Kultúra, oktatásHoller László természetközeli világa

2024. május 29., szerda
 
Holler László természetközeli világa

Holler László Pro Urbe-díjas vásárhelyi festő alkotásaiból nyílik kiállítás az Alföldi Galéria földszintjén június 1-jén, szombaton 16 órakor.

 

 

 

 

 

 

A Kossuth téri kiállítóhelyen jó félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit, amelyek hűen tükrözik témájukban és ábrázolásmódjukban az idős alkotó kedvelt motívumait: a természet és a vadvilág sokszínűségét.

 

„Aki színt vall, az nyilvánosan mondja el igazát. A festő színekkel vall.” – olvasható a kiállítás mottójaként Holler László bő két évtizede papírra vetett gondolata, amely szerint a hordozóra felkent színek új valósággá, harmóniává és érzelemmé lényegülnek át a művészi ecsetvonások által. A budapesti születésű, majd Sopron környékén felnövő, a múlt század hatvanas évei óta Hódmezővásárhelyen élő és alkotó Holler az alföldi táj és természeti környezet hű krónikása. Tanárként, művészetszervezőként és a mártélyi képzőművészeti szabadiskola egykori vezetőjeként az alkotóművészet mellett aktív közösségi és szolgálattevő ember, aki fiatalok és idősebbek ezreit oktatta, valamint vadászemberként napi szinten folytatott párbeszédet a természettel. „Az ebből fakadó élménye és tudása alapvetően meghatározzák egész életmódját, világlátását, festészetét, amelynek lényege: igazat mondani, szépen.” – fogalmazta meg a mostani kiállítást a művész fiával, ifjabb Holler Lászlóval közösen rendező Hegedűsné Dékány Magdolna egy öt évvel ezelőtti kiállítási katalógusban. Jelen tárlat Holler László friss, a közelmúltban készült alkotásain keresztüli (szín)vallomása, hogy – immár túl nyolcvanötödik életévén – milyennek látja a bennünket körülvevő világot.

 

A június végéig megtekinthető kiállítás megnyitójára szombaton délután 4 órakor kerül sor az Alföldi Galériában. A vernisszázson az érdeklődőkhöz Dr. Cserjés Katalin ny. egyetemi docens, az ArtPagony Művészettörténeti Önképző Kör vezetője hozza közelebb Holler László természetközeli világát, míg a művek zenei aláfestéséről Borsos Annamária Bessenyei-díjas zongoraművész Chopin darabokkal gondoskodik.

 
 
Forrás: Tornyai Múzeum
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon

Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon

Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
Magyar Péter Vásárhelyen

Magyar Péter Vásárhelyen

Május 20-án országjáró körútja során Hódmezővásárhelyen járt Magyar Péter, aki a Kossuth téren összegyűlt nagyszámú érdeklődő előtt mondott beszédet.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.