KözéletHárom éve hunyt el Juhász Imre

2015. március 21., szombat
 
Három éve hunyt el Juhász Imre

Fábiánsebestyénen született 1936. január 27-én. Eredeti szakmáját tekintve géplakatos, de mindig a tanulást tekintette élete egyik fő céljának és hajtóerejének. Önképzés útján szerezte anatómiai, metallográfiai, biomechanikai ismereteit, szakirodalmi tájékozottságát.


 

1971-ben alapított egyszemélyes vállalkozást, amely alapja volt a Hódmezővásárhelyen ma is sikeresen működő Protetim Orvosi Műszergyártó Kft-nek. 1976-ban egy televíziós riport felhívására jelentkezve, s a közel egy évig tartó fejlesztői munka eredményeként 1977 áprilisában beültetésre került az első magyar gyártású unicondylaris térdprotézis, melynek sikeressége alapozta meg a beteg emberek segítségét célzó elhivatottságát. Ezzel megteremtette a hazai implantátumgyártás elindulását.        

 

Termékeit vezető klinikák orvosprofesszoraival,  kutatóintézetekkel,   műszaki egyetemekkel közös kutatás-fejlesztési tevékenységek eredményeként tökéletesítette.  A termékválaszték bővítése során 1982-ben beültetésre került az első magyar gyártású csípő, 1983-ban a tumoros nagyízületi térdprotézis, 1987-ben pedig megkezdődött a fogászati implantátumok fejlesztése.

Az implantátum gyártásban elért eredményeit Magyarországon és nemzetközileg is elismerték.   Számos kitüntetést tudhat magáénak, így

- az Országos Találmányi Hivatal Fődíja
- Golden Medal díj a moduláris tumorprotézis rendszerre
- Special Prize díj a cementes, cement nélküli és dysplasias csípőprotézis családra
- Honthy Hanna díj
- Bronz Medal Genf Nemzetközi Találmányi Kiállítás
- Golden Medal Iasi Nemzetközi Találmányi Kiállítás
- Gábor Dénes díj - Novofer Alapítvány
- Pro Urbe díj
- Hódmezővásárhely díszpolgára

Egész életét annak szentelte,  hogy az általa gyártott termékek hozzásegítsék a beteg embereket ahhoz, hogy megszabaduljanak fájdalmaiktól és újra egészséges emberként teljes életet éljenek.

 

Juhász Imre az emberi szervezetbe ültethető csont- és ízületpótló protézisek magyarországi gyártásának, fejlesztésének úttörője, a Protetim Orvosi Műszergyártó Kft. tulajdonosa, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város díszpolgára 76 éves korában hunyt el.

 

Olvassa el ezt is!

Vadasparkba a Vásárhelyi Hírekkel

Vadasparkba a Vásárhelyi Hírekkel

Idén is folytatódik az akció! A Szegedi Vadasparkba a Vásárhelyi Hírek Szerkesztősége az óvodás és iskolás csoportokat kedvezményes belépési lehetőséggel segíti.
Dúl a névháború

Dúl a névháború

Rétvári Bence szerint az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai nem a Ságvári névhez köthetők. Az új név - ha lesz - csak szeptembertől lehet.
95 éves Mimi néni

95 éves Mimi néni

50 éves pedagógusi pályafutást tudhat maga mögött. Vásárhely nyolc iskolájában tanított.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 

És ezt már olvasta?

Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.