BulvárEzt látni kell!

2019. március 1., péntek
 
Ezt látni kell!

Ötleted sincs, miként lehetne a konyhát a háztartási gépekkel együtt észrevétlenül, mégis stílusosan „belesimítani” a nappali enteriőrjébe? El sem tudod képzelni, hogy a konyha száz százalékban eleget tehet az ergonómia kívánalmainak, miközben szobaszerű, otthonos hatást kelt? Gyere el március 1-3. között a Konyhakiállításra és inspirálódj a Lakberendezők Országos Szövetségének álomkonyhájából. A LOSZ szakértő csapata életre kelti 2019 legfrissebb trendjeit a Budapest Arénában. Ács Erzsébettel, a szövetség elnökével beszélgettünk.

 

 

 

 

 

 

Az évről évre frissülő divatszínek és burkolattípusok mellett mi a legfontosabb változás, ami a konyhában történt az elmúlt 10 évre vetítve?


Régen, a hagyományos falusi kultúrákban, a konyha központi eleme volt a lakótérnek. A családok alig fogyasztottak készételt, az alapanyagok raktározása, tárolása jóval nehezebb ügy volt, hiszen nem volt hűtőszekrény és fagyasztóláda, így az élelmiszerek feldolgozása és elkészítése időigényes munka volt. Később, az urbanizációval és a technika fejlődésével megváltozott minden, és a konyha szerepe háttérbe szorult. A világszinten, így hazánkban is javában zajló gasztroforradalom az elmúlt néhány év gyümölcse: újra trendi lett főzni, lekvárt készíteni, kolbászt tölteni, sok fiatalnak van kiskertje vagy balkonládákban nevelgetik a fűszernövényeket, koktélparadicsomot.


Illetve a főzés is megszűnt egyszemélyes, háziasszonyi feladatnak lenni.


Pontosan. A konyha nemcsak a főzés és étkezés központja lett, hanem a hely, ahol a barátokkal és a családdal időt töltünk, beszélgetünk. Az ételek elkészítése nem magányos tevékenység többé, hanem közösségi élmény, és a hétköznapi rohanást leszámítva nem kötelező rosszként, hanem kreatív kikapcsolódási lehetőségként tekintünk rá.


A megváltozott funkció mit jelent tervezési szempontból?


A praktikum és az esztétikum találkozása mindig is fontos volt a konyhában, de azáltal, hogy az elmúlt pár évben ennyire reflektorfénybe került, szinte a legnehezebb tervezési feladattá nőtte ki magát. A konyha ma önálló dizájn elem, amit ráadásul integrálni szeretnénk otthonunk többi helyiségébe. A alapanyagok minőségén kívül figyelembe kell venni az ergonómiai szempontokat, vagyis, hogy a rendelkezésre álló alapterületen belül a különböző főzési fázisoknak megfelelően legyenek elhelyezve a berendezések. A tervezést megelőzően komoly mélyinterjút kell készíteni a felhasználókkal, mert nem mindegy, hogy egy egyedülálló férfinek vagy egy négygyerekes családnak tervezzük azt a bizonyos konyhát. Egy jó szakembernek minden divaton túlmutató célja, hogy a végeredmény a megrendelők kedvére való legyen.


Miért érdemes ellátogatni március 1-3. között a Konyhakiállításra? Milyen lesz az enteriőr, amit a LOSZ csapata megálmodott? 


A Konyhakiállítás kihagyhatatlan program, az építkezés, felújítás előtt állóknak, de akkor is érdemes ellátogatni, ha valaki csupán rajong a konyhaművészetért, és kíváncsi az izgalmas megoldásokra, innovációkra. A háromnapos rendezvényen a szakma legnevesebb hazai képviselői mutatják be legfrissebb bútoraikat, kis- és nagygép újdonságaikat, eszközeiket a nagyközönség számára.
A LOSZ csapata abban próbál meg segíteni a látogatóknak, hogy egy egész amerikai konyhás lakásrészletet tervezett a helyszínre, a Budapest Arénába. A 108 négyzetméteres enteriőr stílusa jól tükrözi 2019 egyik fő trendirányzatát: nagyon modern, letisztult, ahol a természetes anyaghasználat és a természetközeli színek az uralkodók, a bútorok pedig a skandináv vonalat erősítik. A konyha elrendezése több szempontból is hátat fordít a konvencióknak, de a többi legyen meglepetés!

 

 
 
X
 

Olvassa el ezt is!

5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
Érmekincs a vásárhelyi földben

Érmekincs a vásárhelyi földben

A hazai régészet kimagasló eredményeihez Hódmezővásárhely két jelentős eszmei és anyagi értékkel bíró érmelelettel járult hozzá. Ezúttal az aranyági lelettel ismerkedhettünk meg. Képekkel.
Tanévnyitó az MGK-n

Tanévnyitó az MGK-n

Általános és pótfelvételi eljárás, valamint a nemzetközi felvételi eljárás végén 253 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.
Újabb helyi rádió a láthatáron

Újabb helyi rádió a láthatáron

A Hódmezővásárhely 99,8 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára egy érvényes pályázat érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz.
 

És ezt már olvasta?

Merítés a vásárhelyi agrároktatás történetéből
Merítés a vásárhelyi agrároktatás történetéből A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program újabb szimpóziumot tart.
 
Brüsszelbe utazott a vásárhelyi polgármester
Brüsszelbe utazott a vásárhelyi polgármester Márki-Zay Péter a Magyarországnak járó az uniós pénzek befagyasztását kérte és a Hódmezővásárhelynek járó hazai és európai uniós források ügyében van Brüsszelben.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Traktortól az arcfestésig
Traktortól az arcfestésig Idén ismét megszervezték pályaorientációs fesztiválsorozatot, a SKILLFEST-et. Az első állomás Hódmezővásárhely volt. Gazdag porgramok, látványos bemutatók.
 
Szeptember 19-e a vásárhelyi közélet gyásznapja
Szeptember 19-e a vásárhelyi közélet gyásznapja Országos hírré terebélyesedett Szabó Zsolt rendőr alezredes, a vásárhelyi rendőrkapitány tragikus halála. Péteken este csendes gyertyagyújtásra gyűlt össze több száz vásárhelyi lakos a kapitányság épülete előtt.
 
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig Huszonkétféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 26-án 18.00 órától a Kutatók Éjszakáján.
 
Egy étvágygerjesztő program szombatra
Egy étvágygerjesztő program szombatra Szeptember 13-án ismét Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. A gasztronómiai esemény a dr. Rapcsák András sétálóutcán, a BFMK előtt és az Almáskertben lesz. Részletes program.