KözéletFelavatták Antal Imre síremlékét a Farkasréti temetőben

2011. július 29., péntek
 

Egykori kollégái, barátai jelenlétében avatták fel a budapesti Farkasréti temetőben július29-én Antal Imre sírkövét, amelyet a Magyar Televízió állított a 2008-ban elhunyt legendás zongoraművész, televíziós műsorvezető sírjára.

 

 

 

 

 "Antal Imre humora, személyisége, intelligenciája magával ragadó volt. Három éve, hogy nincs köztünk, de most is gyakran emlegetjük, gondolunk rá" - emlékezett a péntek délutáni síremlékavatáson Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője. Mint hozzátette, a közmédia jelenleg zajló megújítása közben is fontos ápolni azok emlékét, akik a magyar televíziózás meghatározó egyéniségei voltak.

Nagy György szerkesztő-műsorvezető, a síremlékállítás kezdeményezője felidézte, hogy a legendás televízióst rengetegen ismerték, és aki ismerte, szerette is Antal Imrét. Különösen az, aki személyesen is találkozhatott vele, hiszen a műsorvezető-zongoraművész fiatalokhoz és idősebbekhez, "a portástól a vezérigazgatóig" mindenkihez tisztelettel, szeretettel fordult - hangsúlyozta.

"Lett volna dolgunk... utolsó éveiben nem vigyáztunk rá, és a sírkőre sem volt pénz egészen mostanáig" - jegyezte meg Nagy György. Mint hozzáfűzte, most végre elkészült a gránitkő síremlék, melynek zongorát mintázó alakja a zeneművészre utal, a kőlap örökre letett mikrofont ábrázoló vésete pedig a legendás televíziósra.

A sírkőavatáson, amelyen ott volt Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója is, Antal Imre számos egykori kollégája, barátja megjelent, többek között Balázs Péter színművész, színházigazgató, Forgács Gábor színművész, humorista, Gyökössy Zsolt, a Szeszélyes évszakok rendezője, Horváth Pál fejlesztőmérnök, az MTV örökös tagja, Ihos József humorista, Kovács Zsuzsa színművész, Pécsi Ildikó színművész, Rózsa György televíziós műsorvezető, Székhelyi József színművész és Trunkó Barnabás író, humorista.

Az Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, színész, riporter, konferanszié, a Magyar Televízió örökös tagja emlékét a Hogy volt!? című sorozat róla szóló adásával eleveníti fel az m1 szombaton 17 óra 30 perckor.

Antal Imre 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen. Előbb zeneművészként vált ismertté, zenei pályafutása azonban a hetvenes évek elején egy betegség következtében kettétört. Élete ettől kezdve a televízió volt, ahol szórakoztató műsorok, vetélkedők műsorvezetője, bohózatok, szilveszteri programok elmaradhatatlan szereplője lett. 1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled című műsorban állt először kamera elé, majd rábízták a Köszöntő, és a Halló fiúk! Halló lányok! című ifjúsági program vezetését.

Művészi sokoldalúságát színházi produkciókban, játékfilmekben vállalt szerepei bizonyították. A Bors című sorozatban Dániel Ede "tanár urat" alakította, és jellemszínészként kiváló alakítást nyújtott a Szevasz, Vera!, a Szemüvegesek vagy a Circus Maximus című mozifilmben is. Legnépszerűbb műsora az évtizedekig futó Szeszélyes évszakok volt.

 

Olvassa el ezt is!

Kis hír a nagy döntésről

Kis hír a nagy döntésről

A tram-train projekt kormány-előterjesztése folyamatban van, ami a kormány döntése után lesz nyilvános, várhatóan egy hónapon belül.
Hódmezővásárhelyi szálak a milliárdos ÁFA csalásban

Hódmezővásárhelyi szálak a milliárdos ÁFA csalásban

Vádemeléssel tett pontot egy szövevényes ügy végére az ügyészség. 29 vádlott 1700 oladalas vádirat, amelynek fiktív üzleti tevékenység a lényege.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Következik a Pál utcai Óvoda

Következik a Pál utcai Óvoda

Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.
 
Emlékezés a zenész fotográfusra
Emlékezés a zenész fotográfusra A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.