BulvárGasztromegszállottak ne kíméljenek!

2016. március 2., szerda
 

Egy újszerű - ám a példaként követendő - esemény  részese i lehetnek a Vásárhelyi Hírek olvasói. És még egy különleges receptet is ajánlunk hozzá! Fotókkal

 

 

 

Fotók: Olasz Ági, Eifert János

 

 

 

A Honvéd együttes egykori táncosa, ma világhírű hódmezővásárhelyi születésű fotóművész Eifert János és az egykor újságíró, ma konyhaművész Orbán Ferenc varázsműhelyéből sok érdekes tapasztalattal, új információval, kellemes élménnyel és, nem utolsó sorban, sok érdekes fotóval távozott az érdeklődő közönség, miután részt vettek egy nem mindennapi ételfotózáson, amelyen még jól is lehetett lakni.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben részletesen beszámoltunk -  a napokban zárult az ARS POETICA című kiállítás a Bukaresti Magyar Intézetben. A kiállítás egyik napján ételfotózásra várta a szakmabelieket Eifert János, a művész-oktató, akinek Orbán Ferenc csíkszeredai mesterszakács készítette lencsevégre a fogásokat. Az albioni The Bournamouth and Poole College-ben szakmát tanuló és mesterségét a londoni Marco Pierre White Wheeler’s of St. James’ Restaurant-ban gyakorlatban is kipróbáló séf a székely konyhát átértelmezve/újrafogalmazva tálalta a túróspuliszkát, de más ínyenc falatokat is a foodfotózás mesterségét ellopni/elsajátítani vágyó fiatal (és nem csak) fotósok készüléke elé. E fogások egyikének receptjét az olvasó közönséggel is megosztja:

 

Túrós puliszka újképpen

 

Hozzávalók (8-10 adaghoz):

0,25 kg. puliszkaliszt

1,2 kg markáns ízű, érett juhtúró

0,3 liter zsíros (min. 30%-os) tejföl

8 tojás

0,1 kg vaj

 

Puliszkát főzünk 1:4 arányban puliszkaliszt: víz (esetleg víz+húsleves) arányban. Ha megfőtt a puliszka kiöntjük, és kb. 1 centiméteres rétegben szétterítjük sütőpapíron. Hagyjuk kihűlni és megdermedni.

A vajat, a feltört tojásokat, a tejszínt és a juhtúrót gőz fölött fém keverőtálban előbb habverővel, majd ha folyékonnyá vált botmixerrel selymes emulzióvá elegyítjük, úgy, hogy annak hőmérséklete 40-45 Celsius fokra melegedjenek.

Közben a sütőt 140 fokra hevítjük.

A keverőtálban elegyített masszát beleöntjük egy akkora kivajazott edénybe, hogy az emulzió 3-4 centi vastag legyen, majd betesszük az előmelegített sütőbe és a hőmérsékletet visszaállítjuk 125 fokra. 30 perc múlva ellenőrizzük le. Ha az emulzió mozgatásra kocsonyásan hullámzik, a túróspuliszka-töltelékünk elkészült. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd tegyük jónéhány órára hűtőszekrénybe. Amennyiben gőzfunkciós sütőt használunk (50-60%-os páratartalommal), úgy a sütési idő lerövidül és a hőmérsékletet is elegendő 110-115 fokra állítanunk.

Összeállítás:

Vegyünk egy kiszúróformát/tálalógyűrűt és azzal egymásra illő puliszka illetve töltelék rétegeket formázzunk ki. A kiformázott puliszkát előbb serpenyőben enyhén pirítsuk meg, majd helyezzük rá a töltelékréteget. Az így kapott tortácskákat kenjük meg olvasztott vajjal, tegyük sütőpapírral bélelt lapos tepsire és tegyük minimum 210 fokra melegített, légkeveréses üzemmódú sütőbe. Célunk, hogy a puliszkatortácska külső rétege olyannyira gyorsan kérgesedjen, hogy megtartsa az ellágyuló belső részt, viszont ne hevüljön túl.

 

Fenti receptet csak elvetemülteknek, gasztromegszállottaknak ajánlom - mondta Orbán Ferenc, hozzátéve azt is, hogy nagy valószínűséggel elsőre nem fog sikerülni... sebaj, be kell vallanom, hogy nekem sem mindig jön össze... még akkor sem, ha a legjobban össze kellene jönnie, hiszen fizető vendégeknek ajánlottam ki. De alábbi receptet, ha igazi „megszállott” veszi kezébe, a maga gusztusa szerint szelídíti meg, előbb-utóbb összejön... és az élmény... hát az felszabadító. Gyerekkori túróspuliszka-fóbiák oldódnak fel azzal, hogy a puliszka per túró arányok nemhogy megfordulnak, de olyannyira a töltelék felé billennek el, hogy... na arra nincs kifejezés... meg kell kóstolni. – hallottuk Orbán Ferenc háziasszonyoknak szóló lelkesítő üzenetét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi énekesnő nyerte a Dunakanyar Hangja tehetségkutató versenyt

Vásárhelyi énekesnő nyerte a Dunakanyar Hangja tehetségkutató versenyt

A most 17 éves lány a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában töltött nyolc évben alapozta meg kötődését a zenéhez, az énekléshez. Videóval!
A teljesítőképesség határa – Extrém Taekwondo Koreában

A teljesítőképesség határa – Extrém Taekwondo Koreában

Milyen lehet valójában eljutni szellemi és fizikai teljesítő képességünk legvégső határára és onnan is tovább folytatni? Vajon a testünk és elménk többre is képes, mint gondolnánk?
Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Október 10-én este az NB I/B Zöld csoportjának 3. fordulójában az Egert fogadta a Vásárhelyi Kosársuli és az előnyét végig őrizve magabiztosan győzött.
Október 5-én nyílik a 71. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Október 5-én nyílik a 71. Vásárhelyi Őszi Tárlat

178 művész 194 alkotása. A műfaji egyensúly fenntartása: a festészet, grafika, plasztika mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az újabb médiumok is.
 

És ezt már olvasta?

A zongorák királya a Péczelyben
A zongorák királya a Péczelyben Steinway & Sons zongorát kapott a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola. Hamarosan koncerttel avatják fel.
 
Rádió 1 Vásárhelyen is
Rádió 1 Vásárhelyen is A Rádió 1-nek az országban 46 frekvencián, vagyis ennyi településen szól helyi rádióként. A 47-dik Hódmezővásárhely lett.
 
Készül a monográfia újabb kötete
Készül a monográfia újabb kötete A munka tavaly kezdődött, és várhatóan 2028-ban kerül a nyomdába az újabb nagy monográfia. 21 szerző dolgozik rajta, részben a vásárhelyi levéltárra támaszkodva.
 
Nem jött össze a győzelem
Nem jött össze a győzelem Október 17-én este a Nagykőrös vendégeként lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli. Az NB I/B Zöld csoportjának 4. fordulójában megvolt az esélye a győzelemre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 39. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Olga köszöntötte a vásárhelyieket
Olga köszöntötte a vásárhelyieket Október 11-én hivatalosan is átadták Ölelő Olgát a nagyközönségnek. Jóllehet már hetek óta megkezdődött az érdeklődők „zarándoklása” a Kása-erdőbe.
 
Bölcsödék, óvodák fejlesztése
Bölcsödék, óvodák fejlesztése Két helyszínen több, mint 40 millió forintos beruházás zárult az Önkormányzati fenntartású bölcsődékben. Óvodai fejlesztések is voltak a nyári szünetben.