?

Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.
 
10 évet kapott első fokon a mindszenti férfi
10 évet kapott első fokon a mindszenti férfi Szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek azt a 69 éves mindszenti férfit, aki tizenéves fiúkat fogadott fel munkára, de mást is akart.
 
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatában a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze tartott előadást.
 
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület Folyószámlahitel, túlmunka meszüntetése, Szikáncson voksolhatnak, hivatalossá vált a pihenőpark elnevezése, új tagjai vannak a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának.
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.