Kultúra, oktatásÉlő folklór vásárhelyiekkel

2014. augusztus 23., szombat
 

Még egy hétig látogatható Budapesten a Duna Palotában az a kiállítás, amelyen vásárhelyi népművészek munkái is láthatóak.

 

 

Képünkön Bereczné Lázár Nóra a Duna Palotában

 

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) az Ipartestületek Országos Szövetségével (IPOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kézműipari Tagozatával együttműködve Magyar Kézművesség – 2014. valamint Kézművesség a vendéglátásban címmel kettős, nyílt pályázatot hirdetett. A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók egyaránt részt vehettek olyan egyedi alkotással, mely természetes alapanyagból, kézműves technikával készült.

 

Az országos kézműves pályázatba hódmezővásárhelyi alkotókat is beválogattak. Az Általános népművészeti kategóriában Bereczné Lázár Nóra Magyar Kézműves Remek díjas hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, az Algyői Tojásműhely, Pokomándy Zsuzsanna foltvarró, valamint Vargáné Török Magdolna csipkekötő munkáit válogatták be a kiállításra.

 

A kiállítás megnyitójára augusztus 7-én került sor Budapesten a Duna Palota dísztermében, ahol köszöntőt mondott Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese, Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke és Semmelweis Tibor, a BKIK Kézműipari Tagozatának alelnöke. Itt adták át Pokomándy Zsuzsanna hat alkotásáért a Magyar Kézművességért Alapítvány díját.

 

A beválogatott és kiállított munkákból háromnyelvű színes fotóalbum is készült, melyben a vásárhelyi alkotói is bemutatkoztak. A tárlat 2014. augusztus 28-ig látogatható a budapesti belváros egyik legszebb neo-barokk épületében, a Duna Palotában.

 

Olvassa el ezt is!

Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Egy kiszivárgott kormányzati értékelés szerint, ellehetetlenül a szakképző iskolák működése, a rendszerben helyrehozhatatlan károk jelentkeznek.
Nemsokára lehet készülni!

Nemsokára lehet készülni!

Újabb hódmezővásárhelyi iskolák nyertek a Határtalanul! program pályázatain, a szakképzők és a két ginmnázium.  A Bethlen 5 millió felett.
Vásárhelyen is kedvelik őket

Vásárhelyen is kedvelik őket

Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.
Idén két újabb név került a dicsőség falra

Idén két újabb név került a dicsőség falra

A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Veszélyes játéknak tartják
Veszélyes játéknak tartják

Találos kérdés: a 68 betegséget érintő 176 tanulmány, például a víz gyógyító memóriája, hány esetben találta hatásosnak az alkalmazott homeopátiás kezelést.   

 
Hová lett februárból két nap?
Hová lett februárból két nap? Évente egyszer feltehetjük a kérdést, kinek köszönhető, hogy a február hónap lerövidült? A válaszért a Római Birodalomba kell visszamenni.