KözéletHangsúly a megelőzésen van

2011. október 21., péntek
 

Két év alatt 26 százalékkal növekedett az emlőszűrésen résztvevő nők száma. A rendezvényen összefoglaló hangzott el a programról, majd közös kerékpározással hívták fel a figyelmet a résztvevők, a szűrővizsgálatok fontosságára.  

 

 

 

 

 

 

Az EVP 2009-ben indította emlőszűrő programját azzal, a nem titkolt céllal, hogy a város 45-65 éves női lakosait ösztönözze a szűréseken való részvételre. A programot a Bristol-Myers Squibb Alapítvány 150 ezer dollárral támogatta, partnerként bekapcsolódott a Magyar Rákellenes Liga, valamint a szociális ellátásokat összefogó Kapcsolat Központ.

 

A mai záró konferencián elhangzott összefoglalókból és értékelésekből is jól látszott a siker, hiszen két év alatt 43 százalékról 69 százalékra emelkedett az emlőszűrésen részt vett nők aránya Vásárhelyen. Ezt az arányt, egy újfajta szűrésszervezési modellel érte el az Egészséges Vásárhely Program. A munkában kiemelt szerepet vállaltak a háziorvosok, asszisztensek és nővérek, valamint a város szociális intézményeinek szakemberei. A rendszeres szűréssel időben felfedezett megbetegedés, tízből kilenc esetben jó eséllyel gyógyítható.

 

A rendezvényen többen megköszönték a résztvevők munkáját, valamint a lakosság hozzáállását, hogy egyre többen fordítanak figyelmet a megelőzésre. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet igazgatója szerint Európai Uniós minta lehet, amit az EVP véghezvitt. „ A sikerhez vezető út hosszú volt, de elértük a célt, amit nem csupán az EVP csapatában dolgozóknak köszönhetünk, hanem a támogatóknak és a lakosságnak egyaránt, hiszen az együttműködés és a tenni akarás vezetett el idáig.”

 

A program több irányból aktivizálta a lakosságot. Megalakult a Nők az Egészséges Vásárhelyért mozgalom is. A fő cél az volt, hogy az emlőrák-ellenes küzdelmet és az egészséges életmódot, elkötelezett helyi közéleti nők, közösségi intézmények dolgozói is segítsék. Vegyék fel a kapcsolatot és vonják be a programba a hátrányos helyzetű nőket. Hasonlóképp jött létre az úgynevezett EVP–klub is. Mindemellett a csoport kiemelt figyelmet fordít a daganatos betegségekben szenvedők és családtagjaik támogatására.

 

Dr. Kószó Péter alpolgármester mint orvos értékelte a lezárult projektet. „ A mai egészségügynek már nem csupán a gyógyítás a fő feladata, mint évtizedekkel ezelőtt. Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ami talán még hatékonyabb is lehet számos kezelési formánál. Ebben kaptak és kapnak nagy szerepet a lakosok, a közösség ereje és ezért válnak egyre fontosabbá a civil szerveződések és a szakirányú hivatalok”- hangzott el a konferencián.

 

A konferencia „tettekkel” folytatódott, hiszen kora délután több mint ötszázan ültek a kerékpárok nyergeibe, és tettek megy egy kört a városban. A megmozdulásnak pedig mi más lehetett a célja, minthogy felhívják a figyelmet, a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára.

 

Olvassa el ezt is!

 Együtt a Kohézióért - Értékteremtő összefogás

Együtt a Kohézióért - Értékteremtő összefogás

A kampány célja, hogy bemutassa és felkeltse a figyelmet arra, hogy miként segíti az EU kohéziós politikája és a kohéziós alap az európai polgárok életminőségét.
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen

Halálos baleset Vásárhelynél a 47-esen

50 év körüli férfi vezette azt a személyautót, amely kisodródott, majd felborult Vásárhely határában a motocross pályához vezető bekötőút közelében.
Az ország Imruskája 85 éves lenne

Az ország Imruskája 85 éves lenne

A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.