KözéletHangsúly a megelőzésen van

2011. október 21., péntek
 

Két év alatt 26 százalékkal növekedett az emlőszűrésen résztvevő nők száma. A rendezvényen összefoglaló hangzott el a programról, majd közös kerékpározással hívták fel a figyelmet a résztvevők, a szűrővizsgálatok fontosságára.  

 

 

 

 

 

 

Az EVP 2009-ben indította emlőszűrő programját azzal, a nem titkolt céllal, hogy a város 45-65 éves női lakosait ösztönözze a szűréseken való részvételre. A programot a Bristol-Myers Squibb Alapítvány 150 ezer dollárral támogatta, partnerként bekapcsolódott a Magyar Rákellenes Liga, valamint a szociális ellátásokat összefogó Kapcsolat Központ.

 

A mai záró konferencián elhangzott összefoglalókból és értékelésekből is jól látszott a siker, hiszen két év alatt 43 százalékról 69 százalékra emelkedett az emlőszűrésen részt vett nők aránya Vásárhelyen. Ezt az arányt, egy újfajta szűrésszervezési modellel érte el az Egészséges Vásárhely Program. A munkában kiemelt szerepet vállaltak a háziorvosok, asszisztensek és nővérek, valamint a város szociális intézményeinek szakemberei. A rendszeres szűréssel időben felfedezett megbetegedés, tízből kilenc esetben jó eséllyel gyógyítható.

 

A rendezvényen többen megköszönték a résztvevők munkáját, valamint a lakosság hozzáállását, hogy egyre többen fordítanak figyelmet a megelőzésre. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet igazgatója szerint Európai Uniós minta lehet, amit az EVP véghezvitt. „ A sikerhez vezető út hosszú volt, de elértük a célt, amit nem csupán az EVP csapatában dolgozóknak köszönhetünk, hanem a támogatóknak és a lakosságnak egyaránt, hiszen az együttműködés és a tenni akarás vezetett el idáig.”

 

A program több irányból aktivizálta a lakosságot. Megalakult a Nők az Egészséges Vásárhelyért mozgalom is. A fő cél az volt, hogy az emlőrák-ellenes küzdelmet és az egészséges életmódot, elkötelezett helyi közéleti nők, közösségi intézmények dolgozói is segítsék. Vegyék fel a kapcsolatot és vonják be a programba a hátrányos helyzetű nőket. Hasonlóképp jött létre az úgynevezett EVP–klub is. Mindemellett a csoport kiemelt figyelmet fordít a daganatos betegségekben szenvedők és családtagjaik támogatására.

 

Dr. Kószó Péter alpolgármester mint orvos értékelte a lezárult projektet. „ A mai egészségügynek már nem csupán a gyógyítás a fő feladata, mint évtizedekkel ezelőtt. Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ami talán még hatékonyabb is lehet számos kezelési formánál. Ebben kaptak és kapnak nagy szerepet a lakosok, a közösség ereje és ezért válnak egyre fontosabbá a civil szerveződések és a szakirányú hivatalok”- hangzott el a konferencián.

 

A konferencia „tettekkel” folytatódott, hiszen kora délután több mint ötszázan ültek a kerékpárok nyergeibe, és tettek megy egy kört a városban. A megmozdulásnak pedig mi más lehetett a célja, minthogy felhívják a figyelmet, a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára.

 

Olvassa el ezt is!

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.
Megtartani és megerősíteni

Megtartani és megerősíteni

Jelentős változást hozhat az új esztendő a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola életében.
Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Hiányzik a hideg és a hó a földekről. A talaj felszín közeli rétege országszerte vizes, sáros, Békés megye és Szeged környékének kivételével túltelített.
Oroszlán élt Vásárhely környékén

Oroszlán élt Vásárhely környékén

Egy különleges, mondhatni szenzációs bizonyíték került elő éppen két éve. Veszély leselkedhetett a mai Vásárhely területén és környékén élőkre.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.