Kultúra, oktatásFókuszban a szakképzés - a siker még várat magára

2020. január 6., hétfő
 
Fókuszban a szakképzés - a siker még várat magára

Idén a HSZC két intézményéből 30 tanuló vesz részt a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén.

 

 

 

 

 

 

 

A Corvin Mátyás, az Eötvös József és a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolát, valamint a Cseresnyés Kollégiumot és Szentes, Makó öt intézményét magába tömörítő Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 112 tanulója kezdte meg január 6-tól az idei Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjét.

 

Az elődöntők 3 héten keresztül zajlanak, 41 szakmában összesen 398 tanuló versenyez.  

 

A vásárhelyi szakképzők közül a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 16 tanulója vesz részt a versenyen: cukrász: 4 fő, eladó: 4 fő, pincér: 4 fő, szakács: 4 fő és vendéglátásszervező: 9 fő.

 

A Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 5 tanulója kezdett az elődöntőknek: ács: 1 fő, villanyszerelő: 1 fő, hegesztő: 2 fő és kőműves: 1 fő.

 

Mint arról írtunk, a vásárhelyi szakképzés versenysikerei csökkentek az elmúlt évekhez képest, mert például tavaly a 37 induló közül csak egy tanuló jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. Idén 30 tanuló nevezett be a HSZC két intézményéből.

 

A kormány erősen preferálná a szakma tanulását, de az elmúlt évek többféle változása jelzi, hogy nem igazán sikerrel. A változtatásoktól eredményt váró állapot 2010 óta tart, és az önálló oktatási minisztérium megszüntetésével kezdődött, majd elfogadták az új köznevelési törvényt, bekövetkezett az államosítás, a tartalmi szabályozás káosza, amely a szakképzést az elmúlt 10 évben különös erővel sújtotta.

A tavaly novemberben elfogadott törvény radikális változást hoz a pedagógusok helyzetében is, amikor munkavállalót csinál a szakképzésben dolgozó pedagógus közalkalmazottakból. Ez 32 ezer oktatót, pedagógust érint 2020. július 1-től.

 

Mint ismeretes a Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság tavaly márciusi közleménye szerint a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellári állását Hegedűs Zoltán kapta.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

A Hódmezővásárhelyi Helyőrség is az egyik laktanya, amely a határvédelemben kiemelt feladatokat lát el.
Báli szezon Vásárhelyen 2020-ban

Báli szezon Vásárhelyen 2020-ban

Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
Itt a tanév további menetrendje - fontos dátumok

Itt a tanév további menetrendje - fontos dátumok

Most jön a java! Gondolják sok családban, mert itt a második félév, lehet javítani a jegyeken, elérkezik a döntés ideje, merre tovább a 8. illetve az érettségi után.
Vásárhelyi kötődésűek az idei Bessenyei díjasok

Vásárhelyi kötődésűek az idei Bessenyei díjasok

Idén a díjat egyéni kategóriában megosztva, Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapja.
 

És ezt már olvasta?

Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
 
Értékes kettős siker
Értékes kettős siker Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!
 
Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!