KözéletFáklyás menet ’56 emlékére

2016. október 22., szombat
 

Fáklyás emlékmenettel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt október 22-én, szombaton Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

Fotók: Hegyi Endre

 

 

 

Körülbelül 1500-an, sokan fáklyákkal vonultak a 60 évvel ezelőtti események kulcsfontosságú helyszínétől, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumtól az 1956-os örökmécseshez, majd a Kossuth térre.

 

Hódmezővásárhely azon kevés települések egyike, ahol a forradalmi megmozdulások már október 23-a előtt megindultak. A 60 évvel ezelőtt kitört forradalom egyik közvetlen előzménye a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakulása volt a szegedi egyetem bölcsészkarán 1956. október 16-án. Ezen az eseményen vásárhelyi középiskolások is részt vettek ‑ egyikük Csoma Lajos aki az október 22-én, a Bethlen udvarában tartott ünnepségen mondott beszédet.

Mint ismeretes, elhatározták, hogy iskolájukban, a Bethlen Gábor Gimnáziumban diákszervezetet hoznak létre. Ennek jegyében tartotta meg 1956. október 19-én ülését - mintegy 300 diák részvételével és Gyáni Imre gimnáziumigazgató elnökletével - a Bethlen Gimnáziumban a diákparlament. A diákok követelései között olyan politikai igények is megjelentek - 4 nappal a forradalom fővárosi kirobbanása előtt -, mint a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, vagy hazánk kilépése a Varsói Szerződésből. Ezért a hódmezővásárhelyi Bethlen Gimnázium épületének kulcsfontosságú szerepe van a vásárhelyi ötvenhatos események fölidézésekor.

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán Dr. Csoma Lajos, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori diákja, a MEFESZ-gyűlések hódmezővásárhelyi résztvevője melett, prof. Dr. Gyulai József, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori tanára és Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára is felszólalt, illetve Nagy Benjámin, a Bethlen Gábor Református Gimnázium jelenlegi diákja is beszélt. Ezt követően fáklyás emlékmenet indult a Nagy Imre sétányra. Az emlékezők 1956-os örökmécsesnél elhelyezték a tisztelet virágait, majd a fáklyás menet az Andrássy úton a Kossuth térre ment, ahol hódmezővásárhelyi fiatalok adtak elő műsort.

 

 

A városi megemlékezések folytatódnak október 23-án, vasárnap.

10 órától Összefogás a szabadságért - 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen címmel kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, ahol köszöntőt mond: Dr. Miklós Péter intézményvezető. A kiállítást megnyitja: Dr. Grezsa István kormánybiztos, önkormányzati képviselő.

Kapcsolódó cikkünk:  

1956 vásárhelyi és hazai dokumentumai az Emlékpont új kiállításán

 

11 órától Összefogás a szabadságért címmel a hódmezővásárhelyi ötvenhatosok emlékezéseiből összeállított interjúkötetet mutatják be szintén az Emlékpontban.

 

18 órától a Benedekfi-fivérek ünnepi hangversenyével zárul a program a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Műsoron Bartók Béla I. Rapszódiája, Chopin Forradalmi Etüdje, a testvérpár saját szerzeménye, valamint Brahms és Hubay Jenő művek.

 

Kapcsolódó cikkünk, két videóval, amit látni kell!

 

Kinek mit jelent 1956

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Lázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

Lázár: a félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni

56-ot győzelemre kell vinni, nemcsak a jogszabályokban, az emlékezetben, szobrok állításával, hanem a fejekben és a lelkekben is.
1956 minden árnyalata a konferencián

1956 minden árnyalata a konferencián

A nagylélegzetű konferencián szakmai szervezetek, történész kutatók a forradalomhoz vezető útról, az októberi eseményekről, a megtorlások hatásáról beszéltek. Képekkel!
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
Máté Taekwondo sikerek az OB-n

Máté Taekwondo sikerek az OB-n

A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Remek teljesítmény - szép végeredmény
Remek teljesítmény - szép végeredmény Nehéz helyzetben, csodálatos játékkal szerezte meg első győzelmét vendégként az NB I/B Zöld csoportjában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is
Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is Az új Siemens gyártmányú készülék megérkezett Vásárhelyre. Ez azt is jelenti, hogy a legkorszerűbb MR diagnosztizálásért már majd nem kell Szegedre utazni.