KözéletFáklyás menet ’56 emlékére

2016. október 22., szombat
 

Fáklyás emlékmenettel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt október 22-én, szombaton Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

Fotók: Hegyi Endre

 

 

 

Körülbelül 1500-an, sokan fáklyákkal vonultak a 60 évvel ezelőtti események kulcsfontosságú helyszínétől, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumtól az 1956-os örökmécseshez, majd a Kossuth térre.

 

Hódmezővásárhely azon kevés települések egyike, ahol a forradalmi megmozdulások már október 23-a előtt megindultak. A 60 évvel ezelőtt kitört forradalom egyik közvetlen előzménye a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakulása volt a szegedi egyetem bölcsészkarán 1956. október 16-án. Ezen az eseményen vásárhelyi középiskolások is részt vettek ‑ egyikük Csoma Lajos aki az október 22-én, a Bethlen udvarában tartott ünnepségen mondott beszédet.

Mint ismeretes, elhatározták, hogy iskolájukban, a Bethlen Gábor Gimnáziumban diákszervezetet hoznak létre. Ennek jegyében tartotta meg 1956. október 19-én ülését - mintegy 300 diák részvételével és Gyáni Imre gimnáziumigazgató elnökletével - a Bethlen Gimnáziumban a diákparlament. A diákok követelései között olyan politikai igények is megjelentek - 4 nappal a forradalom fővárosi kirobbanása előtt -, mint a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, vagy hazánk kilépése a Varsói Szerződésből. Ezért a hódmezővásárhelyi Bethlen Gimnázium épületének kulcsfontosságú szerepe van a vásárhelyi ötvenhatos események fölidézésekor.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán Dr. Csoma Lajos, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori diákja, a MEFESZ-gyűlések hódmezővásárhelyi résztvevője melett, prof. Dr. Gyulai József, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori tanára és Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára is felszólalt, illetve Nagy Benjámin, a Bethlen Gábor Református Gimnázium jelenlegi diákja is beszélt. Ezt követően fáklyás emlékmenet indult a Nagy Imre sétányra. Az emlékezők 1956-os örökmécsesnél elhelyezték a tisztelet virágait, majd a fáklyás menet az Andrássy úton a Kossuth térre ment, ahol hódmezővásárhelyi fiatalok adtak elő műsort.

 

 

A városi megemlékezések folytatódnak október 23-án, vasárnap.

10 órától Összefogás a szabadságért - 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen címmel kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, ahol köszöntőt mond: Dr. Miklós Péter intézményvezető. A kiállítást megnyitja: Dr. Grezsa István kormánybiztos, önkormányzati képviselő.

Kapcsolódó cikkünk:  

1956 vásárhelyi és hazai dokumentumai az Emlékpont új kiállításán

 

11 órától Összefogás a szabadságért címmel a hódmezővásárhelyi ötvenhatosok emlékezéseiből összeállított interjúkötetet mutatják be szintén az Emlékpontban.

 

18 órától a Benedekfi-fivérek ünnepi hangversenyével zárul a program a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Műsoron Bartók Béla I. Rapszódiája, Chopin Forradalmi Etüdje, a testvérpár saját szerzeménye, valamint Brahms és Hubay Jenő művek.

 

Kapcsolódó cikkünk, két videóval, amit látni kell!

 

Kinek mit jelent 1956

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Lázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

Lázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

56-ot győzelemre kell vinni, nemcsak a jogszabályokban, az emlékezetben, szobrok állításával, hanem a fejekben és a lelkekben is.
1956 minden árnyalata a konferencián

1956 minden árnyalata a konferencián

A nagylélegzetű konferencián szakmai szervezetek, történész kutatók a forradalomhoz vezető útról, az októberi eseményekről, a megtorlások hatásáról beszéltek. Képekkel!
Indul a szakmát tanulók nagy versenye

Indul a szakmát tanulók nagy versenye

Ismét megkezdődnek a szakmai tanulmányi versenyek megyei elődöntői. A vásárhelyi szakképzők tanulói is ott lesznek. Tavaly a 37-ből csak egy tanuló volt döntős.
Bessenyei az örök szerelem

Bessenyei az örök szerelem

Özvegye vehemensen védi és ápolja emlékét. Olyan karizmatikus férfi volt, hogy minden nő beleszeretett. Házasságai felemásan sikerültek.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.
 
Hommage á Tornyai János
Hommage á Tornyai János A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.